Reducerea fiscalitatii incepe sa se simta dincolo de granite

de Viorica Ana Chisu     Capital
Joi, 27 ianuarie 2005, 0:00Activitati in crestere, salarii mai mari, beneficii mai multe si mai diversificate. Acestea sunt previziunile analistilor de pe piata muncii pentru 2005. Multi directori au inchis usile de la birou si fac de zor calcule. Ce pierd daca nu schimba nimic? Cine si cat castiga daca se fac schimbari? Masurile legislative de reducere a fiscalitatii au pus pe jar si pe directori si pe angajati.

Calculele facute "acasa", la sfarsitul anului, nu se mai potrivesc cu socoteala din targ, propusa de Guvern. Daca, imediat dupa publicarea Ordonantei de urgenta nr. 138/2004 privind modificarea Codului fiscal, toti credeau ca vor castiga, lucrurile au inceput sa se complice acum.

Ideea ca salariile negociate la valoarea neta vor ramane aceleasi fara sa apara probleme, o data ce angajatii au fost multumiti cand au "batut palma", nu se mai tine bine pe picioare. Nu a apucat sa treaca saptamana de la publicarea masurilor fiscale, ca au si inceput "miscarile de trupe".

Angajatii mai iuti de picior s-au mutat in companiile care au salariile negociate in brut sau care au anuntat ca vor face mariri, potrivit noilor reglementari. Foarte multi sunt in cautare de oferte. "Vanatorii de capete" sunt cu ochii pe specialisti. Cu greu scoti o declaratie oficiala de la oameni, indiferent de firma sau calitatea pe care o au.

Chiar daca se pastreaza anonimatul, mesajul isi pastreaza insa valoarea. "Piata este in deriva acum. Noua ni se pare prematur sa ne exprimam pe acest subiect" - se scuza un consultant de la o firma importanta de recrutare.

"Pentru un om care lucreaza intr-o companie multinationala, unde salariile la nivel de conducere depasesc, de regula, cincizeci de milioane, cresterea, potrivit masurilor fiscale adoptate, este de 36% - comenteaza un director de resurse umane dintr-o companie straina de referinta pe piata romaneasca, dar care a tinut sa nu i se dea numele pentru ca nu are voie sa faca declaratii decat cu acordul

conducerii. Nu mai trebuie facut nici un calcul, pentru ca se vede cu ochiul liber ca salariul acestora va fi mai mare decat al celor care sunt platiti pe net si care nu vor beneficia de nici o majorare. Daca nu iei masuri, te expui sa-ti plece toti angajatii performanti din companie".

Pierderile sunt suplimentate de inflatie, in cazul celor care au salariile negociate net in euro, dar si de scaderea cursului de schimb valutar. In ultimele luni, daca se face o medie, angajatii care si-au negociat salariul net in euro au luat mai putini bani in mana si se pare ca viitorul este tot mai sumbru, din aceasta perspectiva.

In plus, schimbarile i-au luat pe nepregatite si nu au negociat macar beneficii mai mari sau mai multe la pachetul salarial, care sa compenseze pierderile de acum. Optimistii inca mai asteapta "semnale pozitive" din partea conducerii. Ei spera intr-o reconsiderare a sistemelor de management al compensarii.

La contabilitate se calculeaza mai intai profiturile firmei Deocamdata nu s-a vazut nimeni cu bani mai multi in mana. Din discutiile purtate cu unii directori, tot in mod privat, rezulta ca se fac fel si fel de calcule. Atentia este concentrata pe profiturile care ar putea intra in bugetul firmei prin aplicarea masurilor fiscale. Cat revine angajatilor urmeaza sa se calculeze... la urma.

Multi se gandesc ca legea nu-i obliga sa majoreze salariile prin introducerea cotei unice de impozitare. "Chiar am spus acest lucru angajatilor mei... in gluma - ne spune un director general de la o multinationala importanta pe piata muncii din Romania. S-au uitat la mine lung si nu le-a venit sa creada." "Pe decizie scrie brutul, dar la negociere discutiile s-au purtat pe net.

Asa ca angajatii nu au de ce sa ridice pretentii. Nu se poate sa le fie bine doar lor intotdeauna" - comenteaza, tot sub promisiunea pastrarii anonimatului, directorul financiar de la o societate cu capital strain, intrata pe piata romaneasca de mai bine de un deceniu. Daca nu s-ar teme de pierderea unor specialisti, multi directori nu si-ar bate acum capul cu schimbarile legate de impozitare.

