IGP il va cerceta pe Ion Alexandru Tiriac pentru uz de arma fara drept, iar Ministerul Agriculturii verifica legalitatea atribuirii in gestiune a fondului de vinatoare fara licitatie publica, scrie Cotidianul.

O parte dintre invitatii la partida de vinatoare organizata de Ion Tiriac se afla in fruntea unor companii renumite, al caror profit anual in euro se masoara in sume cu cel putin noua zerouri, scrie Ev. Zilei.

Fiul lui Tiriac va fi cercetat de IGP pentru folosirea ilegala a pustii

articol preluat din Cotidianul

Partida de vinatoare „admirabila“ de la Balc – Bihor se poate lasa cu anchetarea familiei Tiriac. Cei 185 de mistreti impuscati au atras atentia asociatiilor de protectie a animalelor, dar si Garzii de Mediu, care verifica daca a fost depasita cota de recolta.

Inspectoratul General al Politiei il va cerceta pe Ion Alexandru Tiriac pentru uz de arma fara drept, iar Ministerul Agriculturii verifica legalitatea atribuirii in gestiune a fondului de vinatoare fara licitatie publica. Mai mult, AGVPS va pune in discutie conduita celor care au macelarit mistretii.

Vinatoarea de la Balc-Bihor a dezvaluit noi aspecte legate de Ion Tiriac si de fiul sau. Legalitatea permiselor de vinatoare si de arma ale celor doi e pusa sub semnul intrebarii de autoritatile romane.

Vinatoarea de la Balc-Bihor a dezvaluit noi aspecte legate de Ion Tiriac si de fiul sau. Legalitatea permiselor de vinatoare si de arma ale celor doi e pusa sub semnul intrebarii de autoritatile romane.

Ion Alexandru Tiriac va fi cercetat de Inspectoratul General al Politiei pentru folosirea armei cu incalcarea Legii nr. 17/1996, privind regimul armelor si al munitiei, ne-a declarat purtatorul de cuvint al institutiei, Catalin Popescu.

Avocatul familiei Tiriac, Nicolae Mindrila, ne-a confirmat ca Tiriac junior a participat la vinatoare, activitate pentru care avea nevoie de permis, arma si munitie. El le-a avut pe toate, potrivit avocatului sau, cu toate ca legea nu i-o permite in situatia actuala.

Potrivit articolului 27 din legea mentionata, „atunci cind titularul permisului de arma se afla in curs de urmarire penala sau de judecata, permisul de arma, impreuna cu armele si munitiile sint ridicate de organele judiciare si predate Politiei”. Tot aici se subliniaza ca, pina la finalizarea cercetarilor, autorizatia va fi suspendata.

Reamintim ca Ion Alexandru Tiriac este trimis in judecata pentru detinerea de droguri in vederea consumului, fapta pentru care poate primi pina la 5 ani de inchisoare. Subcomisarul Catalin Popescu ne-a declarat ca ancheta va demara ca urmare a articolelor din presa „si este normal sa ne autosesizam. Pedeapsa pentru uz de arma fara drept este de la unu la cinci ani”.

Mai singeros decit Ceausescu

Macelul mistretilor de la Balc-Bihor doboara recordul lui Nicolae Ceausescu. 78 de mistreti este cea mai mare prada a dictatorului si a tovarasilor sai, cu 107 mai putini porci decit cei ucisi de grupul lui Tiriac. Evenimentul s-a petrecut in 1985, pe Fondul de vinatoare de la Boian-Calarasi.

Partida de vinatoare organizata de Ion Tiriac prin Asociatiile sale Zimbrul si Wild Boar a ajuns subiect gras si pentru presa internationala. Uciderea celor 185 de mistreti a fost incriminata de specialisti din Ministerul Agriculturii, asociatii pentru protectia animalelor, fundatii etc.

