Vasile Blaga, noul ministru de Interne, a procedat cu relativa rapiditate la primele mutari de piese in parohia pe care a preluat-o. Si, astfel, doua capete au fost taiate, unul dintre ele, cel al lui Toma Zaharia, poreclit Generalul Heroina, dupa nu mai putin de patru ani de necontenite scandaluri. Legate de coruptie.

Si mai mult chiar, de cresterea alarmanta a traficului si consumului de droguri, de care acesta nu a fost deloc strain. Care este motivul pentru care ocazia nu a fost utilizata si pentru eliminarea lui Virgil Ardelean, tatucul serviciului secret al MAI, este o enigma care, cel putin partial, poate fi dezlegata.

Poreclit Vulpea, Virgil Ardelean s-a distins, in ultimii ani, printr-un iscusit joc la doua si chiar la trei capete. Pentru a-si pastra functia. Si pentru a-si intari pozitia. Iar ceea ce avea el de vanzare erau informatiile. Cele mai multe, cu caracter compromitator la adresa adversarilor unor clienti politici.

A dat informatii, dar si "diversiuni" tuturor partilor implicate in lupta pentru puterea politica. Unora despre altii. Si viceversa. Ceea ce, pana la urma, inseamna, nici mai mult, nici mai putin decat politie politica. Penultimul scandal de amploare si devenit public s-a petrecut recent.

Atunci cand Vulpea a furnizat informatii care au condus, nici mai mult, nici mai putin decat la deconspirarea ofiterilor unui alt serviciu secret, care il supraveghea pe Nicu Gheara. Iar ultimul are loc chiar acum, cand s-a aflat cate ceva – e drept, cam putin – despre practica interceptarii convorbirilor telefonice ale jurnalistilor.

De ce nu a fost eliminat din prima miscare Ardelean si de ce nu a fost demis luni, dupa ce proba acestei ilegalitati, cu caracter de politie politica, a fost prezentata si autoritatilor si opiniei publice?

Fiindca toata viata nu a facut altceva decat sa cumpere si sa vanda informatie, victimele si clientii fiind oameni politici, jurnalisti, oameni de afaceri si reprezentanti ai societatii civile. Si, in toiul alegerilor din 2004, Vulpea s-a orientat. Si i-a "ajutat", cat a putut, si pe unii si pe altii. Obtinand rezultatul scontat. Si unii si altii i-au multumit frumos si au ramas indatorati.

Oricine ar fi castigat alegerile, Vulpea ramanea in picioare. Dupa alegeri, treaba s-a schimbat. A dat fuguta la Cotroceni, la noul presedinte, Traian Basescu, care incepuse sa guste din deliciile informatiei servite pe tava, cu fel de fel de documente compromitatoare despre unii si despre altii. Unele documente ale Vulpii erau reale, altele simple facaturi ale laboratorului sau secret.

Cine sa le verifice? Seful statului, asa cum au patit si ceilalti inainte, nu avea alta solutie decat sa muste momeala. Si sa constate mai tarziu ca avea un ciudat gust amar. De arsenic. Dar pana una alta, Virgil Ardelean si-a cumparat timp. Din acest motiv nu a fost schimbat din prima. Si nici luni, cand s-a declansat scandalul.

E vremea sa-i atragem atentia ministrului Vasile Blaga ca, daca pana luni putea sa-i acorde Vulpii prezumtia de nevinovatie, acum nu mai este in aceasta situatie. Nu mai poate invoca faptul ca nu stie. Ca nu stie ce? Ca in calitatea pe care o are, de sef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, individul a folosit institutia ca pe un SRL personal.

Pentru a cumpara si pentru a vinde. Si cel mai avantajos comert era acela cu informatii obtinute pe calea practicarii singurei meserii pe care stie cu adevarat sa o faca. Aceea de politie politica. In realitate, timp de patru ani a interceptat ilegal sute de jurnalisti. Si s-a mai si laudat pentru bunele sale rezultate.

Iar uneori a incercat, si a si reusit, sa-si acopere ilegalitatile, solicitand, vezi Doamne, aprobari de interceptare. Cum s-a intamplat si cu faimoasa adresa trimisa la PNA. Si ce putea afla de la jurnalisti? Informatii. Pe gratis, despre anchetele si dezvaluirile in curs. Pe care, apoi, le valorifica. Asta in cele mai nevinovate dintre situatii.

Dar mai putea afla si care este atitudinea reala, in raport cu evenimentele politice, a unor ziaristi. Ce urmeaza ei sa scrie. Si parca nu-mi vine sa ma mai mir cum de uneori primeam ciudate telefoane de la unii dintre reprezentantii puterii, dar, culmea, si ai opozitiei, care stiau nu ce tocmai redactam noi pentru editia de a doua zi, ci chiar ce aveam de gand sa scriem peste cateva ore.

Actiuni tipice de politie politica. Care trebuie reprimate si condamnate.

In ultimii patru ani, nici un ziarist nu a fost prins ca facand parte dintr-o retea terorista ori de crima organizata. Si atunci de ce au fost interceptate convorbirile lor telefonice? Ce justificare poate exista? Si de ce nu este demis imediat Ardelean si deferit Justitiei? Poate sa-si permita Vasile Blaga sa perpetueze un cerc vicios? Sau, Doamne fereste, Vulpea e in gratiile lui Basescu?