-- Nelu! Nelu, mama ta de tehnologist! Vino incoa!

-- Ce vrei fa, Irino? Vezi ca ma simt ocupat?

-- Ho ba, ca nu-ti acopera nimeni mecla. Am auzit ca te-ai dat pe aparate cu poze digitaliene...

-- Da fa! Vrei sa-ti fac niste instantanee la buci?

Sunt convins ca mai mult de jumatate din presa romana si-ar da o mana (un picior, un rinichi, un ochi) pentru un astfel de dialog.

Cat de tare ar fi sa putem prinde asta cu camera ascunsa, iar apoi sa-l vedem pe Nelu facand acrobatii fotografice in timp ce Irina -- cu multe saptamani sub 18 ani -- isi arata danteluta de la primii chilotei tanga pe care si ia cumparat de la Mall din alocatia pentru copii.

Tara ar fi contrariata! La televizor, oameni de o moralitate indubitabila ar spune: "Se duce tara de rapa! Excesul de libertinism si reducerea preturilor la aparatele digitale va aduce Romania in prag de faliment moral".

Ziarele s-ar intrece in titluri senzationale: "Scandalul sexy-liceenelor a scandalizat scandalizabilii!" Parintii ar plange, iar posesorii de camere digitale ar sterge orice urma de activitati similare.

Hmmm. Suna a Zimnicea. Sau Bucuresti. Sau Elvetia. Sau Bulgaria. Sau unde mama naibii s-a mai speculat ca ar fi fost executat pictorialul junvenil cu domnisoare vesele si fragede ca strugurii de toamna. O bomba de presa, nu-i asa?

O bomba atat de sanatoasa incat sunt cuprins de o tristete dezarmanta care ma face sa ma intreb in surdina: cati tampiti pot incapea intr-o singura redactie? Daca redactia are 30 de calculatoare cu 1,5 oameni pe calculator, plus 10 sefi si alti 5 care se cred mai sefi ca primii, atunci ajungem la o cifra sanatoasa.

Ce imi place mie cel mai mult nu are nimic de-a face cu decizia de a scrie despre niste fotografii a caror provenienta nu poate fi identificata. Nu e vorba nici macar de decizia de a publica o parte din fotografii -- bineinteles foarte morala si probabil luata avand in vedere "dreptul cetateanului la informare prin holbare".

E vorba de sfanta ipocrizie romaneasca, care a prins in redactii mai bine decat mouse-ul fara fir.

Vine romanul, mare povestitor si jurnalist si spune hotarator: e un scandal de proportii si nu vi se pare incredibil si oribil ce pot face acesti copii. Se trage un semnal de alarma mai sfasietor ca sirena de care se agatase Roaita. Parintii sunt vinovati. Societatea e vinovata.

Iar sistemul de invatamant si porcu' de minister permite aceste nelegiuiri carnale care o socheaza pana si pe proaspata mama de 67 de ani.

Si apoi, acelasi mare roman, povestitor si jurnalist de felul sau (sau ma rog, colegi de-ai dansului/dansei de redactie) scrie (sau arata) in acelasi ziar (buletin de stiri):

-- Roxana, care are niste sani de poate astupa gropi in municipii sarace, va prezinta vremea.

-- Niki, mare star porno, va arata cum se freaca discu'.

-- Domnisoara din Botosani invinge la 17 ani intr-un concurs international de super-modelare.

-- ASIA o da afara pe Irina pentru ca nu se mai inghesuie cu impresarul.

Si asa mai departe. Ideea ca niste pustoaice (romance sau nu) care isi arata investitiile in lenjerie intima in fata lui Nelu (caruia ii tremura digitala in mana) e un scandal, iar faptul ca fiecare a doua femeie "de pe sticla" are un decolteu cam ca defileul Jiului e ceva normal, e o sfanta imbecilitate.

Hai sa fim seriosi: in noaptea de Revelion televiziunile romanesti si-au spus: in sani sa ne masuram si badarani sa ne glumim. Si, cu scuzele de rigoare, cam asta fac in fiecare seara.

Auzi ba, scandalizatule, oricare 'oi fi tu. Cat timp standardul de realizare romanesc e femeia in curu' gol -- care se prelinge si de pe pagina ziarelor si de pe ecranele televizoarelor -- nu te mira ca si copiii tai o sa vrea sa fie la fel.

Si Irinuca o sa vrea sani de marimea unui televizor Olt de bucatarie. Si Anuta o sa vrea chiloti cat mai in fund si cat mai repede.

Si cu siguranta ca si Nelu o sa vrea o digitala; cat mai repede ca sa le ajute pe mandrele sale sa ajunga pe pagina 5, unde avand in vedere ca au consimtit la pielea goala, nu vor scandaliza pe nimeni.

Daca ai 16 ani si apari lipsita de haine cu consimtamant, esti independenta, frumusica (si isteata pentru cat de buna esti!) si aduci bani acasa. Dar daca te pozeaza cineva intr-o ipostaza similara si te urca pe net, esti o curva proasta si o sursa de scandal.

Buna dimineata, Romania! Repede, chilotii in fund!