Evolutia valutelor ne poate da economiile peste cap peste noapte- daca ne-am hotarat sa le pastram in Euro sau dolari! Analistii economici cred 2005 va fi anul leului. Ceea ce inseamna ca ar fi un moment bun sa ne tinem banii in lei si sa ne imprumutam in valuta.

Economistii sunt de acord: leul romanesc se intareste zi de zi.

Ei spun ca leul se va aprecia intr-adevar dar va ajunge undeva la 33, 34 de mii pentru un an.

Cei mai optimisti analisti cred chiar ca, pe parcursul lui 2005, un euro se va putea cumpara cu 30 de mii de lei. In ceea ce priveste dolarul, estimarile sunt asemanatoare, dar evolutia monedei americane nu poate fi trasata cu precizie pentru ca tendinta este dictata de pietele externe.

Si Banca Nationala a Romaniei da credit leului, dar nu dezvaluie previziunile pentru anul in curs, pentru a nu influenta negativ piata.

Piata arata ca leul e in curs de intarire. - MUSCA - Sunt doi indicatori care dicteaza piata: cererea si oferta. Iar cand este multa valuta, este bine pentru ca cursul leului se intareste

Anul trecut, cei care si-au tinut economiile in valuta au inregistrat pierderi de pana la 10 la suta. In aceste conditii se naste o intrebare fireasca: daca avem bani de pus deoparte, in ce moneda ii pastram?

Leul va fi in continuare un plasamnet mai bun decat valuta. Vom castiga net , undeva intre 10 si 11 la suta fata de un plasament in valuta.

Putem fi atenti la alte valute, nu numai la euro si dolar. Pot fi castigactoare si monedele nationale din tarile central si est europene pentru ca se aprecieaza fata de euro datorita aceluiasi fenomen care se produce si la noi.

In ceea ce priveste imprumuturile, insa, analistii au cazut de acord: daca vrem credite rentabile, cel mai bine este sa ne imprumutam de la banci in valuta. explicatia e simpla: cu cat leul se intareste mai mult, iar valutele scad, cu atat dam mai putini bani inapoi la banca.

Valentina Pufulescu