Permisul, armele si munitia lui Tiriac jr. nu au fost retinute

Potrivit art. 27 din Legea nr. 17/1996, permisul, armele si munitia lui Ion Tiriac ar fi trebuit ridicate de organele judiciare si predate unitatii de Politie competente spre pastrare. Mai clar, procurorii care l-au anchetat pe fiul omului de afaceri erau obligati legal sa faca acest lucru, iar lucrurile sa fie trimise Serviciului de Arme si Munitie din cadrul Politiei Capitalei.

Seful acestui serviciu, comisarul Constantin Grumezescu, nu a primit nici un act, glonte sau arma. „In mod normal, organele judiciare trebuiau sa ma solicite, dar nu au facut-o. Este posibil sa nu fie suspendata autorizatia”, ne-a declarat comisarul Grumezescu. Ceea ce inseamna ca firul duce la procurorii care au uitat sa se achite de obligatii si probabil vor fi cercetati de superiorii lor.

Adrian Nastase are doua cuvinte: „no comment”

Imediat dupa partida de vinatoare de la Balc, ex-premierul Adrian Nastase a declarat ca „a fost ceva remarcabil”. Nu a intrat in amanunte. Ieri, cotidianul Evenimentul Zilei a publicat numarul mistretilor ucisi de fostul premier: 23. Sursa este neoficiala. Singurul care stie exact citi porci a impuscat este Adrian Nastase.

Consilierul sau cu probleme de presa, Anca Alexandrescu, ne-a declarat ca seful ei nu mai vrea sa comenteze nici intr-un fel partida de vinatoare.

Cotidianul

Tiriac junior a vinat ilegal

Partida de vinatoare organizata, simbata si duminica, pe domeniul de vinatoare al lui Ion Tiriac din comuna Balc, judetul Bihor, isi dezvaluie tot mai multe fatete spectaculoase. “Evenimentul zilei” v-a informat ieri, in exclusivitate, despre setea de singe a fostului premier Adrian Nastase, care a impuscat cel mai mult: 23 de mistreti doar in ziua de simbata.

In total au fost doboriti 185 de mistreti, de catre cei 27 de vinatori straini si 6 romani (printre care si amfitrionul, Ion Tiriac). Azi, EVZ detoneaza o noua bomba: Ion Alexandru Tiriac, fiul magnatului, nu are, si nu avea nici la Balc, dreptul de a purta arma!

Tiriac jr. a tras cu arma in timpul patridei de vinatoare organizate de tatal sau, desi procurorii ar fi trebuit sa-i suspende permisul inca de la deschiderea dosarului “Cocaina”.

Si asta pentru ca Legea 17/1996 mentioneaza clar, la articolul 27, ca permisul de arma, amele si munitia unei persoane aflate in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie ridicate de organele judiciare si date in pastrare unitatii de politie competente. Ori, in cazul de fata, procurorii au omis acest amanunt desi Tiriac Jr.

da cu subsemnatul la Parchetul General de aproape un an intreg, fiind deja trimis in judecata in dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”.

Procurorii si politistii arunca pisica de la unii la altii

Referitor la acest incident, procurorul George Muscalu, seful sectiei de Combatere a Crimei Organizate si Terorism, sub comanda caruia s-a instrumentat dosarul Cocaina, sustine ca informarea ar fi trebuit facuta de Politie. “Ar fi fost normal ca sesizarea sa vina din partea politistilor care au lucrat in dosar. De unde sa stim noi ca Ion Ion Tiriac are permis de arma?”, sustine procurorul sef.

Declaratiile procurorului Muscalu sunt insa demontate de comisarul Florin Trosca, seful Serviciului Independent Arme, Munitii si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei. “La articolul 27, legea 17/1996, spune foarte clar ca permisul, armele si munitia sunt ridicate de organele judiciare, adica de procurori si nu de politisti”, a raspuns Trosca.

Cine confisca pusca lui Tiriac jr?

