Motorul cu patru cilindri al coalitiei de guvernamant incepe sa dea rateuri. Desi, initial, se credea ca problemele vor aparea din cauza pistoanelor adaugate PUR si UDMR, se pare ca hibe are chiar blocul motor, Alianta PNL-PD, insuficient rodat.

Exceptand diferendul de 24 de ore dintre voiculescianul Seres si liberalul Ionut Popescu pe tema "ordonantei Patriciu" si retragerea bosumflata a ministrului emasculat Vicol, umanistii si maghiarii se arata mai disciplinati in guvernare decat tandemul liberalo-democrat.

Sedinta de luni seara a Consiliului de Conducere a demonstrat ca, lasata de capul ei prin plecarea in etape a lui Stolojan si Basescu, Alianta este insuficient de sudata pentru a functiona unitar.

Incapatanarea pentru desemnarea candidatului propriu la Primaria Capitalei - dincolo de orgoliile personale ale lui Orban si Videanu - dovedeste ca nici liberalii, nici democratii n-au inteles ca exista interese comune deasupra meschinariilor de partid.

Daca s-a ajuns la conditionarea unui proiect de anvergura, cum este fuziunea PNL-PD, de satisfacerea ambitiilor unor sclivisiti cu hainute cambrate, e greu de asteptat implinirea altor deziderate comune.

Faptul ca doua echipe distincte de strangatori de semnaturi, imbracati in portocaliu, se vor imprastia prin Bucuresti cu liste diferite va da un semnal ultranegativ alegatorilor din Capitala, oferind sansa PSD sa razbune rusinea Geoana printr-o victorie poate chiar din primul tur.

Oricum, acesta va fi marele test al autoritatii celor doi copresedinti interimari, Tariceanu si Boc, in cazul in care Traian Basescu nu va da din nou cu pumnul in masa verde, prin derogare de la statutul sau de echidistanta constitutionala. Cel mai mare test al solidaritatii intregii coalitii de guvernamant va fi insa maine, in Senat, cand ordonanta privind cota unica va fi supusa la vot.

Procedura legislativa va echivala cu un vot de incredere al Parlamentului in cabinetul Tariceanu.

Respingerea actului normativ - care-si produce deja efectele! - ar determina compromiterea definitiva a actualei echipe guvernamentale, devenind un soi de motiune de cenzura, in cazul in care parlamentari din PNL, PD, PUR sau UDMR, nemultumiti de imparteala posturilor in teritoriu, de deciziile economice ale actualului Executiv sau de nu stiu ce frustrari personale, s-ar razbuna votand alaturi de

PSD si PRM contra impozitului de 16%. Semnalul ar fi teribil, mai ales ca va demonta singura realizare de pana acum a noii Puteri: onorarea unei promisiuni electorale.

Esecul s-ar adauga la seria de gesturi inconsecvente de pana acum: declaratiile contradictorii despre TVA si impozitul pe dividende ale trio-ului cacofonic Tariceanu-Popescu-Videanu; controversa dintre liderii PNL si presedintele PD pe tema grilei de impartire a functiilor descentralizate din teritoriu; balbaielile cu numirea si demisia la ordin a prefectului Silvian Ionescu; retractarile

penibile ale lui Varujan Vosganian sau Adriean Videanu pe tema impozitului retroactiv pe dividendele din 2004 si, respectiv, a controlului averii tuturor romanilor muritori de foame; aproximarile ingrijoratoare privind recalcularea pensiilor; renuntarea la constituirea unei comisii parlamentare de ancheta a fraudei electorale denuntate de Basescu; fraternizarea cu sefii serviciilor secrete

"aservite caracatitei pesediste"... Respingerea ordonantei privind cota unica ar fi si lovitura decisiva data electoratului-tinta al Aliantei.

Inca o bulversare a mediului de afaceri, a micilor intreprinzatori - votanti fideli ai celor doua partide - ar fi prea mult, dupa ce "masurile compensatorii" (10% in loc de 5% impozit pe dividende, 3% in loc de 1,5% impozit la microintreprinderi, anularea reducerii de 2% la CAS) le-au zdruncinat serios bucuria micsorarii taxelor pe profit si pe salarii.

Pentru Alianta, spaima de atacuri marsave ale partenerilor din PUR si UDMR sau de lovituri bine tintite ale PSD pare penibila in aceste conditii. Dan Voiculescu si Marko Bela sunt mult prea interesati sa stea la masa guvernarii ca sa mai poata fi banuiti ca ii taie picioarele pe sub musama.

Cat despre principalul partid de Opozitie - ocupat acum sa-si remodeleze chipul dupa cel al lui Ion Iliescu - nici n-are nevoie sa sape la temelia Palatului Victoria. Dinauntru se aude deja un zgomot infundat de tarnacoape.