Directia Cinegetica de la Garda de Mediu a stabilit ieri ca vinatoarea celor 185 de mistreti de pe domeniul lui Tiriac de la Balc-Bihor nu a avut loc pe fondul de vinatoare, ci in interiorul tarcului.

Problema a ramas in grija Agentiei Nationale Sanitara Veterinara, care-i poate amenda pe Ion Tiriac si pe invitatii sai pentru uciderea animalelor in captivitate. Mai mult, institutia poate confisca cei 450 de mistreti vii care se mai afla la Balc.

Trei specialisti din cadrul Directiei Cinegetice de la Garda de Mediu au anchetat doua zile modul si locul in care au fost ucisi cei 185 de mistreti de pe domeniul de vinatoare al lui Ion Tiriac si al fiului sau, Ion Alexandru. Seful directiei, Marius Barbulescu, ne-a declarat ca oamenii sai „au verificat daca impuscarea a avut loc in tarc sau pe fondul de vinatoare.

Rezultatul: recoltarea mistretilor s-a petrecut intr-un spatiu imprejmuit. Noi vom inainta raportul mai departe la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSV) pentru incalcarea Legii privind protectia animalelor“.

Cei 30 de invitati ai lui Ion Tiriac au incalcat Legea nr. 205/2004, privind protectia animalelor, in momentul in care au impuscat mistretii in padurea imprejmuita cu o plasa de sirma. Articolul 23, lit. e spune ca „supunerea unui animal la cruzimi constituie contraventie“.

Cei care au avut „norocul“ sa omoare mistreti vor trebui acum sa scoata din buzunar intre 10 si 20 de milioane de lei, ne-a declarat seful Agentiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Bihor, Ion Silaghi.

Oricum, familia Tiriac a scapat de o ancheta penala pentru depasirea cotei, Ministerul Agriculturii stabilind ca vinatoarea s-a desfasurat in tarc, si nu pe fondul de vinatoare.

Tiriac risca sa ramina fara 450 de mistreti vii

Urmatorul pas in cercetarea carnagiului de la Balc il va face ANSV, cind va primi raportul de la Garda de Mediu. Directorul ANSV, Razvan Tiru, ne-a declarat ca, imediat dupa ce vede documentul, va trimite inspectori pe teren pentru a lua masurile ce se cuvin. „Este absolut interzis sa ucizi animalele in acest mod.

Daca fapta se repeta de trei ori pe parcursul a doi ani, avem posibilitatea legala a confiscarii mistretilor“, ne-a spus directorul Tiru. Potrivit acestor date, bancherii, oamenii de afaceri din SUA, Spania, Australia si Germania, in frunte cu Adrian Nastase, vor fi amendati de inspectorii sanitar-veterinari.

Premierul, rugat sa protejeze ursul

Presedintele Fundatiei AVES, Laszlo Szabo-Szeley, i-a trimis ieri o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, cerindu-i sa se implice in stoparea vinatorii excesive din Romania. Mai ales in ceea ce priveste ursul brun.

„Braconajul a fost legalizat chiar de fostul Guvern, deoarece domnul Adrian Nastase, in calitatea sa de presedinte de onoare al Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, prin ordonantele guvernamentale, a promovat genocidul asupra faunei ocrotite legal din Romania“, se scrie in comunicat.

Pe linga un raport complet, prim-ministrul a primit lista celor care se fac vinovati de „macelarirea speciilor protejate, care lucreaza si acum prin diferite ministere si institutii ale statului“.