Chiar daca au aflat din presa de distractiile vinatoresti ale inculpatului Ion Ion Tiriac, autoritatile nu au putut formula un raspuns cu privire la autoritatea competenta sa puna in aplicare articolul de lege. “Eu nu mai am nici o treaba cu Ion Ion Tiriac. Acum el a fost deja trimis in judecata iar dosarul a plecat de la Parchet”, ne-a declarat George Muscalu.

In acelasi timp, politistii stau pe margine pe motiv ca legea da competenta exclusiv angajatilor Ministerului Justitiei.

Adrian Nastase, neclintit de la AGVPS

Scandalul masacrului celor 185 de mistreti, dintre care 23 au fost ucis de Adrian Nastase, nu schimba cu nimic pozitia fostului premier din fruntea Asociatiei Generale a Vinatorilor si pescarilor Sportivi.

“Este presedintele ales al asociatiei si din acest punct de vedere functia pe care o ocupa aici nu are nici o legatura cu functia politica”, ne-a explicat Marian Ilie, consilier al directorului general al AGVPS.

“Ce s-a intimplat la Balc nu a fost vinatoare, ci un masacru. Dupa parerea mea a fost o actiune discutabila de recoltare a unor mistreti”. (Andrei Dumitrescu)

Miliardarii de la vinatoarea lui Tiriac

O parte dintre invitatii la partida de vinatoare organizata de Ion Tiriac se afla in fruntea unor companii renumite, al caror profit anual in euro se masoara in sume cu cel putin noua zerouri.

Va prezentam o parte din acesti invitati, lasindu-va sa apreciati singuri “greutatea” lor, dupa cifrele de afaceri pe care le gestioneaza in fiecare an, unele dintre acestea fiind de trei ori mai mari decit produsul intern brut al Romaniei (aproximat la 40 miliarde euro).

Dr. Klaus Mangold - doctor in drept si reputat analist economic, e presedintele consiliului de administratie al companiei DaimlerChrysler Services, care este, pe plan mondial, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din afara sectorului bancar si a celui al asigurarilor.

Compania, care furnizeaza in special planuri pentru finantarea achizitiilor de vehicule si solutii pentru managementul flotelor auto, opereaza in 39 de tari si deruleaza, in prezent, contracte de 127 miliarde euro, profitul anual depasind 1,5 miliarde euro. Din decembrie 2003, Mangold este si consilier executiv al presedintelui CA al gigantului DaimlerChrysler AG.

De asemenea, Mangold (62 de ani) este, totodata, si presedintele Comisiei Est-Vest a industriasilor germani, organism care este un jucator-cheie pe piata comertului cu Europa Centrala si de Est.

Wolfgang Porsche - unul dintre mostenitorii imperiului auto german. Wolfgang, cel mai tinar dintre fiii lui Ferry Porsche (decedat in 1998), este unul dintre actionarii importanti ai companiei Porsche AG si membru in Consiliul de supervizori al acesteia. Compania a inregistrat in anul finaciar 2003/2004 un profit de 1,088 miliarde euro, cu 16% mai mare decit in anul precedent.

Julius Meinl - mostenitorul unui imperiu alimentar cu acelasi nume, care a pornit, in 1862, de la un magazin de cafea deschis la Viena. Astazi, renumita marca de cafea contribuie cu 11% la veniturile companiei al carei consiliu de administratie e prezidat de Julius Meinl al IV-lea, restul fiind reprezentat de profituri obtinute din operarea de supermarketuri (88%) si afaceri imobiliare.

Compania aduce un profit anual intre 770 milioane si 1 miliard de euro, care variaza si in functie de investitiile facute, cifra de afaceri fiind mult mai mare: de pilda, acum citiva ani, Julius Meinl AG a achiztionat, contra sumei de 1 miliard de euro, lantul de supermarketuri “Billa”.

