Israelul a acceptat, in principiu, sa elibereze circa 900 de palestinieni aflati in inchisorile sale. Anuntul l-a facut un oficial palestinian, care a precizat ca spera ca va fi vorba de o prima etapa. "Noi am cerut sa fie eliberati 5.000, dar ei n-au acceptat decat cifra 900.

Vom discuta despre numele acestora si criteriile privind eliberarea lor cu prilejul viitoarei intalniri israelo-palestiniene", spunea oficialul respectiv. "France Presse" noteaza ca, in Israel, sunt incarcerati circa 8.000 de palestinieni, iar problema aceasta este printre cele mai sensibile care afecteaza raporturile bilaterale.

In acest sens, ziarul israelian "Maariv" scria miercuri ca, "urmare a calmului care s-a instalat in ultimele zile, surse din Israel considera ca, daca Abu Mazen (numele de razboi al lui Abbas) va face o cerere privind eliberarea detinutilor (palestinieni), Israelul o va privi cu ochi buni".

Se reaminteste, in context, ca, in trecut, Sharon a contribuit din plin la scurtarea mandatului de premier al lui Abbas, cand a refuzat sa discute soarta detinutilor palestinieni din Israel. In actualul context destins, palestinienii asteapta semnale pozitive de la israelieni, dupa ce ei au decretat un armistitiu.