Dupa ani si ani de crestere economica spectaculoasa, Irlanda da primele semne ca oboseste. "Tigrul celtic" este un adevarat fenomen economic, a carui dezvoltare accelerata in decursul a catorva decade a starnit uimirea lumii intregi.

O data cu acest fenomen a avut loc si o crestere spectaculoasa a nivelului de trai al irlandezilor, nivel de trai pentru care multi dintre "fiii patriei", plecati cu mult timp inainte sa-si caute norocul in cele patru zari, s-au intors acasa. Acum, din pacate, viitorul nu mai pare a avea promisiuni atat de frumoase pentru irlandezi.

Un raport recent al UE arata ca aproape un sfert dintre cetatenii Insulei de Smarald sunt amenintati de saracia cea mai lucie, in pofida anilor de crestere si imbogatire. Astfel, 23% dintre irlandezi erau amenintati de saracie in anul 2003.

Principalul motiv pentru saracirea brusca a populatiei este, potrivit raportului, faptul ca veniturile nu mai sunt suficiente pentru a acoperi costurile vietii de zi cu zi.

Studiul cu privire la venituri si conditiile de viata releva ca 9% dintre irlandezi traiesc intr-o "saracie persistenta". Venitul saptamanal mediu al unuia dintre irlandezii care se inscriu in aceasta categorie nu depaseste 120 de euro, din care, peste 94% este reprezentata de diverse alocatii sociale.