Turmele de mistreti rapuse in festivalul vinatoresc din Bihor continua sa tropaie prin paginile ziarelor. Uneori se aud si-n somnul celor mai slabi de inger. O suta optzeci si cinci de mistreti impuscati intr-o singura zi nu fac parte dintr-o intimplare. Nici dintr-o vinatoare obisnuita. Nu se duc trei pescari si doi amatori de cozi de vulpi pentru a se trezi cu 185 de trofee.

Ce s-a petrecut la Bihor si continua sa contrarieze este rezultatul unei petreceri vinatoresti de anvergura. Nici Artemis, oricit ar fi de binevoitoare, tot n-ar putea scoate in fata pustilor atitea salbaticiuni amenintatoare.

Si apoi, nici mindrele fete invitate de marele cistigator al tranzitiei romanesti (l-am numit pe Ion Tiriac) nu puteau fi chemate de pe o zi pe alta la un asa eveniment maret. Festivalul de vinatoare din Bihor, onorat de atitea fete europene si incheiat cu 185 de mistreti doboriti, a fost pregatit cu migala si de multa vreme.

Inclin sa cred ca multe dintre invitatii au fost trimise inca din toamna anului trecut. Atunci s-a aranjat cu autorizatiile, cu lista invitatilor, cu intocmirea actelor, cu aterizarile si decolarile de pe aeroportul din Oradea.

Ceva ma face sa cred ca vinatoarea de la Balc nu doar ca a fost planificata din timpul campaniei electorale, dar a si fost inclusa intr-un calendar menit a sarbatori victoria lui Adrian Nastase in alegerile prezidentiale.

In fond, presedintele PSD, mare amator de mariri, vizibil epigon al lui Nicolae Ceausescu in materie de orgolii, se si vedea victorios in alegerile prezidentiale si se imagina instalat ca un uns al Domnului. Pe vremuri, la inscaunarea noilor regi, ceremoniile se intindeau pe saptamini, chiar luni, si se lasau cu baluri, turnire, betii si vinatori, concerte si slujbe religioase.

Or, stirile din toamna trecuta contin destule detalii despre pregatiri febrile pentru o instalare prezidentiala cum nu s-a mai vazut decit in povestile cu regi si feti-frumosi.

In vreme ce romanii se certau intre ei pentru alegeri, Dana Nastase controla lucrarile care se faceau la vila Lac Tei din cartierul Primaverii. Respectiva cladire de protocol a lui Ceausescu, aflata pe malul Lacului Herastrau, fusese selectata de fosta viitoare prima doamna a Romaniei drept resedinta a presedintelui ce urma sa fie ales.

Nu se indoia nici o clipa de asta, fapt pentru care a si trecut la culori, perdele si alte detalii de amenajare. In acelasi timp, la fel de convinsi de victoria lui Adrian Nastase, alti trepadusi si maestri de ceremonii se ocupau de decernarea titlului “Omul anului 2004” si de organizarea unui concert maret, menit a celebra instalarea la Cotroceni a primului descendent de Tartasesti.

Cei implicati in evenimentele de la sfirsitul lui 2004 chiar vorbeau despre o intrecere. Competitia era intre organizatorii concertului cu Jose Carreras, dedicat retragerii lui Ion Iliescu, si cei responsabili de prezenta stralucitoare a Angelei Gheorghiu la Sala Palatului, hotariti sa-i faca rafinatului om de muzica si harti din Tartasesti un cadou atit de drag inimii sale.

Aceiasi harnici truditori la bucuriile marimilor din Romania povestesc ca Adrian Nastase se pregatea de o intrare triumfala in Palatul Cotroceni.

Impreuna cu familia, schitase deja un calendar al deplasarilor prezidentiale in diferite puncte ale globului. Ba, atit de sigur de victorie s-a aratat presedintele PSD, zic unii, incit a cerut ca anumite case de taina ale serviciilor romanesti din strainatate sa fie trecute de pe numele unor rezidenti pe cel al unui apropiat, deja celebru reprezentant al familiei.

Si legatiile erau impartite, si functiile mari de la serviciile secrete, si dregatoriile mici, pina la cea de aducator de vesti sau cea de confidenta a primei doamne.

Vinatoarea din Bihor, incheiata cu o cutremuratoare cantitate de trofee, pare a se fi desfasurat ca un ultim act menit a celebra o victorie politica ratata din aroganta si lipsa de masura. Parca s-ar fi repetat povestea celebrei mese pregatite pentru seara meciului dintre CF Barcelona si Steaua Bucuresti.

Regele Juan Carlos si toate marimile Spaniei erau invitate la o cina festiva, pentru a sarbatori spectaculoasa victorie a clubului catalan. Dar sala cu 2.000 de locuri a ramas goala si Cupa Campionilor a plecat la Bucuresti. Asa si cu pregatirile de victorie ale lui Adrian Nastase.

Mistretii si iepurasii rapusi in turnir s-au razbunat. Adrian Nastase a ajuns acum in groapa cu lei a PSD-ului!