Suna goarna pentru romanii de afara

Miscari masive pe piata muncii: vin specialistii pe domenii noi si pleaca altii sa se initieze

Pentru prima data in istoria postdecembrista, oferta de locuri de munca este mai mare decat cererea. Romanii plecati sa lucreze peste hotare se gandesc sa se reintoarca acasa. Muncitorii necalificati se incoloneaza pentru a pleca la culesul fructelor in alte tari. Piata muncii a crescut in ultimii doi ani cat voinicul din poveste.

Vestea ca Uniunea Europeana "ne-a luat in carti" a starnit interesul investitorilor straini. Anul trecut au venit in Romania cu aproximativ 25% mai multi decat in 2003. Surse oficiale declara ca sporesc listele cu investitori aflati in cautarea partenerilor romani. Se estimeaza ca numarul companiilor straine care vor veni in acest an va fi cu 50% mai mare.

"Intrarea liberalilor la guvernare a avut un impact puternic asupra investitorilor straini" – apreciaza unul dintre oficialii responsabili cu monitorizarea intrarii pe piata a investitorilor. Declaratiile sunt confirmate de directorii firmelor de recrutare, care spun ca volumul de activitate a crescut anul trecut de cateva ori. Efectul se datoreaza cresterii economice.

Relaxarea fiscala va contribui la mentinerea tendintei crescatoare a pietei muncii. "Apar domenii noi de activitate, posturi noi, specialitati diferite. De unde iei de pe piata oameni pregatiti pentru aceste solicitari? - se preocupa directorul general Radu Furnica de la Leadership Development Solutions.

Pentru nivelul unu – directori generali, managementul operatiilor, cu experienta in conducerea afacerilor si productiei, manageri de proiect – nu gasesti candidati performanti in Romania. Si in finante, la nivel de top, sunt resurse umane limitate." Nici specialisti in domeniul tehnic – masini termice, industrie alimentara, ingineri chimisti specializati – sau in marketing industrial nu sunt.

"Se repeta istoria anului 1992 – observa Daniela Necefor, director general la Total Business Solutions. Investitorii vin cu expatriati pentru posturile foarte importante din conducerea companiei sau de specialitate. Chiar si cu supervizori, pentru nivelul trei din ierarhie." Temerea recrutorilor este sa nu se repete greselile anilor trecuti.

"Daca vin mercenari, cu ochii pe portofel, numai pentru ca au fost singurii gasiti in afara de companiile straine, va fi grav" - are curajul sa comenteze Madalina Popescu, director general la PluriConsultants. Recrutorii au inceput sa se uite la CV-urile specialistilor plecati sa lucreze in strainatate.

La salariile de acum, compatibile cu ale occidentalilor, multi se gandesc sa se intoarca acasa.