Frauda electorala a fost dovedita statistic de IMAS

de     Cotidianul
Vineri, 28 ianuarie 2005, 0:00


Documente:
Analizele complete ale IMAS
(28.01.2005) PDF

Articolul „Fraudarea alegerilor ca eveniment statistic“, semnat de Mircea Kivu, directorul IMAS, in numarul de astazi al „Dilemei Vechi“ demonstreaza ca listele suplimentare si voturile nule au favorizat uniunea PSD+PUR la alegerile generale.

IMAS a constatat ca exista o asociere statistic semnificativa intre procentul voturilor exprimate pe liste speciale si al voturilor nule, pe de o parte, si procentul voturilor obtinute de PSD+PUR si candidatul Adrian Nastase la alegerile generale din noiembrie 2004.

„Cu cit intr-o sectie s-au inregistrat mai multe voturi pe liste speciale si mai multe voturi anulate, cu atit rezultatul votului a fost mai favorabil partidului aflat atunci la guvernare“, constata directorul IMAS Mircea Kivu intr-un articol publicat in numarul de azi al saptaminalului „Dilema Veche“.

„Probabilitatea ca relatia enuntata sa fie datorata hazardului este, practic, nula“, explica Mircea Kivu.

Demonstratia

Analiza statistica raspunde astfel la intrebarile pe care autoritatile ar fi trebuit sa le lamureasca pina acum. Mai ales ca Alianta, organizatiile civice si presa au demonstrat ca la sectiile de votare s-au produs nereguli prin votul multiplu si anularea unor buletine, poate chiar de natura sa vicieze rezultatul alegerilor.

Autorul precizeaza ca, chiar daca este corecta, analiza nu poate dovedi fraudarea alegerilor, intrucit frauda este un concept juridic, nu unul statistic. „Analiza dovedeste doar ca un partid a fost favorizat, si nu in mod marginal, de prezenta masiva pe listele speciale (1.057.523 de persoane, adica peste 10% din totalul votantilor) si de numarul mare al voturilor anulate (593.858).

Frauda, daca a fost, trebuie lamurita de politie si justitie“, scrie in articol Mircea Kivu.

Pentru a face legatura intre prezenta pe listele speciale si tendintele votului, IMAS a utilizat analiza de regresie, procedeu care permite identificarea si masurarea relatiei de dependenta dintre un set de variabile independente (in acest caz, procentul alegatorilor inregistrati pe liste speciale, procentul voturilor nule si mediul de rezidenta urban /rural) si o alta variabila, dependenta, in

acest caz procentul de voturi obtinut de Uniunea PSD+PUR si Alianta D.A.
Liste speciale plus voturi nule, egal victoria PSD+PUR

IMAS a selectat din cele 16.824 de sectii normale in care s-a votat si pe liste speciale doua loturi „extreme“: 1.000 de sectii cu cele mai mici procente de participare pe listele speciale (in medie 3%) si 1.000 de sectii cu cele mai mari procente de participare pe listele speciale (in medie 35%).

„In sectiile cu putini alegatori pe listele speciale, Alianta a inregistrat, in medie, cu 3% mai mult decit Uniunea; in cele cu multi alegatori pe liste speciale, Uniunea a inregistrat cu 20% mai mult decit Alianta. Daca aplicam metoda si pentru sectiile cu multe voturi anulate, rezultatele merg in aceeasi directie.

Se observa acolo ca Alianta a obtinut scoruri de mai mult de doua ori mai bune in sectiile cu putine voturi nule decit in cele cu multe voturi anulate. Acest efect a fost mai pregnant in mediul urban“, se spune in analiza realizata de Mircea Kivu.

Concluzia confirma ca prezenta masiva a listelor speciale si a voturilor nule se asociaza cu mai multe voturi pentru Adrian Nastase si PDS + PUR. (Detaliile tehnice ale analizei pot fi accesate la www.imas-inc.com/ download/ analize.pdf).

Documente:
 • Analizele complete ale IMAS (.pdf, 560 Kb)
  Alte articole:
 • PSD, umflat la alegeri de traseisti


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  200 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by