Pretul benzinei ar putea sa creasca la 34.000 de lei litru, la mijlocul acestui an, ca urmare a majorarii accizelor, peste nivelul asumat in calendarul de armonizare cu Uniunea Europeana. Surse din guvern au declarat pentru Mediafax ca masura va intra in vigoare pentru a respecta solicitarea FMI de asigurare a veniturilor bugetare.

Pe langa benzina, ar putea fi majorate accizele la tutun si bauturi alcoolice, dupa ce guvernul a respins categoric orice modificare a TVA . Majorarea accizelor ar urma sa aduca venituri bugetare suplimentare echivalente cu 0,5% - 1% din PIB. Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca la 1 iulie vor fi introduse accize pentru energia electrica, gaze naturale si pacura.

Taxele urmeaza sa atinga gradual, nivelurile minime ale accizelor prevazute de legislatia comunitara, pina la data aderarii sau la expirarea perioadelor de tranzitie. Reprezentantii FMI au mai solicitat si majorarea numarului de salariati care vor fi disponibilizati din industria miniera pina la 6.500 de persoane .