Dar s-au facut strategii de dezvoltare pentru acest an, s-au stabilit obiective si s-au detaliat deja planurile de atac pe piata. Plecarea specialistilor care detin toate aceste informatii la firme concurente ar da peste cap toate proiectiile la care s-a muncit pana acum si, desigur, toate profiturile scontate.

In plus, masurile luate de Guvern si cele care se anunta ca vor urma prin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana atrag, precum magnetul, o multime de investitori. Multi au venit de anul trecut, dar si mai multi se pregatesc acum sa "debarce" pe cheiurile Dambovitei.

"In acest context va avea loc, probabil, o reasezare a ierarhiei categoriilor de posturi cel mai bine platite, in cadrul careia se vor situa, in ordine descrescatoare domeniile: IT, marketing, finante-contabilitate, logistica, inginerie, productie" - este de parere Corina Sisca, manager de proiect in cercetare la ALTER EGO Consulting, reprezentantul in Romania al companiei MERCER Human Resource

Consulting. Specialistii firmei anticipeaza pentru anul 2005 o crestere a salariilor in firmele de afaceri, situata intre 8% si 15%, cu o medie de 12%.

Ruxandra Stoian, managerul departamentului de consultanta in resurse umane la PricewaterhouseCoopers, recunoaste ca preconizarile initiale privind cresterile salariale pe acest an, facute de angajatorii cuprinsi in studiul salarial, care erau doar de 6%, pe langa acoperirea inflatiei, sunt discutabile acum: "In contextul cresterilor salariale pe care le vor opera in acest an, pe fondul cresterii

naturale generate de diminuarea cotei de impozitare pe venit, procentele preconizate initial, ar putea suferi modificari. In cazul Slovaciei, care a trecut la cota unica de impozitare de 19% inca din 2004, angajatorii au operat o crestere salariala anuala mai mica decat cea estimata initial.

" Specialistii de la PricewaterhouseCoopers anticipeaza ca, in acest an, domeniul industriei auto va avea o crestere puternica, insotita probabil si de cresteri salariale mai mari decat media nationala.

Acest lucru se datoreaza mai ales noilor jucatori aparuti pe piata industriei auto, atat producatori, cat si importatori de autovehicule, dar mai ales noilor producatori de piese componente, care au nevoie sa se asigure cu angajati bine pregatiti.

Se va ajunge astfel la un grad de crestere salariala comparabil cu cel al traditionalelor domenii bine consolidate, din acest punct de vedere, in ultimii ani - financiar, bancar si consultanta. Si Daniela Necefor, director general la Total Business Solutions, este de parere ca vor avea loc modificari salariale in cazul industriilor noi care vor intra pe piata romaneasca.

"Firmele noi se intereseaza de actualele grile salariale din Romania, dar vor plusa pentru a obtine cei mai buni oameni. Nu va mai fi vorba de mariri substantiale, asa cum a fost cazul acum cativa ani, ci doar de un pachet salarial un pic mai mare, dar o firma noua ofera potential de avansare si posibilitatea de instruire in afara.

In schimb, firmele deja existente vor fi nevoite sa isi pastreze specialistii pentru ca acestia sa nu fie tentati de noile intrari. Probabil ca acele companii care nu au un departament de compensatii si beneficii vor trebui sa il infiinteze pentru a incepe sa functioneze imediat."
Strainii au pus ochii pe salariile romanilor
Daca nivelurile salariilor raman in discutie, cu siguranta beneficiile oferite angajatilor se vor diversifica deoarece a scazut cota de impozitare (in cazul celor impozabile). Ruxandra Stoian spune ca, in felul acesta, angajatorii vor putea oferi beneficii mai diversificate angajatilor, pentru a-i putea atrage si mentine in acest fel pe cei mai buni de pe piata.

In opinia Corinei Sisca, aplicarea cotei unice de impozitare de 16 % va duce la reconsiderarea sistemelor de management al compensarii in multe organizatii de afaceri.

Ceea ce s-ar traduce prin mai multa grija pentru conceperea si elaborarea unor strategii salariale bine fundamentate si raportate la mediul de afaceri romanesc, o preocupare mai mare pentru cunoasterea si aplicarea metodelor si tehnicilor moderne de management al sistemelor salariale. Complicatiile nu se opresc insa aici. Cresterile salariale din Romania creeaza efectul de unda peste granita.

