Analiza sociologului Mircea Kivu privind posibila fraudare a alegerilor de la 28 noiembrie cu listele speciale si cu voturile nule are un potential de destabilizare a configuratiei politice rezultate din recentul scrutin.

Daca ea ar fi dublata si de o cercetare amanuntita a organelor abilitate, politie judiciara si procuratura, atunci ar exista un argument clar pentru alegeri anticipate, spun analistii.

Analiza statistica a presedintelui IMAS, Mircea Kivu, publicata ieri in Dilema veche, are doua concluzii categorice. Prima: "Cu cat a fost mai mare procentul de votanti pe listele speciale intr-o sectie de votare, cu atat procentul de voturi obtinute de Uniunea Nationala PSD+PUR si Adrian Nastase a fost mai mare".

A doua: "Cu cat a fost mai mare procentul de votanti pe listele speciale intr-o sectie de votare, cu atat procentul de voturi obtinute de D.A. PNL-PD si Traian Basescu a fost mai mic".

In plus, observa Mircea Kivu, "intre factorii care au favorizat scoruri pozitive pentru PSD+PUR si Adrian Nastase au fost, in ordinea importantei: procentul de voturi nule din totalul voturilor valabil exprimate, mediul rezidential si procentul de votanti inscrisi in listele speciale din totalul celor prezenti la vot".

Alina Mungiu Pippidi - presedintele Societatii Academice Romane:

"Parlamentul trebuie sa refaca toata aceasta structura electorala defecta"

"Studiul dovedeste ca in cazul listelor speciale a fost vorba de o actiune umana care a perturbat rezultatul statistic al alegerilor. Trebuie sa ne lamurim ce fel de actiune umana. O posibilitate e votul multiplu, alta este mobilizarea alegatorilor proprii.

Daca s-ar gasi in anumite judete cu probleme, de exemplul Ilfovul, zeci de mii de nume care apar pe doua sau mai multe liste, atunci dovada ca a fost frauda e facuta.

Analiza dovedeste, in al doilea rand, ca lucrurile astea trebuie investigate in continuare. Numai prin statistica nu se poate dovedi ca a fost frauda. Singurele organe de ancheta care pot face acest lucru sunt cele abilitate: politia judiciara si procuratura, alaturi de consultanti si experti, inclusiv din societatea civila.

Daca se dovedeste ca votul a fost fraudat intr-o circumscriptie electorala intr-o proportie semnificativa de natura sa afecteze rezultatul alegerilor, ar trebui repetate alegerile pe acea circumscriptie. Trebuie gasita o formula pentru a face acest lucru. Nu se poate sa traiesti cu niste institutii sau cu niste oameni care sunt in parlament ca urmare a unei fraude.

Avem o Autoritate Electorala Permanenta, trebuie verificate care sunt limitele competentei ei, pentru ca cineva trebuie sa-si asume acest lucru, adica reluarea alegerilor.

De asemenea, parlamentul trebuie sa refaca toata aceasta structura electorala defecta, adica autoritatea care trebuie sa vegheze la corectitudinea alegerilor si legea propriu-zisa, care a permis, dupa parerea mea, cu intentie, toate aceste disfunctionalitati de care s-a profitat".

Profesorul Corneliu Turianu, fost judecator:

"Se poate cere anularea votului Autoritatii Electorale Permanente"

"Aidoma s-a intamplat si la alegerile locale. Acolo unde listele suplimentare au fost pline ochi, acolo PSD-ul a castigat fara nici un drept de apel. Legea permite contestarea fraudarii alegerilor, dar pentru a anula toate alegerile, frauda trebuie sa fie masiva. Scrutinul fiind organizat pe circumscriptii electorale, nu se poate cerceta frauda decat la nivelul acestor entitati.

Nu poti cere anularea alegerilor generale daca ai constatat frauda la nivelul unei circumscriptii. Poti cere doar anularea votului din acea circumscriptie. Cui? Autoritatii Electorale Permanente, care functioneaza fara intrerupere".

Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia:

"Un argument pentru organizarea de alegeri anticipate"

"Este o demonstratie a unei posibile fraude. Si din analizele noastre a reiesit ca frauda cu listele suplimentare ar fi putut aduce in plus partidului care a beneficat de ea, in medie, intre trei si cinci la suta din voturi. Dar acum nu se mai poate face nimic, deoarece Parlamentul a fost validat in luna decembrie.

Demonstratiile care se fac in acest moment sunt ipotetice, ele nu au valoare juridica. Procedura de validare s-a incheiat. Problema este insa una de legitimitate. Un parlament validat pe baza unor rezultate care contin fraude este un parlament care nu mai are legitimitate. Acesta poate fi un argument pentru organizarea de alegeri anticipate".