Dr. Burckhard Bergmann - membru in consiliul de administratie al gigantului german E.ON Ruhrgas - specializat in distributia de gaz metan -, intre iunie 2001 si mai 2003 fiind chiar presedintele consiliului. Bergmann (62 de ani) a fost intre 1968-1969 ministru federal al cercetarii si tehnologiei in guvernul de la Bonn.

In 2003, Ruhrgas, una din primele trei companii europene specializate in gaz, a avut incasari de peste 12 miliarde euro si un profit net de 909 milioane euro. (K.A.)

Ce spunea Legea 17/1996

Art.

27 - Atunci cind titularul permisului de arma se afla in curs de urmarire penala sau de judecata, permisul de arma impreuna cu armele si munitiile apartinind invinuitului sau inculpatului sint ridicate de catre organele judiciare si predate unitatii de politie competente care le pastreaza pina la solutionarea definitiva a cauzei, inclusiv pina la executarea pedepsei privative de libertate, timp

in care autorizarea de a detine si, dupa caz, de a purta si folosi arme si munitii se suspenda.

In caz de scoatere de sub urmarire penala, de incetare a urmaririi penale, de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare pentru infractiuni la pedeapsa inchisorii de pina la 3 ani, organele de politie restituie celor in cauza permisul de arma, armele si munitiile ridicate, daca nu exista alte motive care sa impuna anularea autorizatiei de a detine si, dupa caz, de a purta si

folosi arme si munitii.

Citiva dintre "vinatorii lui Tiriac" au afaceri in Romania

Burkhardt Bergman este presedintele concernului care a cumparat Distrigaz Nord. Burkhardt Bergmann este presedintele Consiliului de Administratie al concernului german E.On - Ruhrgas, companie care investeste in Romania. Ruhrgas a fost declarata anul trecut cistigatoarea procesului de privatizare a societatii Distrigaz Nord, unul dintre cei doi distribuitori de gaze naturale ai Romaniei.

Societatea germana a devenit actionar majoritar la Distrigaz Nord in schimbul a 304 milioane euro din care statul a incasat direct, ca pret pentru pachetul de actiuni de 30a vindut direct, 125 de milioane euro. Compania germana s-a declarat interesata sa investeasca si in domeniul transportului gazelor naturale si al capacitatilor suterane de inmagazinare a gazelor naturale.

E.On Ruhrgas se pregateste anul acesta sa semneze contractul pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la SC Electrica Moldova, a treia societate de distributie de electricitate scoasa la privatizare de statul roman. Privatizarea a ajuns la final, potrivit ministrului economiei Codrut Seres, preluarea controlului la societatea de electricitate urmind sa se incheie anul acesta.

(Mihaela Balea)

Julius Meinl - afaceri in domeniul imobiliar, bancar si lanturi de magazine. Companiile in care este implicat Julius Meinl desfasoara activitati in domenii diverse imobiliar, bancar si retail. In Romania, Rew Meinl detine lantul de magazine Billa. Meinl European Land Limited a intrat pe anul trecut pe piata imobiliara din Romania cind a cumparat proiectul Militari Shopping Center.

Investitia de la Militari Shopping Center este estimata potrivit relatarilor din presa la 40 de milione de de Euro. Unul dintre actionarii principali ai Meinl European Land Limited este banca de investitii Meinl Bank AG. Holdingul Meinl European Land Limited, detine propietati imobiliare estimate la peste 270 de milioane de euro.Compania Julius Meinl este si un cunoscut distribuitor de cafea.

Compania isi concentreaza activitatea in tari din Europa Centrala si de Este cum sint Romania, Ungaria, Polonia Cehia si Slovacia.

Klaus Mangold si Wolfgang Porsche - trimisii boss-ului de la DaimlerBenz. Tiriac Auto, hodingul patronat de fostul tenisman si care reuneste zece marci de automobile, este unul dintre cei mai importanti dealeri auto din tara noastra.

