Ordonanta RAFO a fost aprobata de senatori la finalul unor dezbateri aprinse. A devenit clar ca PSD nu doreste sa se vada prins in afacerea lui Iacobov. Se pare ca firele RAFO duc si catre fostul presedinte, Ion Iliescu. Ex-consilierul prezidential Dan Iosif recunoaste ca Administratia Prezidentiala platea oamenii care-i cereau ajutorul lui Iliescu cu bani proveniti de la VGB.

Iosif afirma ca cerea acesti bani in nume personal.

Senatul a aprobat cu 76 de voturi "pentru", 39 "impotriva" (grupul PSD) si doua abtineri, Ordonanta de Urgenta care suspenda preluarea de catre AVAS a creantelor RAFO si CAROM, la finalul unor dezbateri indelungi in cadrul carora s-a invocat si argumentul neconstitutionalitatii.

Cel mai vehement discurs impotriva ordonantei l-a avut senatorul PSD, Antonie Iorgovan care a calificat actul normativ drept "o imbecilitate din punct de vedere al ordinii juridice". In opinia lui, ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu este neconstitutionala, avind in vedere ca in cazul RAFO s-a pronuntat o hotarire judecatoreasca atacata, in prezent, printr-un recurs de AVAS.

Oportunitatea ordonantei a fost explicata de catre democratul Radu Berceanu, care a aratat ca obiectul acesteia "tine de ceea ce a fost denumit un caz important de coruptie in Romania: RAFO Onesti.

Berceanu a mai spus ca aceia care au facut privatizarea RAFO si-au asigurat "sprijinul" populatiei din zona prin plata unor salarii mari, insa, neachitind taxele, impozitele si taxele vamale, au obtinut sume mari pe care "le-au drenat in buzunarele proprii, apoi in buzunarele sprijinitorilor politici proprii".

"Credem ca aceasta ordonanta trebuie oprita si de aceea prin prezenta ordonanta prin care dorim ca aceste creante sa nu treaca la AVAS si sa existe posibilitatea cercetarilor ample pentru a vedea unde s-au scurs si cum a fost posibil sa se scurga mii de miliarde de lei", a spus Berceanu.

Vacaroiu a votat impotriva

Desi in urma cu citeva zile Vacaroiu anuntase ca va vota in favoarea ordonantei, ieri, potrivit listei de vot, presedintele Senatului s-a pronuntat impotriva. Au fost insa doi senatori PSD - Alexandru Athanasiu si Dan Mircea Popescu - care s-au abtinut si unul (Traian Novolan) care a votat "pentru".

Actul normativ urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care are rolul decizional in aceasta chestiune. In luna noiembrie a anului trecut, creantele fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la societatile Rafo Onesti si Carom, in valoare de circa 15.000 de miliarde de lei, au fost transferate la AVAS printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului.

Aceasta ar fi insemnat ca datoriile facute prin coruptie ar fi fost platite de fiecare contribuabil roman si nu de catre cei vinovati.

Banii de la RAFO au ajuns pina la Iliescu

Caracatita RAFO-VGB a fost unul dintre sponsorii lui Ion Iliescu. Aceasta este concluzia unui site de investigatii american - Centrul pentru Integritate Publica. Materialul din CIP, aparut sub semnatura lui Paul Cristian Radu, il citeaza chiar pe omul de casa al fostului presedinte, consilierul prezidential Dan Iosif.

In interviul publicat pe site, Iosif recunoaste ca grupul de afaceri VGB, implicat in afacerea "RAFO", a platit sume importante de bani pentru satisfacerea unor cereri de ajutoare sociale sosite pe adresa fostului presedinte Ion Iliescu.

Practic, Iliescu a girat sponsorizari din partea grupului VGB, ai carui reprezentanti - familia Iancu - sint astazi acuzati de spalare de bani pentru afacerile derulate la rafinaria din Onesti. "Erau oameni disperati si grav bolnavi sau care nu-si puteau plati chiria. S-au donat sume importante de bani. Acest fapt nu reprezinta o scuza pentru grupul VGB.

Este, poate, doar latura umana a acestui grup", a spus Dan Iosif. Acesta afirma si ca a fost personal la Monte Carlo pentru a pune o vorba buna pe linga reprezentantii unei banci pentru grupul VGB.

"Am mers o data la Monte Carlo si am discutat cu presedintele bancii, nu ca sa obtinem niste bani de la acestia, ci o scrisoare care sa dovedeasca comportamentul nostru corect pe piata financiara", spus Iosif. Ex-consilierul a precizat ca si alti oameni de afaceri au sponsorizat Adminstratia Prezidentiala, pentru a ajuta familiile care-i cereau bani lui Iliescu.

Totusi, intr-un scurt interviu acordat postului "Europa FM", Iosif revine oarecum asupra declaratiilor anterioare, precizind ca Iliescu nu stia de aceste "sponsorizari". Potrivit lui Dan Iosif, desi scrisorile "oamenilor sarmani" veneau pe adresa Administratiei, el cerea bani in nume personal, fiind vorba insa de sume mici - 5,10 milioane de lei.

Acestea sume erau totusi inregistrate ca "donatie" de la persoanele fizice in registrele Administratiei Prezidentiale. De mentionat ca Iliescu a refuzat sa raspunda la intrebarile referitoare la acest caz.

Toti oamenii presedintelui, implicati in "RAFO"

Oricum, in scandalul RAFO, sint implicati inca doi afaceristi dubiosi apropiati lui Iliescu: Ovidiu Tender, om de afaceri din Timisoara, acuzat oficial de spalare de bani si Corneliu Iacobov, cel care a preluat in 2001 rafinaria din Onesti, si el cercetat de procurori pentru acuzatii similare. De fapt, chiar Dan Iosif este legat de RAFO prin fiica sa.

Firma VGB Oil, condusa de Octavian Iancu, apropiat al lui Tender, este asociata cu fiica lui Dan Iosif, Andreea Dan, la SC Miniera SA Medgidia. Alaturi de Tender si Iacobov, inca 17 persoane sint cercetate pentru spalare de bani, evaziune fiscala, delapidare in forma calificata, abuz in serviciu si fals intelectual.

Ancheta in cazul RAFO a inceput recent, dupa ce Guvernul Tariceanu a anulat ordonanta Cabinetului Nastase prin care imensele datorii ale rafinariei treceau la AVAS, adica la stat. Motivul: nerespectarea graficului de esalonari a datoriillor. In realitate, intregul lant de persoane implicate in RAFO scapa de datoriile acumulate.