Presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, a declarat ca accederea la putere in Ucraina a pro-occidentalului Viktor Iuscenko si angajamentul strategic pentru regiunea Marii Negre al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, vor fi o motivatie foarte serioasa pentru integrarea europeana a Moldovei.

Jackson crede ca o buna cooperare intre Europa si SUA ar putea duce la rezolvarea problemei transnistrene si la consolidarea democratiei pe malul estic al Prutului. Intre timp insa problemele dintre Chisinau si Tiraspol continua.

Reprezentantii Chisinaului si cei ai Tiraspolului, precum si cei ai mediatorilor in conflictul transnistrean nu au reusit la sesiunea de consultari de la Odesa sa scoata din impas discutiile in dosarul Transnistria.

Ministrul moldovean al reintegrarii, Vasili Sova, a declarat ca este nemultumit de faptul ca nu s-a ajuns la nici o concluzie practica la Odesa si de lipsa sefului delegatiei transnistrene, Valeri Litkai, ministrul de externe de la Tiraspol, pe care a denumit-o lipsa de respect.

Propuneri sterile, fara finalitate

De asemenea, mediatorii, reprezentantii Rusiei, ai Ucrainei si ai OSCE, au regretat lipsa lui Litkai de la reuniune, care a impiedicat luarea unei decizii in problemele importante aflate pe agenda discutiilor, cum ar fi functionarea pe termen lung a scolilor moldovenesti cu predare in grafie latina din Transnistria si libera circulatie a persoanelor si marfurilor in zona de securitate.

Mediatorii au salutat, totusi, intentia partilor de a pregati propuneri concrete pentru cele doua probleme amintite, precum si pentru reluarea circulatiei pe podul de pe Nistru din localitatea Gura Bacului si cheama Chisinaul si Tiraspolul sa se abtina de la actiuni unilaterale care ar putea complica situatia.

Nu se stie unde si cand va avea loc urmatoarea runda de consultari, care, spera mediatorii, vor duce la reluarea negocierilor in conflictul transnistrean, suspendate in vara trecuta.

Rusii isi incalca angajamentele

Evacuarea patrimoniului militar si a munitiilor Grupului Operativ al trupelor rusesti din Transnistria a fost sistata pana la emiterea unui ordin special, a declarat seful Directiei generale de comunicatii militare din cadrul Ministerului Apararii al Rusiei, general-locotenentul Gheorghi Sokolov.

Potrivit lui, evacuarea va fi sistata cel putin sase luni, din motive care, pretinde el, nu depind de partea ruseasca.

"Daca va parveni ordinul, suntem gata sa reluam evacuarea imediat", a mentionat generalul. El a amintit ca pana la mijlocul anului 2004 din Transnistria au fost evacuate peste 50 la suta din patrimoniul militar si munitii, care se afla acolo. "Pentru evacuarea munitiilor ramase si a patrimoniului avem nevoie de 45 de garnituri de tren, cate 20 de vagoane fiecare", a spus Gheorghi Sokolov.

Kievul impune blocada Transnistriei

Ucraina a inceput sa blocheze incarcaturile destinate Transnistriei, a declarat, la Tiraspol, ministrul adjunctul al industriei din Transnistria, Iuri Ganin. El a adaugat ca, in prezent, in portul Ilicevsk, sunt blocate marfurile, destinate fabricii de textile "Tirotex", combinatului de vinuri "Kvint" si firmei "Sheriff".

Iuri Ganin a mentionat ca autoritatile transnistrene au primit de la Serviciul vamal de stat al Ucrainei o circulara, in care se mentioneaza ca marfurile care sunt livrate in Transnistria prin vama Marii Negre trebuie sa fie insotite de contractele corespunzatoare, avizate de organele vamale ale Moldovei.

Aceasta cerinta a fost argumentata prin necesitatea intensificarii controlului asupra marfurilor de tranzit. Potrivit lui Ganin, decizia vamii ucrainene afecteaza, in primul rand marfurile, livrate in Transnistria prin portul Ilicevsk, unde agentii economici din Transnistria isi trimit marfurile.

Potrivit lui Ganin, introducerea acestor masuri de catre partea ucraineana reprezinta o incalcare a Codului vamal al Ucrainei si a Dreptului international. El considera ca intreprinderile transnistrene, prejudiciate in urma acestor actiuni, au dreptul sa-si apere interesele in instantele internationale de judecata, cu profil economic.

Iuscenko vrea sa ajute Chisinaul

Ucraina va apela la structurile europene in vederea coordonarii unui plan comun de solutionare a problemelor existente la granita moldo-ucraineana pe tot segmentul transnistrean, precum si "pentru rezolvarea altor probleme comune, care deriva de aici", a declarat, la Strasbourg, presedintele Ucrainei ,Viktor Iuscenko.

Potrivit lui, rezolvarea diferendului transnistrean este "o problema pentru ambele tari, pornind de la faptul ca frontiera moldo-ucraineana permite trecerea ilegala a marfurilor si persoanelor si nu asigura securitatea frontierei".