In perspectiva unei fuziuni intre PNL si PD, va trebui aleasa o familie politica europeana, in care noua formatiune sa se integreze.

De curand, mai multi lideri politici ai Aliantei PNL-PD, precum si Presedintele Traian Basescu au anuntat posibila fuziune a PD si PNL, avand in vedere necesitatea ca Alianta, ca partid de guvernamant, sa se intareasca. Deoarece in perioada imediat urmatoare, cele doua partide din Alianta D.A.

urmeaza sa ia o decizie in cadrul Congresului fiecaruia dintre ele, ar fi util, fie ca raman in alianta, fie ca fuzioneaza ca gruparea politica pe care o formeaza sa se orienteze, atat in privinta ideologiei cat si a prioritatilor spre unul dintre grupurile politice din Parlamentul European.

In acest context, una dintre figurile politice marcante ale PD, care sustine fuzionarea, a afirmat la una dintre emisiunile politice ale postului Realitatea TV ca Alianta se va indrepta, probabil, spre grupul Popular.

Este stiut faptul ca, dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania va avea statut de "observator" la Uniunea Europeana, pana la aderarea efectiva (speram 2007). Din punct de vedere al Parlamentului European, aceasta inseamna ca vom avea 35 de deputati "observatori" care vor avea dreptul sa participe la lucrari, sa ia cuvantul, dar nu vor avea drept de vot.

Acesti observatori vor fi trimisi din Parlamentul Romaniei, cu respectarea spectrului politic rezultat in urma alegerilor de anul trecut.

Astfel,in contextul actualei componente a Parlamentului Romaniei, aritmetica ne arata ca PSD (cel mai mare partid parlamentar) ar putea avea 12 deputati, PNL in alianta cu PD, vor putea avea impreuna tot 12 deputati, PRM - 5, UDMR - 2 sau 3 si PUR - 2 iar grupul minoritatilor nationale 1 sau 2 deputati.

Dintre partidele parlamentare, deocamdata PSD si PD sunt afiliate la PSE (Partidul Socialist European), PNL la ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa), UDMR la PPE (Partidul Popular European).

Justificarea acestor afilieri ar trebui sa fie in baza potrivirilor existente pe plan doctrinar intre aceste "cupluri" de partide dar si de interesul partidelor politice romanesti de a face parte din grupuri politice cat mai influente in cadrul Parlamentului European.

Iata o scurta prezentare a celor mai importante grupuri parlamentare.

1.Grupul Partidul Popular European (Crestin democrat) - Democrati Europeni (PPE-DE) este format din 268 de deputati din 60 de partide nationale.

Fiind un grup atat de mare, nu poate fi considerat un grup unitar si nu are o structura unitara. El e format din PPE (Partidul Popular European) la care sunt afiliate, din tara noastra, PNTCD si UDMR si din grupul Democratilor Europeni (unde cei mai bine reprezentati sunt consevatorii din Marea Britanie).

Acest partid are in practica o ideologie de centru-dreapta iar cele mai importante prioritati ale sale sunt competitivitatea economica, sprijinirea mediul de afaceri, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si, in general, sunt mai rezervati in acordarea de drepturi sociale extinse sunt pentru flexibilizarea pietei muncii si mai ales impotriva imigratiei din afara UE.

Grupul PPE-DE are o structura de conducere complicata, cu nu mai putin de 88 de membri ai "Biroului Grupului", dar au resurse umane si financiare foarte bune. Cele mai influente natiuni in cadrul grupului sunt germanii, mai nou in alianta cu maghiarii din FIDESZ, francezii, italienii si... portughezii (Presedintele Comisiei Europene, Barosso fiind membru al acestei grupari).

Britanicii sunt si ei foarte influenti, dar ei constituie un grup oarecum autonom, votand adesea diferit fata de restul grupului.

2.Partidul Socialist European - are 202 de membri din 23 de tari, reprezentand 24 de partide politice. Au o structura mai unitara decat PPE (in special datorita numarului mult mai redus de partide).

Este un partid cu o ideologie de stanga, punand accent pe imbunatatirea conditiilor de munca, integrarea imigrantilor, protectie sociala, sprijinirea pozitiei sindicatelor in fata patronatului si sustin fervent egalitatea in drepturi si ne-discriminarea. Per ansamblu sunt mult mai favorabili extinderii UE fata de membrii PPE.

