Camera de Comert ruso-finlandeza, infiintata pentru a promova comertul intre cele doua tari, a publicat o carte in care ofera oamenilor de afaceri finlandezi sfaturi despre climatul de afaceri dar si despre cum sa dea mita partenerilor rusi.

Finlanda este cunoscuta drept tara cu coruptie zero, iar oamenii de afaceri nu stiu alta cale de a incheia contracte decat negocierea.

Cartea publica sub anonimat interviuri cu antreprenori finlandezi care desfasoara afaceri in Rusia.

"Daca dai mita, trebuie sa o faci fara martori ori printr-un intermediar rus", spune in carte un om de afaceri finlandez.

Cartea a fost primita cu consternare de Ministerul Comertului finlandez, care participa anul acesta cu peste 400.000 de euro la finantarea operatiilor comerciale cu Rusia. Ministerul finlandez a si taxat cartea drept "excesiv de realista".

"Intelegem scopul autorilor, dar rezultatul este negativ, lasand sa se creada ca in Rusia se poate reusi in afaceri numai prin coruptie", a spus un oficial al ministerului comertului.

Directorul lantului de magazine din Finlanda, Stockmann, se alatura si el criticilor: "noi lucram de 15 ani cu Rusia, unde am deschis mai multe magazine".

"Cunoasterea climatului de afaceri este importanta, dar a da detalii despre cum se da mita nu este nici intelept, si nici sanatos".

"Exista riscuri uriase daca se joaca acest joc. Desi mita este foarte raspandita este posibil sa reusesti in afaceri in Rusia si pe cai cinstite."

Desi cartea a fost publicata acum 2 ani, ea revine in atentie pe fondul unei anchete care banuieste implicarea intr-o afacere de prostitutie a unor diplomati rusi la post in Finlanda.