Temelia acestui imperiu pe roti a fost pusa de Tiriac in urma cu 12 ani, cu ajutorul celebrului Jurgen Schremp, presedintele de la DaimlerBenz si partener de tenis, golf si vinatoare cu romanul. Cei doi se cunosc de pe vremea cind Tiriac il impresaria pe Boris Becker, Mercedes fiind sponsorul principal al fostului tenisman german.

Astfel, ex-presedintele COR a deschis prima reprezentanta Mercedes in Romania. Chiar daca de data aceasta a ratat partida de la Balc, Schremp si-a trimis amicii: pe Klaus Mangold, sef la Chrysler Service, si pe Wolfgang Porsche, unul dintre membrii familiei care detine proprietatea celebrei marci auto, cu sediul in Stuttgart.

Ambii miliardari au interes in Romania prin firmele pe care le reprezinta. Mangold este legat de Tiriac, romanul comercializind, pe piata noastra, majoritatea produselor auto aflate sub umbrela DaymlerChrysler, printre care Mercedes, Chrysler si Smart. Familia Porsche are mai multe societati de renume, printre care si Porsche Austria.

Aceasta firma este axata, in principal, pe distribuirea, in Europa Centrala si de Est, a autoturismelor fabricate sub sigla Volkswagen (Audi, Volkswagen, Seat, Skoda, Lamborghini) si a celor Porsche. In tara noastra, firma austriaca are drept de proprietate asupra companiei Porsche Romania, unul dintre cei mai importanti importatori de la noi.

Marturisirile unui silvicultor din Muntii Retezat: Ceausescu, vinatorul de capre negre

Predecesorul lui Adrian Nastase in “functia” de prim-vinator al tarii, Nicolae Ceausescu, nu era chiar atit de insetat de singe. Cel putin asa reiese din povestea unui batrin silvicultor, Guido Toniutti, responsabil cu miscarea vinatului la singura partida din Retezat la care a participat dictatorul comunist. (Stefan Ciocan)

Inginerul silvic Guido Toniutti si-a legat intreaga cariera profesionala de zona Muntilor Retezat. El a fost prezent la singura vinatoare de capre negre la care a participat Ceausescu. Batrinul silvicultor povesteste: “Era intr-o toamna - cam prin luna septembrie - si ne aflam in perioada de vinatoare la capra neagra.

Inainte de a veni Ceausescu, s-au perindat fel si fel de indivizi, fiecare cu o anumita preocupare. Desigur, securizarea zonei a fost obiectivul numarul unu, iar igienizarea a fost prioritatea numarul doi. De la colonia Brazi si pina la Rotunda nu era voie sa fie pe marginea drumului nici o creanga uscata si nici o tufa crescuta strimb.

In apropierea cabanei Rotunda, locul unde urma sa coboare elicopterul, trebuia sa ne ocupam de retusari cosmetice ale terenului, pentru ca totul sa para inverzit”.

Pe munte, fara securisti

Ofiterul responsabil cu paza a decretat ca nimeni, in afara de Nicolae Ceausescu, nu are voie sa-si ia arma de vinatoare pe munte. Dupa unele discutii, i s-a permis, din ratiuni tehnice, doar lui Guido Toniutti sa-si ia pusca. “Cind am plecat, seful corpului de paza al lui Ceausescu ne-a luat la puricat. A spus ca nimeni nu are voie cu arma in teren.

L-am intrebat ce se intimpla daca presedintele raneste o capra. Pot eu, oare, sa ma duc sa-i cer arma ca sa impusc vinatul? Pina la urma, mi s-a permis sa iau arma de serviciu la mine”. Generalul din garda personala a lui Ceausescu a fost abandonat la Rotunda, pentru a face loc in elicopter inginerului Alfred Haas, seful Ocolului Silvic Riu de Mori, organizatorul vinatorii.

Timp de citeva ore, dictatorul s-a dat pe mina padurarilor, pentru ca, in afara de pilotul elicopterului, nimeni din staff-ul lui nu a urcat la Judele, la standul de vinatoare.

