Euro a crescut ieri la 37.786 lei, cu 150 de lei peste cotatiile inregistrate cu o zi in urma. Astfel, euro s-a apropiat de nivelul inregistrat marti, dar a ramas inca mult sub nivelurile de 38.600 lei inregistrate vinerea trecuta si luni. "Vineri si luni s-a inregistrat un surplus de valuta care poate fi explicat prin aparitia unor fonduri speculative", marturisesc dealerii.

Insa, de la mijlocul saptamanii, activitatea speculativa de pe piata valutara s-a domolit, iar cursul euro a inceput sa creasca. Explicatia: nivelul vanzarilor de valuta a scazut fata de recordurile consemnate la inceputul saptamanii, in conditiile in care cererea de valuta s-a mentinut la un nivel constant.

Mai mult, dealerii sustin ca efectele adancirii deficitului de cont curent incep sa-si spuna cuvantul asupra cursului euro. Practic, cantitatea de valuta necesara platii importurilor depaseste intrarile de valuta din exporturi.

"Ordinele de cumparare au ramas constante, intre 100 si 130 de milioane de euro/zi, in timp ce ordinele de vanzare sunt cu 10-30 de milioane euro mai mici", sustin surse din piata valutara. Deci, cu exceptia celor doua zile cand au fost semnalate scaderi puternice ale cursului euro, moneda europeana ar trebui sa "isi arate muschii" in fata leului.

"Piata a revenit in situatia in care cererea de valuta depaseste oferta. Ne asteptam ca deficitele sa persiste in zilele urmatoare, ceea ce se va traduce printr-o depreciere a leului", sustin surse de pe piata valutara. Potrivit acestora, nu e exclus ca, pana la sfarsitul lunii, euro sa revina peste nivelul de 38.000 lei.

Dealerii bancilor atrag insa atentia ca nu va fi vorba de o depreciere spectaculoasa a leului, nici de o tendinta pe termen lung. "Leul se va deprecia atata timp cat nu sunt intrari de capitaluri noi sau speculatii pe piata", spun unii dealeri. Altii sunt insa de parere ca euro are sanse mai mari sa creasca.

In acest scenariu, meritul va apartine bancilor, care, avand de ales intre dobanzile mici la lei pe piata interbancara si investitiile in valuta, ar putea opta pentru cumpararea de euro.