Un concept al cunoscutului producator, cu un mare succes in Spania, devine un pariu riscant pentru Antena 1

Desfasurare de forte fara precedent in divertismentul audiovizual romanesc. “Geniali”, o emisiune produsa de Valeriu Lazarov, care urmeaza sa intre in grila Antenei 1 din martie, este cea mai scumpa, cea mai lunga si cea mai plina de public emisiune. Conceptul insa risca sa o faca atractiva pentru publicul mai matur, necomercial.

Florin Piersic, Stela Popescu, Tamara Buciuceanu, Jean Constantin, Maria Ciobanu si Gica Hagi: acestea sint vedetele care vor fi omagiate in cele sase editii pentru care Sagittarius si Antena 1 au semnat contractul, pentru o difuzare ce va avea loc in martie.

Cu exceptia fotbalistului, numele protagonistilor vor face sa ofteze doar publicul peste 40 de ani, ceea ce confirma teoria despre nepotrivirea dintre Stirile Antenei, care se adreseaza tinerilor, si divertismentul aceluiasi post, care ii sensibilizeaza pe cei mai in virsta.

Inregistrarea editiei cu Florin Piersic de joi, la care Antena 1 a avut inspirata idee de a invita si presa, a aratat destul de clar care este conceptul original - si de succes in Spania - al lui Valeriu Lazarov: se ia un monstru sacru si i se recapituleaza biografia, cu cele mai savuroase episoade si cu cei mai buni prieteni. Pod peste generatii, anecdota, fast, umor.

Pentru transpunerea pe sticla, Valeriu Lazarov - care a coordonat el insusi inregistrarea - si echipa de 80 de persoane (aproape dublu decit la un show normal) au depus un efort impresionant. S-a vazut ca nu e vorba de tipicul format laliu, romanesc, de divertisment, gen “Teo” sau “Duminica in familie”.

Spre deosebire de acestea, fiecare moment al emisiunii a fost atent planuit: text, actiuni, regie, incadraturi, decupaj. Prezenta a doua macarale si a doua steady cam-uri (dintr-un total de noua camere) a avut rolul de a descrie decorul frumos, dar greu de filmat.

“Ingredientele” au fost doi prezentatori (Gabriela Vrinceanu Firea si George Mihaita) si un sir interminabil de invitati, prieteni ai sarbatoritului: Marga Barbu, Ion Iliescu (cu voia dumneavoastra, chiar el), Draga Olteanu-Matei, Horea Popescu, Rodica Mandache, Dorel Visan, Ana Szeles si altii.

Fetele de la Pops, Dan Helciug, Fuego si alti juniori au asigurat o glazura de intermezzo-uri muzicale, menita sa atraga publicul mai tinar, fara insa a interactiona cu protagonistul. Ce-ar fi avut sa-si spuna?

Cu scuze pentru Florin Piersic, fiindca inregistrarea s-a facut chiar in ziua in care implinea 69 de ani, tortura la care au fost supusi ziaristii si publicul (bancuri rasuflate, anecdote confuze, declaratii extatice de amor catre intreg Universul ale sarbatoritului) nu se va vedea pe ecran fiindca, din peste 10 ore de filmare, vor ramine patru, care vor include si scenete vechi ale lui Piersic,

refacute de tineri, si alte materiale de acest fel.

Pe linga atuurile deja mentionate ale show-ului, se mai poate vorbi de costisitorul Studio 4 de la Castel Film, unde s-a inregistrat emisiunea, si de cel mai numeros public de televiziune din timpuri moderne: 400 de persoane. Din pacate insa, si vedetele se impart in Romania in “inainte” si “dupa” 1989.

Iar Florin Piersic nu este Jean Marais, Dorel Visan nu e Harvey Keitel, la fel cum Jean Constantin nu e Sidney Poitier si nici Ion Iliescu nu e Regina Angliei. Monstrii sacri ai ecranului si scenei romanesti au avut ghinionul de a se naste intr-o epoca in care Margelatu trebuia sa lupte impotriva exploatatorilor mestecind seminte proletare si citate din Lenin adaptate de Eugen Barbu.

Drept care din filmele de atunci nu va va ramine un patrimoniu cultural, ci doar nostalgia. Sa vedem daca foarfeca producatorilor va reusi sa ne-o transmita, in versiunea care va fi difuzata pe post.