Preturile caselor si terenurilor in unele state ale Uniunii Europene au ajuns sa fie atat de mari, incat i-au determinat chiar si pe creditori sa traga unele semnale de alarma. Banca Centrala Europeana vorbeste, in termeni foarte duri, despre ceea ce a numit "derapajul nefondat" al preturilor caselor in tari ca Marea Britanie, Franta, Spania sau Irlanda.

Specialistii considera ca o crestere semnificativa a preturilor va determina o explozie a creditului imobiliar, ceea ce ar putea pune in pericol politica monetara europeana. In tari ca Spania sau Irlanda, costul caselor s-a dublat intre 1995 si 2003, iar in Franta si Italia, cresterile, mai mici, nu au depasit 50%.

BLOCAJ. Explicatiile pot fi de natura strict economica, statele UE reprezentand deja o zona de interes major in special pentru oamenii de afaceri. Unii specialisti reduc insa scenariul la o speculatie imobiliara, precizand ca preturile sunt nejustificat de mari in comparatie cu veniturile salariale din spatiul comunitar.

Acest fenomen poate duce chiar la un blocaj al vanzarilor imobiliare cu consecinte grave asupra creditorilor care cer intotdeauna ca garantii pentru sumele imprumutate chiar casele achizitionate.

NORMALIZARE. Exista si comentatori care incearca sa tempereze toate aceste temeri. Unul dintre exemplele aduse este piata germana, unde piata imobiliara se resimte de cativa ani buni. Pe de alta parte, in Spania, Guvernul se gandeste sa intervina pentru a tempera inflatia prin cedarea gratuita a unor terenuri in scopul construirii de case noi la Madrid.

Banca Nationala a Irlandei isi exprima serioase ingrijorari cu privire la datoriile uriase acumulate de cetateni din imprumuturile imobiliare, care s-au dublat in ultimii 10 ani. In privinta Frantei, bancherii de acolo considera ca preturile vor creste pana in momentul in care vor deveni foarte greu de suportat.

Opinia nu este impartasita de Federatia Nationala Imobiliara, care crede chiar intr-o scadere usoara a preturilor pe piata de profil. In fata acestui fenomen manifestat diferit in statele membre, Banca Centrala Europeana are destul de putin spatiu de manevra pentru a interveni, iar economistii nu pot decat sa observe in continuare evolutia pietei inainte de a lua orice fel de masura.

CEI 10 AU TRECUT SI EI PRIN SOCUL INTEGRARII. Cresteri semnificative de preturi ale caselor s-au produs, pe fond emotional la inceput, si in noile state membre ale Uniunii Europene. Cu cateva luni inainte de aderare, agentiile imobiliare au devenit afaceri extrem de rentabile, deoarece oamenii au inceput sa cumpere locuinte de frica sa nu asiste la explozii de preturi.

In plus, cererea mare este explicata si prin interesul manifestat de oamenii de afaceri pentru pietele din aceste zone. Fenomenul este deja resimtit si in Romania si Bulgaria, care se pregatesc sa devina membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007 si unde preturile locuintelor sunt deja in crestere semnificativa in ultimii ani.

Analistii noteaza insa ca tarifele, parca umflate cu pompa, vor fi in scadere dupa momentul aderarii, istoria urmand sa se repete ca si in cazul ultimilor 10 locatari ai spatiului comunitar. In aceste state, cea mai brusca si clara scadere a fost inregistrata la apartamentele din blocurile tip "cutie de chibrituri" care au caracterizat regimul comunist.