Trei capre negre in Retezat, 40 in Fagaras

“Vinatoarea a inceput ceva mai tirziu decit se prevazuse. Era la prinz, si Ceausescu trebuia sa stea in teren o ora. A fost un program fantezist care, pina la urma, nici nu a fost respectat. Goana nu s-a facut cu galagie mare, gonacii erau bine coordonati sa abata vinatul spre locul in care era plasat standul de vinatoare. Am minat peste o suta de capre negre.

Nu se auzea nici un foc de arma, desi ar fi trebuit. Apoi am auzit prin statie vocea inginerului Haas: “Trageti, este o capra batrina!... Trageti, este tap!... Nu trageti, pentru ca este o capra cu ied!”. A impuscat trei “piese” in acea partida de vinatoare. La un moment dat, l-am auzit pe Ceausescu spunind: “’Tu-i mama ei de ceata, ca ne-ncurca!”. Probabil ratase.

Dupa vinatoare, seful Ocolului m-a prezentat ca fiind inginerul responsabil cu miscarea vinatului. Ceausescu mi-a intins mina. Era un batrin patat pe fata... Parea multumit ca a impuscat trei capre negre. Am aflat mai apoi ca Ceausescu a ajuns in Fagaras si a impuscat peste 40 de capre negre”, incheie inginerul silvic povestea unei vinatori istorice pentru el.

Pentru vinatoarea de la Balc nu a existat o "cota"

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Vasile Lupu, a precizat ca pentru vinatul din complexele de genul celui de la Balc nu sint stabilite cote. Potrivit lui Vasile Lupu, aceste complexe functioneaza dupa norme proprii si nu se supun legii prin care MAPDR stabileste cote anuale.

Decizia privind numarul de animale ce pot fi impuscate apartine proprietarului complexului. Lupu afirma ca persoanele care vineaza in astfel de complexe nu au nevoie de autorizatie de la MAPDR. (Lidia Truica)

Disperati de apetitul vinatoresc al lui Adrian Nastase, ecologistii ii cer ajutorul lui Basescu

In ultimii ani, Fundatia ecologista AVES s-a implicat activ in protejarea faunei din tara noastra. Presedintele acestei organizatii, Laszlo Szeley-Szabo, a protestat vehement la fiecare masacru savirsit in padurile Romaniei. El nu s-a sfiit sa-l numeasca “macelar” pe regele Spaniei, Juan Carlos I, iar pe autorii carnagiului de la Balc, “psihopati”.

Cu putin timp inaintea evenimentelor de la Balc, Szeley-Szabo a intocmit un raport pe care l-a trimis presedintelui Traian Basescu. Publicam fragmente din acest raport.

Raport privind necesitatea ocrotirii ursului brun in Romania prin respectarea legislatiei

Introducere

Romania inca ocupa o pozitie strategica privind biodiversitatea din sud-estul Europei, dar situatia sociala se afla in decadere. Mizeria a devenit generala pentru ca abuzurile, nedreptatea si coruptia au domnit multi ani in Romania.

Braconajul a fost legalizat chiar de fostul guvern, deoarece domnul Adrian Nastase, in calitatea sa de presedinte de onoare al Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, prin ordonantele guvernamentale a promovat genocidul asupra faunei ocrotite legal din Romania.

Situatia actuala

Una dintre minciunile cele mai flagrante este cea privitoare la numarul real al carnivorilor mari. Autoritatile “stiintifice” si politice ne-au tinut cu minciuni trimbitind, in mass-media controlate de PSD, ca in Carpatii Romaniei exista “prea multi” carnivori, peste 6.000 de ursi, peste 4.000 de lupi, 2.000 de risi si peste 10.000 de pisici salbatice.

Raport

In cei patru ani de guvernare PSD, opinia publica din Romania a fost dezinformata de catre fosta conducere a MAPDR privind vinarea speciilor strict protejate in Romania.

