Parlamentul European isi va spune cuvantul asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la 13 aprilie. Presedintele Parlamentului, Josep Borrell, si-a exprimat speranta ca votul va fi favorabil, permitand semnarea tratatului de aderare comun la 25 aprilie, dar premierul roman Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ca Romania va fi judecata dupa realizarile sale concrete.

Domnul Popescu Tariceanu isi incheie marti vizita de doua zile la Bruxelles, prima sa calatorie in strainatate.

Cu ce rezultate?

Calin Popescu Tariceanu si-a asigurat toti interlocutorii la Bruxelles ca Romania e hotarata sa indeplineasca toate criteriile pentru a putea adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Potrivit premierului, prioritatile sunt clare: independenta justitiei, combaterea coruptiei, modernizarea institutiilor, liberatea presei, reforma fiscala si dezvoltarea economica.

Dupa doua zile de intalniri cu presedintii Comisiei si Parlamentului European, si cu liderii principalelor grupuri parlamentare (crestin-democratii, socialistii si liberalii), domnul Popescu Tariceanu se declara multumit:

"Sunt in primul rand bucuros sa apreciez ca am putut sa avem aceste contacte la nivel foarte inalt. Nu ma deranjeaza ca vom fi monitorizati, pentru ca sunt convins ca in Romania exista capacitatea institutionala necesara pentru a implementa acquis-ul comunitar.

Este o datorie a noastra, este o obligatie, este o necesitate ca Romania sa poata sa devina o tara care sa se poata integra perfect in Uniunea Europeana, care sa nu aiba dificultati in momentul integarii, la 1 ianuarie 2007".

Monitorizarea Romaniei

Monitorizarea va fi facuta in primul rand de Comisia Europeana, prin doua rapoarte - in aprilie si octombrie - care ar putea duce, in cel mai rau caz, la recomandarea amanarii aderarii cu un an, care ar trebui aprobata apoi cu o majoritate calificata de cele 25 de guverne ale Uniunii.

"Daca vom constata intarzieri, vom fi fortati sa facem aceasta recomandare", declara luni presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Pentru orice eventualitate, el i-a dat chiar premierului roman numarul sau de telefon.

Monitorizarea va fi insa facuta in paralel si de Parlamentul European, care trebuie sa aprobe prin vot majoritar aderarea Romaniei si Bulgariei pentru a permite semnarea tratatului cu cele doua tari la 25 aprilie.

Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a declarat ca e o perioada cruciala pentru Romania.

"Parlamentul European va vota la 13 aprilie si sper ca rezultatul sa fie pozitiv", a declarat domnul Borrell, anuntandu-si intentia de a vizita Romania inainte de vot.

Amintind ca unele grupuri politice parlamentare si-au exprimat pana acum ingrijorarea fata de stadiul pregatirilor in Romania, domnul Borrell a apreciat insa angajamentul noului guvern de a accelera reformele mai ales in justitie, administratie si in combaterea coruptiei.

Dupa intalnirile de la Bruxelles, noul guvern trebuie sa-si dovedeasca acum capacitatea de a respecta angajamentele asumate, si nu numai formal. Timpul e foarte scurt, iar Bruxelles-ul nu pare dispus sa faca nici un rabat.