Asa cum era de asteptat, reactiile senatorilor au fost diferite, iar abordarile au trecut de la constitutionalitatea ordonantei de suspendare a facilitatilor acordate Rafo la atacuri la unele personalitati politice si din lumea afacerilor.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a calificat actul normativ drept "o imbecilitate din punct de vedere al ordinii juridice". In opinia sa, ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu este neconstitutionala, avand in vedere ca in cazul RAFO s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca, care este atacata, in prezent, printr-un recurs de AVAS.

Desi a anuntat ca grupul PRM va vota in favoarea ordonantei, Corneliu Vadim Tudor, cu efervescenta-i cunoscuta, a lansat o serie de acuzatii la adresa mai multor persoane publice. Astfel, el a sustinut ca exista o "mafie a petrolului din Romania, iar seful ei este Dinu Patriciu".

Vadim a acuzat ca, in 2001, "Dinu Patricu a dat o lovitura bursiera si intr-o singura zi a castigat impreuna cu Calin Popescu-Tariceanu miliarde de lei".

Vacaroiu spune una si voteaza pe dos

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, desi anuntase in urma cu cateva zile ca va vota in favoarea ordonantei, ieri s-a pronuntat impotriva. Si fostul sef al statului, senatorul Ion Iliescu, a votat impotriva ordonantei, laolalta cu colegii lui de partid.

Au fost insa doi senatori PSD - Alexandru Athanasiu si Dan Mircea Popescu - care s-au abtinut si unul (Traian Novolan) care a votat "pentru".

Reamintim ca, in noiembrie anul trecut, creantele fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la societatile Rafo Onesti si Carom, in valoare de circa 15.000 de miliarde de lei, au fost transferate la AVAS printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului. La sfarsitul anului trecut, noul Executiv a decis suspendarea pentru o perioada de 90 de zile a prevederilor ordonantei.

Actul normativ, aprobat ieri de Senat, urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care are rolul decizional in aceasta chestiune.