Incepand cu 1 februarie, apa minerala se va scumpi cu pana la 10%, a anuntat, ieri, Octavian Cretu, presedintele APEMIN si al Romaqua Group, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Consiliul National pentru IMM.

Motivul: guvernarea PSD a lasat mostenire un act normativ prin care a fost introdusa, de la inceputul anului, o taxa vamala de 3% pentru importul de granule PET, folosite la fabricarea ambalajelor de plastic. "Anticipam o crestere a pretului apei minerale, in functie de marimea agentului economic, cuprinsa intre 3 si 10%.

La sucuri, se estimeaza o crestere de preturi cu pana la 5%", a afirmat Cretu. In opinia sa, introducerea taxei vamale nu se justifica deoarece in Romania nu exista producatori de granule PET. Aceste granule au cea mai mare pondere in costurile agentilor economici - peste 45%. Urmare a majorarii pretului la barilul de petrol, pretul granulelor PET a crescut cu 65-75%.

"Pe langa aceste taxe vamale, agentii economici trebuie sa suporte si cresterile de preturi la utilitati, combustibil si transport. Intarirea leului in raport cu celelalte valute a condus la scaderea incasarilor in lei din export, ceea ce genereaza reducerea veniturilor si, in unele cazuri, pierderi", a subliniat Cretu.

Evidentiind faptul ca, in tarile Comunitatii Europene, pentru ape minerale se acorda prime de export si subventii direct la producator, APEMIN cere Guvernului Tariceanu sa repare greseala fostului Cabinet si sa anuleze taxa vamala de 3% la importul de granule PET. Romanii au consumat anul trecut cate 40 litri pe locuitor, cu 4,5% mai putin ca in 2003.

In Uniunea Europeana, consumul de apa minerala pe locuitor este de 150 litri anual.