In fostul partid de guvernamant, tensiunea creste cu cat se apropie data Congresului din aprilie, atunci cand trebuie sa se aleaga noile structuri de conducere. Fostul sef al statului, Ion Iliescu, desi a anuntat ca este gata sa faca "pasul inapoi” daca interesele partidului o cer, vizeaza totusi functia de presedinte.

Pe de alta parte, Adrian Nastase si Miron Mitrea isi disputa intens, se pare, functia actuala a lui Octav Cozmanca, cea de presedinte executiv, care totusi nu este prezenta in actualul statut al formatiunii social-democrate. La randul sau, tanarul deputat si presedinte al TSD, Victor Ponta, intra in competitie pentru functia de secretar general.

Nu trebuie uitat faptul ca fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, principalul contracandidat al lui Adrian Nastase, la varful PSD contabilizeaza mai putine esecuri electorale decat colegul sau, fostul premier, care, la prima candidatura directa dupa 15 ani de cariera politica, a pierdut cursa prezidentiala in fata lui Traian Basescu.

Maratonul sedintelor continua luni

Chiar si in Opozitie conflictul pentru putere este in prim plan. Astfel, tabara lui Ion Iliescu sustine ideea alegerii conducerii partidului din doi in doi ani, primul mandat urmand sa revina fostului lider de la Cotroceni, potrivit surselor noastre.

De altfel, insusi Adrian Nastase a aratat ca ar fi utila modificarea statutului in acest sens, avand la randul sau increderea ca va ramane la carma partidului. Maratonul sedintelor conduse de catre Iliescu si Nastase continua luni, cand se va reuni Biroul Executiv Central al PSD.

Pe ordinea de zi se afla organizarea Congresului din aprilie, teme legate de restructurarea si modernizarea PSD, precum si adaptarea partidului la noua situatie, cea de Opozitie.

Totusi, se pare ca sedinta nu se anunta tocmai linistita, intrucat urmeaza ca posibilii "reformatori” ai formatiunii social democrate sa isi prezinte in fata colegilor platformele privind innoirea PSD, existand in acest sens mai multe proiecte si mai multe puncte de vedere diferite.

Fostul sef al diplomatiei romane Mircea Geoana a aratat ca important este ca toti reprezentantii partidului sa realizeze necesitatea unitatii, dar si a consultarii tuturor membrilor PSD, de altfel o maniera democratica de modernizare. El a fost de parere ca "politica usilor inchise”nu da rezulte si ca opinia fiecarui reprezentant sau simpatizant PSD conteaza.