In anul 2005, firmele din domeniul IT&C vor lansa pe piaţa romanească produse de ultimă generaţie. Astfel, cele mai noi modele de telefoane mobile, procesoare şi chiar o platformă concepută de Microsoft vor fi disponibile in magazine. O altă noutate de care se vor putea bucura şi romanii va fi Playstation-ul portabil.

DorinŢa de a nu mai depinde de priză sau de calculatorul personal va fi perfect ilustrată de lansările de produse a firmelor din sfera IT&C programate pentru perioada următoare.

„Nevoia de mobilitate, cuplată cu oferta tot mai atrăgătoare, in termeni tehnologici şi de preţ, vor fi argumente tot mai importante pe o piaţă in creştere“, consideră Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APDTIC).

In următoarele luni, noi produse vor fi lansate pe piaţă.

Telefon de aproape 30 de milioane

In ultima lună, Nokia a lansat pe piaţă mai multe modele de telefoane. Cel mai scump dintre ele este Nokia 9500, care costă, la unii distribuitori, 29.990.000 de lei. Facilităţile sint pe măsura preţului. In luna martie, cunoscutul producător va introduce pe piaţa romanească noi modele.

Dintre toate, iese in evidenţă Nokia 7710, un model fără tastatură. Orice comandă va fi apăsată pe ecran. Ecranul va fi mare, astfel că urmărirea unor programe de televiziune sau a unui film nu va solicita la maximum ochii proprietarului. Celelalte dotări ale aparatului sint la acelaşi nivel.

Tot in aceeaşi perioadă vor fi lansate, printre altele, modelele 6020 şi 3230. Samsung va introduce pe piaţa romanească, in prima jumătate a anului, opt modele de telefoane mobile. „E 300 este dotat cu cameră foto VGA şi dispune de o funcţie inedită, aceea de identificare a apelantului după fotografie.

P 730 este modelul de top al telefoanelor mobile Samsung cu cameră incorporată, permiţind pină la 60 de minute de inregistrare video cu sunet“, spune Doru Orăşelu, marketing manager HAT.

Procesoare competitive

Intel va insista pe tehnologia mobilă. Astfel, primul pas il constituie lansarea unei platforme pentru tehnologia mobilă Intel Centrino, ce le va oferi caracteristici video şi audio superioare utilizatorilor de laptopuri. „Intel va lansa anul acesta procesoare multi-core pentru toate segmentele de PC de pe piaţă: desktop, server şi mobile.

Tehnologia multi-core va ajuta utilizatorii să ruleze mai multe aplicaţii in acelaşi timp, fără a sta cu grija suprasolicitării computerului“, spune Irinel Burloiu, channel field sales engineer Intel.

Tot Intel a lansat recent arhitectura Vanderpool, ce permite rularea mai multor sisteme de operare şi aplicaţii pe acelaşi computer, insă pe partiţii diferite.

„Intel şi AMD anunţă pentru acest an noi generaţii de cipuri, care vor permite receptarea programelor digitale de televiziune prin satelit prin intermediul PC-ului - in cazul Intel, respectiv al unui set top box ataşat televizorului - in cazul AMD“, mai spune Valentin Negoiţă.

Microsoft va lansa Windows XP x64 Edition, o platformă elaborată pentru procesoarele din noua generaţie. Aceasta va fi rulată şi pe procesoarele de 64 de biţi, dar permite şi utilizarea aplicaţiilor de 32 de biţi. Rămine de văzut dacă preţurile acestora, incă nestabilite de producători, vor fi la fel de atractive.