Statutul NATO si cel de economie de piata functionala a ridicat increderea firmelor romanesti, arata Studiul Economic European - Eurochambres, realizat in Romania de CCIRB.

Doar 5% se tem de un trend negativ

Increderea firmelor romanesti in mediul de afaceri previzionata pentru anul 2005 este mult mai ridicata decat a fost in anul 2004, un procent de 67% dintre firmele romanesti participante la sondaj considerand ca dezvoltarea lor va fi mai buna anul acesta, in timp ce doar 5% apreciaza ca vor avea un trend negativ al dezvoltarii lor.

Aceste procente conduc la o apreciere pozitiva neta a evolutiilor mediului de afaceri de 62.5% pentru anul 2005. Exista un procent ceva mai ridicat al firmelor din domeniul productiei fata de cel din domeniul serviciilor care se asteapta ca anul 2005 sa fie mai favorabil pentru mediul de afaceri in

comparatie cu anul 2004 (69.3% companii de productie comparativ cu 63. 8% companii din sectorul serviciilor).

NATO si economia de piata functionala

Aceste previziuni ale firmelor au fost determinate de cele doua evenimente majore care au marcat anul 2004: calitatea de membru NATO in luna aprilie si recunoasterea si acordarea statutului de economie de piata functionala in luna octombrie. De asemenea, evolutiile pozitive ale cifrelor macroeconomice au incurajat firmele romanesti sa considere anul 2005 mult mai optimist.

DESPRE STUDIUL ECONOMIC EUROPEAN 2005

Studiului Economic European 2005 este intreprins anual la initiativa Eurochambres. Sondajul ce sta la baza acestui studiu este realizat in 27 de tari europene, prin participarea camerelor de comert, a asociatiilor profesionale si a firmelor din aceste tari. La editia 2005 a studiului, si-au exprimat opiniile peste 76.000 de firme.

In Romania, sondajul privind perspectivele de afaceri a fost coordonat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) si derulat cu sprijinul camerelor de comert teritoriale, al asociatiilor profesionale si al firmelor individuale. Anul acesta, la sondaj au participat aproape 450 de firme romanesti.