Cei mai influenti sunt si aici germanii, urmati de francezi, spanioli si britanici.

3.Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) - are 88 de membri, din 19 tari, reprezentand 29 de partide. Desi este compusa din mai multe partide nationale decat PSE, acesta este un grup destul de unit. El este format in principal de ELDR (Partidul Liberal-Democrat European) si din alte cateva partide dintre care cei mai important este UDF (Union pour la Democratie Francaise).

Ca ideologie, se situeaza intre crestin-democrati si socialisti, undeva la centru pe esichierul politic al Parlamentului European.

Liberal-democratii pun accent in primul rand pe continuare integrarii europene si pe sporirea rolului UE in lume, sunt pentru dezvoltarea economiei de piata, competitivitate (prioritati care il apropie de PPE) dar, de asemenea, sprijina fervent libertatile cetatenesti, integrarea imigrantilor, egalitatea si nediscriminarea intre persoane (prioritati care ii apropie de PSE).

Statistic vorbind, in Parlamentul European, ALDE voteaza mai frecvent la fel cu socialistii decat cu popularii.

Asadar, in conditiile actuale, Romania ar aduce o contributie substantiala la grupul PSE, prin PSD si PD. Cu toate acestea, existenta in acelasi grup politic european a doua partide care pe plan national se situeaza pe pozitii diametral opuse va duce la scaderea credibilitatii si influentei deputatilor romani (vezi si votul PD impotriva intrarii PSD in Internationala Socialista).

PSD singur ar putea juca un rol destul de important in cadrul acestei grupari, deoarece va reprezenta a saselea partid ca dimensiune.

Asadar, daca PD nu ramane in PSE (lucru dificil in cazul unei fuziuni cu PNL), raman posibilitatile de afiliere la PPE (populari) sau ALDE (Liberali-Democrati). Prioritatile si ideologia acestuia din urma nu par mult diferite de programul si politicile promovate de Alianta PNL-PD. Chiar si titulatura pare adecvata (Liberal-Democrati).

In istoria politica recenta, exista precedentul britanicilor, Partidul Liberal-Democrat din Marea Britanie fiind format in 1988 din fuzionarea Partid Social-Democrat si a Partidului Liberal.

Avand in vedere ca, in cazul integrarii acest partid, Romania ar avea, alaturi de britanici, cel mai mare numar de deputati, influenta deputatilor romani ar putea sa fie decisiva in cadrul ALDE si al Parlamentului European, putandu-se obtine, in aceasta postura, un post de vicepresedinte al PE sau cel putin de presedinte de comisie parlamentara.

Chiar daca PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, influenta Aliantei in cadrul acestui grup ar fi slaba (PNL-PD ar reprezenta de-abia al 9-lea grup national) iar, precum am vazut, acest partid nu e oricum majoritar, asa incat el trebuie sa se alieze, pentu a-si impune vointa politica ori cu PSE ori cu ALDE.

Or, din momentul in care membri PSE si ALDE au un vot contrar celui al PPE (cum se intampla adesea), acesta din urma nu se mai poate impune. Facand o analogie cu partidele din actualul Parlament al Romaniei, ALDE e un fel de UDMR si/ sau PUR, fara de care nici unul dintre principalele grupuri politice (cum sunt la noi Alianta DA si PSD) nu poate obtine majoritatea.

El inclina balanta in favoarea deciziei unuia sau a altuia din celalalte doua partide.

Desigur, in componeta Parlamentului European, nu intra doar aceste trei partide, insa celelalte fiind mult mai slab reprezentate, nu pot avea un cuvant decisiv de spus in favoarea sau in defavoarea tarii noastre si, deocamdata, nu exista nici un partid romanesc care sa-si fi exprimat dorinta de a se afilia la vreunul din aceste grupuri.

Asadar, o fuzionare a PNL-PD ar intari influenta Romaniei in Parlamentul European.

Trebuie, de asemenea, sa tinem cont si de interesul ALDE de a-si spori numarul de membri, context in care, daca pana la alegerile din 2004 acest grup era divizat in privinta aderarii Romaniei in calendarul stabilit, el s-ar putea sa devina un aliat de baza al noului Guvern al Romaniei, alaturi de PSE, care nu si-a schimbat, se pare, optiunea in privinta tarii noastre cu toate ca PSD a trecut, din

decembrie, in opozitie.