PSD "va instiinta" Delegatia UE la Bucuresti si Congresul puterilor locale si regionale al Consiliului Europei in legatura cu abuzurile facute de actualii guvernanti, care "au dat startul discriminarii functionarilor publici pe criterii politice", s-a plans ieri senatorul PSD Cristian Diaconescu.

Diaconescu, fost ministru al Justitiei, a spus ca Secretariatul General al Guvernului a emis o nota circulara in care a dispus impartirea functiilor de conducere de la nivelul serviciilor publice descentralizate din teritoriu intre PNL, PD, UDMR si PUR, in functie de rezultatele obtinute de acestea la alegerile parlamentare.

Fapt care i-a dat apa la moara lui Diaconescu, fostul ministru repezindu-se sa acuze ca prin circulara respectiva s-ar incalca Legea 88 din 1999, modificata in 2002, care interzice discriminarea functionarilor publici pe criterii politice, aratand ca "vechii functionari publici sunt indepartati pentru a face loc clientelei politice sau economice a Aliantei D.A.".

"PSD considera ca, in aceasta situatie, s-a depasit chiar orice limita atat din punctul de vedere al legalitatii masurilor care vor fi luate, cat si din punctul de vedere al unei conduite normale fata de functionarii publici care ar urma sa fie schimbati si care au fost numiti in functie prin concurs de incadrare", se plange Diaconescu.

Intrebat in legatura cu faptul ca, in perioada 2000-2004, guvernul PSD a fost acuzat si el de epurari pe criterii politice, Diaconescu a spus repede ca acum sunt norme europene care obliga Romania sa aplice standardele europene, iar legislatia este mai rigida in privinta modului in care functionarii publici pot fi schimbati.

"Daca s-a intamplat asa, a fost o greseala, acum nu ne referim la o impresie, ci la un act al Secretariatului General al Guvernului", a adaugat Diaconescu. Guvernul a explicat ieri, ca nu a emis o astfel de circulara. De fapt, asa cum au recunoscut membri ai Aliantei, a fost vorba de o circulara a coalitiei privind impartirea functiilor din teritoriu in functie de rezultatele de la locale.