Expertii romani care, pana acum, au plecat fericiti sa lucreze la sediile multinationalelor din Europa, America sau de pe alte continente incep sa "priveasca inapoi cu manie". Colegii ramasi in tara au ajuns la egalitate salariala cu ei, iar costurile de trai din Romania nu se compara cu cele din Anglia, Olanda, Danemarca, Franta sau de oriunde altundeva.

Directorii de resurse umane din multinationale se asteapta la intoarcerea multor "fii ratacitori", ceea ce le incurca mult planurile de cariera pe care le gestioneaza. Orice plecare in strainatate reprezenta o dubla lovitura pentru companie: promovare la nivel international pentru unii angajati si locuri libere pentru cei ramasi in Romania.

In curand, nu numai ca se asteapta venirea expatilor romani, dar va fi tot mai greu sa trimita altii in afara, iar aceasta parghie de motivare in cariera va fi privita ca o penitenta. Predictiile sunt si mai ingrijoratoare daca ne gandim ca, in noile conditii salariale, vor fi tentati tot mai multi straini sa lucreze in Romania.

Apar tot mai multe specializari noi, pentru care romanii nu sunt pregatiti, iar patronii isi fac socoteala ca ar fi mai simplu sa aduca oameni cu experienta din afara. Nu ar mai pierde timp si nici bani cu pregatirea personalului roman.

Iata ca anticiparile pe care le faceam acum cativa ani ca vom ajunge sa importam forta de munca din strainatate, chiar daca avem o economie subdezvoltata, incep sa capete contur. Si acesta este doar inceputul globalizarii pentru romani.

"Se inregistreaza, deja, tendinta de crestere mai accentuata a salariilor pentru categoria "nivel de intrare", inclusiv de oferire a unui pachet salarial care sa cuprinda si oportunitati sporite de dezvoltare a carierei. O dinamica superioara a salariilor vor inregistra companiile in care s-au facut investitii straine (achizitionarea de fabrici, modernizarea tehnologiilor etc.

) in care se vor pune in aplicare noi politici salariale, in special pentru posturile de muncitori si tehnicieni. Datele existente indica o tendinta generala de crestere a salariilor de baza pentru muncitori, in primul rand la muncitori calificati, care incep sa identifice oportunitati de castiguri mai mari muncind in strainatate."
"Zonele de dezvoltare, insotite de cresteri salariale mai mari decat media nationala, ar putea fi cele din vestul tarii. Aici, angajatorii, veniti in numar din ce in ce mai mare, cauta angajati din ce in ce mai bine pregatiti.

Metoda de recrutare va fi cea a "atragerii" de la un alt angajator sau cea a preluarii unor angajati bine pregatiti din alte zone ale tarii, in ambele cazuri fiind nevoie de o crestere substantiala a salariului oferit angajatului pentru a-l putea atrage si retine pe termen mai lung in firma proprie."
"Salariile vor avea cam aceleasi marje ca si in 2004, cu exceptia maririi impuse prin noua legislatie. Vor ramane in topul salariilor directorii financiari si de vanzari.

Va avea loc o usoara crestere a salariilor specialistilor, categorie care vizeaza atat tehnicienii, cat si finantistii, care, in afara de specializarea pe finante, mai au o experienta deosebita in aplicarea, implementarea si utilizarea unor softuri "globale", ce cuprind module separate pentru financiar, purchasing, productie etc.

Cu cat se cunosc mai multe module, cu atat valoarea acestor specialisti creste."
"Companiile in care salariul este negociat in cuantum brut si este platit in lei, vor beneficia din plin de efectele Ordonantei nr. 138/2004.

Deoarece in aceasta situatie sunt circa 85 % din companiile multinationale, conform datelor statistice de piata, este de asteptat ca acestea sa dicteze tendintele atat pe piata salariala, cat si pe cea de recrutare, in special pentru functiile de management si top management. De aceea, companiile care nu se vor alinia la plata salariilor nominata in lei brut.

, vor avea mari dificultati in a retine "talentele". O alta tendinta interesanta, aparuta ca urmare a acestei initiative legislative, este legata de cresterea apetitului unor salariati romani care lucreaza actualmente in strainatate de a reveni sa munceasca in Romania."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


103 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by