Dupa intalnirea cu reprezentantii Comisiei Europene la Bruxelles, ministrul justitiei Monica Macovei a expus prioritatile in reforma justitiei romanesti, necesare pentru integrarea tarii in Uniunea Europeana in 2007, fara amanari. Printre acestea, reforma institutiilor care lupta impotriva coruptiei.

Monica Macovei a expus punctul de vedere al Uniunii Europene in privinta a ceea ce trebuie sa faca Romania impotriva coruptiei. Ea a tinut sa spuna ca institutiile europene sprijina Romania in tot ceea ce face pentru integrare, dar ca Uniunea nu va ezita sa aplice, daca e cazul, clauza de salvgardare, cu alte cuvinte sa ceara amanarea integrarii.

Si ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa devina credibila si sa aiba rezultate vizibile:

"Comisia a transmis mesajul ei, plus al statelor membre. Statele membre doresc sa fie asigurate ca in Romania exista cel putin o institutie independenta care lupta impotriva coruptiei. Cuvantul cheie e \'independenta\'. Deci practic e treaba noastra cate avem, dar ei doresc - ca sa ne creada ca luptam impotriva coruptiei - sa avem cel putin una care sa fie independenta.

Pentru ca oricate am avea, daca nu sunt independente, nu ne putem lupta pe bune cu coruptia".

Cine va fi aceasta institutie independenta care sa lupte eficient impotriva coruptiei? Ce fel de restructurare se va face si cum? Ministrul justitiei, Monica Macovei:

"Daca va exista o restructurare a institutiilor, serviciilor, departamentelor care astazi au atributii in lupta anticoruptie, asta va rezulta dupa finalizarea auditului, care va evalua eficienta, impactul, rezultatele institutiilor, structurilor, serviciilor, care pana in acest moment s-au ocupat de lupta impotriva coruptiei in Romania.

Dupa finalizarea acestei verificari, vom vedea ce ni se recomanda in materie institutionala, cate structuri sa avem, una sau mai multe, ce competente sa aiba".

Auditul institutional in ce priveste lupta impotriva coruptiei va fi efectuat de firma Freedom House Washington.

Monica Macovei mai spune ca va propune guvernului dotarea serviciilor anticoruptie cu echipamente, personal si o pregatire corespunzatoare.

Ministerul justitiei propune de asemenea revenirea la atributiile mai vechi ale PNA, prin care se considera ca e de competenta sa investigarea cazurilor in care exista un prejudiciu de minimum 10 mii de euro, si nu 5 mii, la cat a fost scazut.

Se propune si limitarea competentelor PNA la investigarea functionarilor de grade mai inalte, pentru ca institutia sa se concentreze doar in lupta impotriva marii coruptii.

Tot in scopul prevenirii si diminuarii coruptiei, Monica Macovei mai spune ca are in vedere si o formula a declararii averilor pentru demnitari mai amanuntita. Vor trebui declarate nu numai proprietatile, ci si data si modul obtinerii lor.

De asemenea, in viziunea noului ministru vor trebui declarate si colectiile de arta. Ministrul justitiei mai spune ca trebuie creat si un birou care sa verifice aceste declaratii de avere ale demnitarilor. Propunerea trebuie insa aprobata si de parlament.