Prabusirea unui elicopter in vestul Irakului, la primele ore ale zilei de ieri, s-a soldat cu moartea a 31 de puscasi marini americani, acesta fiind cel mai sangeros incident de la inceputul interventiei militare a SUA, in martie 2003. Elicopterul, prabusit langa orasul Rutbah, transporta trupe pentru o misiune de lupta in provincia ravasita de violente Al-Anbar.

Nu au fost facute precizari daca prabusirea s-a datorat unui accident sau unui eventual atac al insurgentilor. Potrivit AP, o sursa de la Casa Alba ar fi declarat ca "vremea rea" se afla la originile prabusirii, in vreme ce purtatorul de cuvant al lui Bush s-a multumit sa recunoasca gravitatea pierderilor si sa-si afirme "intristarea".

O echipa de salvare a ajuns la fata locului, dar nu a fost dezvaluit nimic despre primele lor concluzii. De altfel, comandantii militari americani nu au vrut sa confirme bilantul pierderilor decat tarziu, dupa ce posturile de televiziune americane primisera stirea din alte surse. Pana ieri, armata SUA mai pierduse alte 33 de elicoptere in Irak.

Cel putin 20 din acestea au fost doborate de focul inamic, iar cel mai serios accident s-a produs in noiembrie 2003 la Mosul, cand doua elicoptere Black Hawk s-au ciocnit in zbor. Incidentul de la Rutbah este cel mai grav in privinta numarului de militari morti (dupa cele 22 de victime provocate de atacul cu rachete de la Mosul), iar pierderi americane au fost inregistrate si in alte zone.

Patru puscasi marini au fost impuscati in provincia Al-Anbar in luptele cu insurgentii, iar un alt militar american a fost omorat de explozia unei grenade langa Ad Duluiyah. Violentele au sporit in intensitate pe tot cuprinsul Irakului, principala lor tinta constituind-o scolile, unde duminica ar urma sa fie amplasate sectiile de votare.

S-au inregistrat cinci morti si sase raniti la Kirkuk, in trei atacuri cu masini-capcana intr-o singura ora. La Baquba au fost atacate sediile a doua partide. La Riyadh, atacul asupra unei sectii de politie a facut trei morti si trei raniti. Un oficial din Ministerul irakian al Justitiei si un consilier local de la Bagdad au fost asasinati.

Practic, toate cele patru provincii majoritar sunite au fost cuprinse de violenta, insa cel putin locuitorii din Karma (langa Fallujah) anunta ca se vor duce negresit la vot, in ciuda amenintarilor cu moartea. Mai ramane ca autoritatile sa le comunice numele candidatilor si locul sectiilor de votare, tinute inca "secrete", cu patru zile inaintea scrutinului.

Un american luat ostatic in Irak le cere liderilor arabi sa intervina pentru a-i salva viata

Roy Hallums il acuza pe George W. Bush de egoism

Postul de televiziune Al-Jazira a difuzat marti o inregistrare video in care un cetatean american, luat ostatic in Irak anul trecut, implora sa fie salvat de la o "moarte sigura". Materialul video nu ofera nici un indiciu despre data la care a fost realizata inregistrarea. De asemenea, nu se stie daca ostaticul mai este in viata.

In inregistrare, Roy Hallums, care vorbeste sub amenintarea unei arme, afirma ca a colaborat cu fortele americane si ca "a fost arestat de un grup de rezistenta din Irak". Hallums si alti cinci barbati au fost luati ostatici la 1 noiembrie, in urma unui atac lansat in cartierul al-Mansour din Bagdad.

Un membru al fortelor de securitate si unul dintre cei 20 de atacatori au fost ucisi atunci in schimbul de focuri. Ulterior, agresorii au eliberat patru dintre ostatici, dar i-au mentinut in captivitate pe Hallums si pe filipinezul Robert Tarongoy. Cei sase lucrau pentru o companie saudita care aprovizioneaza cu alimente armata americana.

Departamentul de Stat american a confirmat in decembrie ca Hallums, in varsta de 56 de ani, a fost luat ostatic. Tarongoy nu apare in inregistrare. Hallums, vizibil agitat, nu face nici o cerere in inregistrarea de 60 de secunde, dar solicita ajutor "pentru a scapa cat mai curand posibil de la o moarte sigura".

"Nu cer ajutor de la presedintele Bush, pentru ca ii cunosc egoismul si nepasarea fata de cei care au ajuns in acest iad", a subliniat ostaticul. "Cer sprijin de la liderii arabi, in special de la presedintele Moammar Gadhafi, cunoscut pentru ajutorul acordat celor in suferinta". Hallums parea slabit, vorbea rar si a tinut sa spuna ca "starea sa de sanatate este precara".

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a declarat ca ministerul analizeaza o copie a casetei video. In plus, oficiali de la Ambasada SUA la Bagdad, responsabili irakieni si militari americani lucreaza la acest caz. Potrivit lui Boucher, Departamentul de Stat se afla in contact cu membrii familiei lui Hallums "chiar din momentul disparitiei, in noiembrie".

In Westminster, California, fiica lui Hallums, Carrie Cooper, de 29 de ani, a povestit ca si-a vazut ultima data tatal in luna iunie, la o reuniune de familie. "Mi se rupe inima sa il vad cu o arma indreptata spre el. Este un om curajos, dorea sa ajute populatia de acolo si sa participe la reconstructia Irakului", a declarat ea, pentru un post american de televiziune.

Alti doi americani - Matt Maupin si Timothy Bell, sofer la Kellogg Brown & Root - sunt dati disparuti in Irak, dupa ce convoiul cu care calatoreau a fost tinta unui atac la 9 aprilie 2004, in apropierea aeroportului international din Bagdad.

Ana Maria Merticaru, Bogdan MUNTEANU