Dupa ce Adriana Iliescu, cea mai virstnica gravida din lume, a nascut-o pe Eliza Maria, fetita conceputa in eprubeta, Biserica Ortodoxa Romana a reactionat prompt. Reprezentantii Patriarhiei s-au declarat impotriva acestor practici, inclusiv aceea de a trata hormonal o femeie ajunsa la menopauza pentru a putea ramine gravida.

Cu totul surprinzator, punctul de vedere oficial al Sfintului Sinod este contrazis de un membru important al acestui for. Este vorba despre Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu.

“Dr. Munteanu are tot sprijinul meu”

Spre deosebire de confratii lui, Inalt Prea Sfintia Sa apreciaza in termeni elogiosi activitatea prof. dr. Ion Munteanu, cel care a lansat in Romania metoda fertilizarii in vitro. “Doctorul Munteanu este un colaborator foarte apropiat al lui Dumnezeu. Intr-un fel, ii face concurenta, pentru ca ajuta sa apara pe lume alte fiinte umane.

De cind l-am cunoscut, m-a impresionat ceea ce face pentru binele omenirii. Foarte multi au fost aceia care, de-a lungul timpului, ca si acum, m-au intrebat daca ceea ce face doctorul Munteanu corespunde doctrinei si credintei in Dumnezeu. Si tot ce pot sa fac este sa sprijin acum, ca si atunci, tot ceea ce face domnia sa”, a declarat IPS Nicolae Corneanu.

Pionierul fertilizarii in vitro din Romania, profesorul universitar doctor Ion Munteanu, a obtinut anul trecut titlul de membru de onoare al Academiei Romane. Ceremonia primirii in cel mai inalt for stiintific al tarii a avut loc abia ieri, in plin scandal declansat de o alta premiera in domeniu.

Este vorba despre cea mai virstnica mama din lume, Adriana Iliescu, care a nascut un copil dupa ce a fost inseminata artificial. In trecut, ea a fost tratata si de reputatul specialist timisorean.

Este al treilea medic din Academie

Sef al Clinicii de Obstetrica-Ginecologie “Bega” si al Societatii de Reproducere Asistata din Romania, prof. dr. Ion Munteanu este al treilea medic care intra in Academia Romana si, totodata, al 36-lea academician din Banat. La festivitatea desfasurata ieri la filiala din Timisoara a Academiei Romane, in onoarea proaspatului membru, au participat medici si colegi din invatamintul universitar.

Primirea in cel mai inalt for stiintific este o recunoastere a realizarilor reputatului specialist, culminind cu prima fertilizare in vitro din Romania, in urma careia s-a nascut un copil pe data de 6 februarie 1996. Participantii la ceremonie au trecut in revista activitatea si viata profesorului Munteanu.

Nascut in Igris, in 1938, si ramas orfan de tata la virsta de un an, a fost crescut de bunici. In copilarie a muncit la cimp, cu plugul si coasa. La 12 ani, sfatuit de dascalul de la biserica din sat, viitorul academician a plecat descult spre Timisoara, la scoala.

In tinerete a jucat fotbal pentru Stiinta, apoi s-a pus pe invatat si a terminat Facultatea de Medicina.

Academician fara drept de munca?

Prof. dr. Ion Munteanu va fi judecat de membrii Colegiului Medicilor la cererea conducerii Ministerului Sanatatii. Motivul este participarea sa la tratamentele de fertilizare la care a fost supusa Adriana Iliescu, femeia care a nascut recent la Bucuresti, declansind un intreg scandal.

Reputatul specialist timisorean spune insa ca munca lui nu contravine divinitatii, ci mai degraba consta intr-o mina de ajutor data la nasterea unor fiinte.

In caz ca va fi gasit vinovat, adica se va constata ca tratamentul pe care l-a aplicat Adrianei Iliescu in perioada 1996-1999 a fost un experiment, dr. Munteanu risca sa fie sanctionat chiar cu pierderea dreptului la libera practica.