Romania a fost evaluata la Paris de agentia de rating si colectare a creantelor Coface Intercredit cu calificativul B, care o plaseaza in coada clasamentului tarilor din Europa, in aceasta clasa de risc intrand, in afara Romaniei, numai Albania si Rusia.

Calificativul B plaseaza Romania in randul tarilor cu "un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac".

Tinand cont ca firma este cel mai important asigurator al creditelor de export din Franta, mentinerea ratingului de tara la nivelul B risca sa fie o piedica in plus pentru exportatorii romani, care primesc din start o nota proasta in fata potentialilor clienti, dar si a creditorilor.

"Ratingul arata in ce masura perspectivele politice, economice si financiare afecteaza capacitatea de plata a firmelor din tara respectiva. In mod concret, daca o firma are o limita de creditare de 100.000 euro, limita unui credit acceptata de firmele de asigurari va fi de 100.000 euro daca firma este din Germania, dar poate scadea la 60.

000 euro daca este corelata cu riscul de tara si cel sectorial", a exemplificat Cristian Ionescu, director general la Coface Romania. Inainte de a decide nota Romaniei pentru primele trei luni din 2005, analistii de la Coface au pus in balanta evolutiile pozitive, dar si domeniile in care economia Romaniei continua sa scartaie.

Punctele tari - integrarea in Uniunea Europeana in 2007 sau 2008, forta de munca calificata si ieftina, cresterea economica, rezervele valutare mari si datoria publica scazuta - au fost contrabalansate de evolutiile negative din economie.

Printre acestea se numara cresterea dependentei fata de capitalurile straine odata cu majorarea deficitului de cont curent si pasii prea mici realizati in privatizari, eliminarea subventiilor, combaterea coruptiei si depolitizarea justitiei. "Totusi, incheierea negocierilor cu UE si introducerea cotei unice au fost luate in calcul ca evolutii pozitive", sustine Cristian Ionescu.

De asemenea, el se asteapta la o imbunatatire a ratingului in a doua jumatate a anului. "Speram ca in a doua jumatate a anului, ratingul sa fie revizuit la B+, urmand ca la inceputul lui 2006 sa urcam pe treapta superioara de risc A4", sustine Ionescu.