Fiica demnitarului impuscat la o partida cu Adrian Nastase are un obiectiv

Nici sotia fostului ministru al agriculturii nu e de acord cu hobby-ul acestuia

Partida de vinatoare initiata de Ion Tiriac la Balc, judetul Bihor, a provocat o multitudine de reactii. Organizatii ecologiste, dar si asociatii ale vinatorilor sportivi au blamat dimensiunile macelului savirsit de invitatii lui Tiriac (in total, au fost doboriti 185 de mistreti). Cel mai singeros s-a dovedit Adrian Nastase, care a ucis 23 de animale intr-o singura zi.

Ultima inscrisa pe lista contestatarilor e Daciana Sirbu, fiica fostului ministru al agriculturii, Ilie Sirbu, participant si el la vinatoarea de la Balc.

Ilie Sirbu a luat parte saptamina trecuta, alaturi de Adrian Nastase, la vinatoarea organizata de Ion Tiriac. Ceilalti membri ai familiei Sirbu nu au fost tocmai de acord ca el sa participe, iar principalul motiv l-a reprezentat accidentul suferit la vinatoarea din decembrie 2003. Atunci, in varianta oficiala, pusca lui Ilie Sirbu s-ar fi descarcat accidental, alicele ciuruindu-i zona inghinala.

De altfel, diagnosticul medicilor a fost “plaga impuscata in regiunea inghinala stinga, cu contuzie musculara superficiala si distrugere tegumentara de circa 80 de centimetri patrati”. Si atunci, ca si simbata trecuta, Ilie Sirbu a vinat tot in compania lui Adrian Nastase. “Numai eu stiu cit am suferit citeva luni dupa accident. Eu sint total impotriva, l-am rugat sa nu mai mearga la vinatoare.

De la accidentul din 2003 si pina simbata trecuta nici n-a mai fost. Dar acum nu stiu ce s-a intimplat. De o saptamina sint foarte suparata”, ne-a declarat deputata Daciana Sirbu, fiica fostului ministru. Radacinile diferendului sint insa mult mai adinci. Ilie Sirbu este ceea ce s-ar putea numi vinator din tata in fiu. In familia sa, vinatoarea a fost ridicata la rang de traditie.

Daciana isi aminteste si acum momentele in care tatal se intorcea de la vinatoare. “Plingeam de fiecare data cind venea acasa cu vinat. Eu am iubit intotdeauna animalele”, spune aceasta. “Nici mamei mele nu-i placea. Nu mergeam cu el la mese vinatoresti”.

Ulterior, Daciana Sirbu a inceput sa participe la manifestarile asociatiilor pentru protectia animalelor. “Am infiat chiar si un ciine”, mentioneaza ea. “Oricum, nu am de gind sa accept niciodata vinatoarea. As face orice ca s-o interzic. As fi in stare sa ies cu o pancarta in fata parlamentului”, completeaza, mai in gluma, mai in serios, fiica lui Ilie Sirbu.

Nici macar vinatorii profesionisti nu sint de acord cu ceea ce s-a intimplat la Balc. “Pe vremea lui Ceausescu erau impuscati maximum 50 de mistreti. Atunci fondul nu era imprejmuit, deci animalele aveau posibilitatea sa scape. Ce s-a intimplat acum e ca si cum ai spune: “Hai sa taiem porcu-n cotet!”.

Ce fel de performanta vinatoreasca mai e si asta?”, se pronunta Ioan Silaghi, directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor. Cei 33 de participanti la vinatoarea de la Balc (6 romani si 27 de straini) au impuscat, simbata, 185 de mistreti, adica o treime din tot fondul de mistreti (550) existent pe fostul domeniu al lui Nicolae Ceausescu.

Ion Tiriac: "Am impuscat un elefant"

Joi seara, Ion Tiriac a vorbit pe larg despre vinatoare la emisiunea “Zece si un sfert”, realizata de Stelian Tanase la Realitatea TV. Va prezentam secvente din acest dialog.

Ion Tiriac: Vinatoarea nu este un masacru, n-a fost niciodata. Este cea mai veche meserie a omului. (...) Animalul a crescut atita timp si la un moment dat trebuie sa fie recoltat.

Stelian Tanase: Sub acest cuvint, “recoltare”, se ascunde cuvintul “vinatoare” sau invers?

Tiriac: Nu. (...) Avind in vedere ca in Romania, in fiecare zi, sint sacrificati, taiati sau omoriti 150.000-170.000 de porci domestici carora ori le taie gitul, ori ii electrocuteaza...

Tanase: Am auzit ca si cu ciomagul se mai omoara.

Tiriac: Eu, pe vremea mea, fiind brasovean, mi-aduc aminte cum ii dadea cu toporul in cap. Este mult mai neomenesc decit sa impusti un animal care moare pe loc pentru ca i-a venit rindul, ca sa nu mai procreeze. Si sa duca specia mai departe cel care este mai tinar.

Tanase: Ce este aceasta vinatoare in spatiul liber si tarc?

Tiriac: Balc este o ingradire destul de mare, care are 1.000 de hectare sau mai mult ingradite, in care, de fapt, este exact regimul unei ferme. In aceasta ingradire se cresc niste animale mai evoluate din punct de vedere al speciei.

De exemplu, in acest tarc eu am importat anul trecut din Austria 12 cerbi, intrucit calitatea cerbului in Austria este mult mai mare, tot din crescatorie, sa vedem ce iese in 6-7 ani, incrucisindu-i cu...

Tanase: Ati vinat cu Ion Gheorghe Maurer.

Tiriac: Nu. Nu am vinat cu Ion Gheorghe Maurer. Ion Gheorghe Maurer mi-a permis sa pun pusca in mina. Adica am invatat de la acest om, pe care l-am stimat o viata intreaga.

Tanase: Dar cu Ceausescu ati vinat?

Tiriac: Am fost o singura data la vinatoare, m-a invitat “Tovarasu’”, dar nu am avut voie sa trag. Stateam in locul de vinatoare, in ceea ce se numeste platforma, foisor, si cind am vrut sa trag si eu, militianul mi-a spus: “Nea Ioane, te rog frumos, am doi copii, am familie...”. Dar cu Maurer am fost la vinatoare de sute de ori. (...)

Tanase: Citi gonaci ati avut acum?

Tiriac: 120. Dar in ultimele trei saptamini au fost trei accidente mortale cu mistreti. Adica mistretii liberi au intrat si in ograda si au omorit taranul. Si atunci, toate ziarele: “Unde-s mizerabilii astia de vinatori?”. O turma de mistreti iti distruge 10 hectare de recolta pe noapte.

(...) Eu vinez de 20 de ani in Africa, si pentru amicii vinatori si psihologi pot sa le spun ca in 20 de ani cred ca am vazut 5.000 de elefanti.

Tanase: Citi ati impuscat?

Tiriac: Unul singur. L-am impuscat pentru ca am vazut ca avea trofeul, atit era de batrin si puteam sa-l recoltez, inca o data, si din Tanzania. (...)

Tanase: De ce nu renuntati la vinatoare?

Tiriac: Pentru ca imi place. Aceasta vinatoare mie imi aduce o relaxare pe care nu o am in alte parti.

Tanase: Sa stiti ca imaginea asta de a ucide 185 de mistreti are un efect negativ asupra imaginatiei si a psihologiei multor oameni.

Tiriac: Si eu m-am gindit si, incepind de miine, nu mai maninc carne de porc. Atita colesterol are. Aia care le taie gitul.... 150.000 pe zi, 1.700.000 de gaini... Nu mai maninc decit iarba.