Radu Timofte vrea sa se faca util. El le-a propus presedintelui Romaniei, presei si opiniei publice un contract. Termenii au fost anuntati in interviul acordat de directorul SRI lui Stelian Tanase, la Realitatea TV. Intelegerea ar urma sa functioneze in felul urmator: partile vor lua parte la turnarea unui film serial de mare intindere. In rolurile principale: Traian Basescu si Radu Timofte.

Scenariul il plaseaza pe Basescu in rolul eroului urmarit de banditi mascati pentru faptele sale bune. In celalalt rol principal, Timofte va juca rolul osteanului neinfricat care prinde mereu primul de veste si il fereste pe Basescu din calea raufacatorilor.

In alte episoade, Timofte si voinicii lui in pardesie si cu tunsori scurte vor aparea in ultima clipa si il vor despresura pe presedintele incercuit (de pilda, in curte la RAFO). La sfarsitul fiecarui episod, cei doi pleaca impreuna spre urmatoarea fapta buna. Peste ei curge lent genericul, care cuprinde citate inaltatoare din texte de lege.

Presa va fi detinator unic al dreptului de reclama si difuzare. Opiniei publice ii ramane dreptul nelimitat de a se emotiona, urmarind lupta intre bine si rau.

Propunerea lui Radu Timofte e in asa fel alcatuita incat sa aduca avantaje mai tuturor partilor. Basescu va fi ceea ce este deja: presedinte. Insa scenariul fabricat de Timofte Productions ii va intari aura si va inlocui omul de stat cu un star complice. Timofte insusi va ramane, modest, in planul doi, comandant al fortelor binelui si, findca asa vor dicta interesele legii, director SRI.

Presa va primi in dar placerea de a se excita patriotic si de a face drama din titluri (Un presedinte sub luneta! etc). Doar opinia publica va iesi cumva datoare si va trebui sa inghita in portii mari povesti extraordinare. Aici, scenaristul conteaza pe antrenamentul statornic al multimilor care consuma telenovele.

Lansarea coproductiei depinde de o singura si mare conditie. Trebuie sa acceptam episodul ei pilot, pus in circulatie de Radu Timofte la Realitatea TV. Trebuie, adica, sa credem ca SRI a aflat de un complot care urmareste sa ia viata presedintelui. E cam devreme. Dl Timofte va trebui sa ia acasa, la corectat, scenariul si sa revina. Deocamdata, povestea nu poate lua nota de trecere.

Traian Basescu n-a apucat sa zdruncine templul mafiot. Fabricile de extractie a fondurilor de stat merg bine. Dosarele Securitatii dorm sub cheie. Diplomatii "de cariera" dorm cu gradele pe umar la post. Judecatorii, procurorii si inspectorii nu dorm, dar sunt mai linistiti dupa ce au invatat parola ("moarte coruptiei!").

Sistemul a smuls cateva lozinci din campania electorala a Aliantei si le recita, bine infipt pe picioare. Basescu n-are de ce sa se teama. Adevarat, lumea coruptiei romanesti detine o arma mortala. Ea nu e insa mana inarmata, ci oportunismul. De asta presedintele Basescu trebuie sa se teama. Si exact din acest motiv ar trebui sa-l demita pe Radu Timofte.

Altfel, se va trezi distribuit, cu sau fara stiinta lui, in Secu Superstar, productie a casei Timofte Productions, comanda finantata de sistem.