Desi nu i se intimpla prea des, Basescu a ratat un bun prilej sa nu taca. La inceputul mandatului sau, fostul presedinte Constantinescu spunea ca are atit de multa popularitate, incit isi permite luxul de a pierde o parte din ea. Si Traian Basescu are multa popularitate. Si el este la inceputul mandatului.

Presa a fost prima care a descoperit tema cu care a fost batut PSD-ul la ultimele alegeri: coruptia. Politicienii din opozitia democrata au exploatat-o din plin, iar Traian Basescu a facut din aceasta virful de lance al ofensivei sale. In campania electorala, marea majoritate a discursurilor lui Basescu au facut uz de o neimpacata retorica anti-coruptie.

Mai mult decit atit, pe cind era deputat in Parlamentul Romaniei, fostul lider al democratilor a facut un gest care a proiectat asupra sa multa simpatie: a renuntat, din proprie initiativa, la imunitatea parlamentara pentru a se pune la dispozitia instantelor judecatoresti care instrumentau dosarul „Flota“. La acea vreme, Basescu a avut cistig de cauza.

Apoi, din motive care sint partial clarificate de faimoasele stenograme ale PSD, Basescu a ajuns, din nou, in atentia instantelor judecatoresti, o data cu redeschiderea dosarului „Flota“. Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput audierile in acest proces; printre cei inculpati, numele actualului presedinte al Romaniei este, de departe, cel mai rasunator.

Inainte de a fi presedinte de stat, Basescu facea figura de barbat neinfricat. Chiar si dupa ce a devenit omul numarul unu al statului roman, Traian Basescu si-a mentinut aceasta aura. Ba chiar – daca se iau in considerare discursurile sale memorabile din Parlament, de la intilnirile cu sefii Politiei, serviciilor secrete, armatei, Justitiei – si-a sporit-o.

In viata oricarui barbat neinfricat vine insa si un moment in care acesta trebuie sa mearga la tribunal. Ieri, Traian Basescu a refuzat sa se prezinte in fata instantelor. Absenta sa a fost motivata in mai multe feluri.

Unu: Basescu nu merge la tribunal pentru ca e presedintele Romaniei si fiindca, avind aceasta calitate, nu are timp sa se ocupe de fleacuri precum dosarele „montate“ politic de fosta putere.

Doi: Renate Weber, consilier pe probleme juridice al sefului statului, a avut o interventie, in care a declarat ca presedintele Romaniei are imunitate si ca, in dosarul „Flota“, disjungerea cauzelor ar fi cea mai buna solutie. S-a mai spus si ca audierile de ieri sint preliminare; or, asa stind lucrurile, prezenta partilor in instanta, mai cu seama a inculpatilor, e facultativa.

Sa admitem ca toate argumentele de mai sus stau in picioare; desi, in cazul imunitatii, situatia presedintelui tarii este aceeasi cu cea a demnitarilor – imunitatea e valabila pentru declaratii si atitudini politice, ea nemergind pina in pinzele albe.

E insa la fel de adevarat ca momentele de virf ale carierei politice a lui Traian Basescu sint legate de imaginea acestuia de necrutator in lupta impotriva coruptiei. Or, neprezentindu-se ieri in fata instantelor, seful statului poate lasa impresia ca e prea impovarat de aceasta imagine.

E posibil ca punctul de vedere al lui Traian Basescu in cazul vinzarii flotei romane sa fie cel just. Poate ca ar fi fost mai simplu ca seful statului sa se prezinte totusi la proces. Sa mearga acolo si sa surprinda, asa cum ii sta in fire, inca o data, pe toata lumea printr-un asemenea gest.

Cu televiziunile dupa el si cu un vraf de dosare sub brat, Basescu ar fi pus serios pe ginduri Justitia romana, interesata de dosarul „Flota“ doar atunci cind bine cunoscutii adversari din PSD ai fostului lider democrat erau interesati de distrugerea acestuia. In plus, fara nici un dubiu, popularitatea lui Traian Basescu ar fi crescut si mai mult.

Or, cum s-a vazut si in alte cazuri, popularitatea si increderea romanilor in oameni politici, oricit de mari ar fi, nu sint niciodata indeajuns de mari ca sa evite prabusiri spectaculoase.

Absentind de la judecarea procesului „Flota“ in care este inculpat, Traian Basescu a ratat un bun prilej, sa-i spunem, estetic. E prima ratare mare in ce priveste imaginea sa ca presedinte.