„PNL va lua Cuprul, Aurul si Fierul, PUR - Sarea, PD - Metalele Pretioase, UDMR - Uraniul“. Am citat pe unul dintre participantii la negocierile din interiorul coalitiei de guvernare pentru impartirea societatilor si companiilor nationale, care s-au derulat pe parcursul zilei de ieri.

La nivelul partidelor exista inca blocaje ce au impiedicat pina acum nominalizarea secretarilor de stat pe posturi, ceea ce nu i-a impiedicat pe negociatorii PD, PNL, UDMR si PUR sa imparta, ieri, societatile si companiile nationale. Dupa adjudecarea, la sfirsitul saptaminii trecute, a agentiilor, bilantul dupa negocierea de ieri a societatilor si companiilor arata ca un mozaic eclectic.

PUR a luat Loteria Nationala

Profitul imens al societatii Loteria Nationala va fi administrat de un sef desemnat de PUR.

Partidul lui Voiculescu a mai primit, la negocieri, noua companii si societati nationale, printre care Petrotrans (care a fuzionat anul trecut cu Conpet) si Termoelectrica, iar, dintre agentii, PUR i-au revenit, la negocieri, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Rezervele Statului, IMM-urile, Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor, Agentia Nationala a Sporturilor,

Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, Autoritatea Nationala pentru Transplant.

Miza partidului lui Voiculescu, dupa cum a explicat un vicepresedinte, o reprezinta controlul unor agentii si societati din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, condus de Codrut Seres.

Aeroportul Constanta, in limba maghiara

UDMR a obtinut, la negocieri, administrarea Aeroportului Constanta, Editura Didactica si Pedagogica, Apele Minerale, Autoritatea Aeronautica Civila, Romgazul, Autostrazile si Drumurile Nationale.

Sortii coalitiei au mai vrut ca PNL, care are primul cuvint in negocieri, din pozitia de primul partid din Guvern, sa cistige dreptul de a administra Aeroportul Otopeni, pe linga Administratia Portului Maritim Constanta, dar si Imprimeria Nationala.

PD i-a revenit dreptul de a-si desemna oameni in Consiliul de Administratie al Petrom si administrarea Transgaz Medias. Surse din Comisia de negociere spun ca RA-APPS si Posta Romana sint inca „subiecte tabu“ si inca nu au fost supuse negocierilor.

Posturi pentru PUR contra divort de PSD

Comisia de negociere urma aseara sa se reuneasca pentru alte negocieri, mai exact pentru textul protocolului de functionare a coalitiei, plecind de la forma pe care o propun PNL si PD.

Potrivit unor surse din conducerea PD, Consiliul National de Coordonare al Aliantei, convocat aseara, urma sa ia in discutie conditionarea primirii de catre PUR a conducerii unor institutii deconcentrate la nivel judetean de trecerea de partea Aliantei a reprezentantilor PUR din consiliile judetene si locale. Este vorba de acele judete unde PSD a facut dupa alegerile locale alianta cu PUR.

Proiectul protocolului Aliantei, care urma sa intre la negocieri aseara, propune crearea la nivel judetean a Consiliului presedintilor celor patru partide din coalitie, care au printre atributii adoptarea unor decizii privind negocierea posturilor de presedinti si vicepresedinti in consiliile judetene.