Din cauza unor interese obscure ale cabinetului Nastase, anual au fost masacrate de catre vinatori straini si autohtoni zeci de mii de exemplare de pasari si mamifere apartinind speciilor strict protejate atit in Romania, cit si in Europa.

Aceasta crima ecologica asupra patrimoniului natural al Romaniei si, totodata, al Europei a fost aprobata si sustinuta ilegal de guvernul Nastase prin emiterea unor ordine ministeriale care au admis in mod abuziv uciderea speciilor strict protejate.

Datorita rapoartelor noastre inaintate catre forurile europene, la 13 decembrie 2004 Consiliul Stiintific CITES din cadrul Consiliului Europei a dispus interzicerea exportului de trofee de urs din Romania in tarile membre ale Uniunii Europene pina la clarificarea situatiei ursului brun in Romania.

Cerere

Domnule presedinte al Romaniei,

Speram cu tot respectul si incredere in interesul Dumneavoastra fata de cele relatate, pe care le putem sustine oricind cu dovezi (materiale foto, filme, documente si marturii) de natura a va convinge de realitatea prezentata de catre Fundatia AVES.

Va rugam a avea amabilitatea de a dispune, de urgenta, prin mijloacele specifice functiei cu care sinteti investit, angajarea raspunderii pina la demiterea persoanelor vinovate si raspunzatoare din cadrul MAPDR si RNP pentru masacrul speciilor de animale si pasari strict protejate, in special a ursului brun carpatin.

Cerem sprijinul Dumneavoastra prin a face demersuri oficiale spre Guvernul Romaniei ca in viitor sa se implementeze si sa se respecte Conventia de la Berna, Legea 462/2001, precum si Directivele Consiliului Europei, privind consevarea ursului brun si a celorlalte specii de animale si pasari strict protejate prin lege. Sintem ferm convinsi ca prin interventia Dv.

puteti salva viata a 342 de exemplare de urs brun carpatin, 555 de lupi si 832 de pisici salbatice, a caror ucidere a fost aprobata personal de Adrian Nastase prin ordonanta nr. 87 din 26 august 2004.

Totodata, puteti salva viata a zeci de mii de pasari ocrotite din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, care sint acum macelarite ilegal de vinatori straini si autohtoni, tot cu acordul tacit al fostei guvernari.

Cu deosebita stima si respect, Laszlo Szeley-Szabo presedintele Fundatiei AVES

Odorheiu Secuiesc, la 16.01.2004

Presa internationala despre ce s-a intimplat in Bihor:

Agentia France Presse: “Mai multe cotidiane romanesti au denuntat marti un “carnagiu”, publicind informatii potrivit carora 185 de mistreti au fost ucisi intr-o singura zi, in cursul unei partide de vinatoare organizate in Bihor”. Citind “Evenimentul zilei”, AFP consemneaza ca “Adrian Nastase a doborit el singur 23 de mistreti. "E remarcabil’, s-a felicitat fostul premier, la finalul vinatorii”.

Associated Press: “O fundatie care militeaza pentru protejarea speciilor salbatice a criticat uciderea a peste 180 de mistreti de catre politicieni romani marcanti si oameni de afaceri occidentali, in cursul unei vinatori organizate in weekend, cu scopul de a atrage investitii straine in Romania”.

BBC News, citeaza declaratii ale lui Laszlo Szabo-Szeley, presedintele Fundatiei Aves. “In Uniunea Europeana n-ar fi posibil un asemenea joc de-a vinatoarea. Cu asemenea metode, este posibil ca ei sa fi distrus populatia de mistreti din zona”, a spus Szabo-Szeley.

Acesta a mai punctat ca, potrivit unor informatii, majoritatea mistretilor ucisi erau femele care, in aceasta perioada a anului, ar fi putut sa fie gestante. “Asta nu e vinatoare, e masacru”, a incheiat Szabo-Szeley.

Ev. Zilei