Sectorul intreprinderilor mici şi mijlocii a devenit in ultimii ani un segment-ţintă pentru societăţile bancare romaneşti. Oferta băncilor pentru IMM se va diversifica şi in 2005.

Intreprinderile mici şi mijlocii au la dispoziţie o gamă largă de produse de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru sau pentru investiţii. Acestea pot acoperi lipsa temporară de capital sau pot fi folosite pentru dezvoltarea afacerii.

Creditul de dezvoltare Plus

Volksbank Romania, bancă membră a grupului austriac Österreichische Volksbanken - AG, va lansa curind un nou produs de creditare destinat segmentului de microintreprinderi, societăţi mici şi mijlocii. Creditul Dezvoltare Plus este dedicat companiilor care doresc finanţare rapidă la costuri reduse.

Principalul avantaj al produsului constă in rapiditatea accesului la finanţare. Decizia de acordare a creditului se ia in maximum 48 de ore de la depunerea completă a documentaţiei. Beneficiarul imprumutului poate avea o perioadă de graţie de pină la 6 luni, in cazul creditelor pentru investiţii ce se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani.

Imprumuturile pentru capital de lucru se acordă doar pe termen scurt, maximum un an. Creditul se poate utiliza imediat sau in termen de 6 luni de la aprobare. Suma ce poate fi imprumutată poate fi de pină la 100.000 de euro.

Beneficiarii creditului pot fi companiile private cu mai puţin de 100 de angajaţi, fără datorii restante la stat şi fără incidente de plată inregistrate la Centrala Riscurilor Bancare şi care au inregistrat profit.

Credite de trezorerie

Aceste credite rezolvă problema lipsei temporare de fonduri. BRD oferă IMM o soluţie de finanţare pe termen scurt, in condiţii flexibile şi avantajoase, sub forma creditelor de trezorerie.

Imprumutul se acordă pentru efectuarea cheltuielilor ce intervin in crearea de stocuri pentru funcţionarea activităţilor cu necesităţi sezoniere de aprovizionare, producţie şi desfacere.

Creditul are avantajul că poate fi rambursat in funcţie de posibilităţile concrete de valorificare a stocurilor, incasarea contravalorii mărfurilor livrate, lucrărilor executate sau a serviciilor prestate. Nu există o sumă-limită de creditare, prestabilită. Perioada de creditare este de maximum 12 luni.

Pentru obţinerea imprumuturilor, este necesară prezentarea documentelor contabile ce atestă bonitatea firmei: bilanţul contabil, contul de profit şi pierderi, bugetul de venituri şi cheltuieli proiectat pentru perioada de acordare a creditului.