Un complet format din trei magistrati ai Tribunalului Gorj a respins vineri cererea Parchetului depusa impotriva deciziei instantei care a hotarat arestarea doar pentru 5 zile a lui Nicolae Mischie, respingand, de asemenea, si cererea avocatilor de judecare a acestuia in libertate, ca nefondate. Judecatorii l-au obligat pe Mischie la plata a 500.000 lei cheltuieli de judecata.

Instanta a decis astfel ca Nicolae Mischie sa mai stea in arest cel putin pana duminica seara, la ora 20,30, cand ii expira mandatul dat de Judecatoria Tg. Jiu.

De remarcat ca, din completul de judecatori care s-a pronuntat asupra celor doua recursuri, a facut parte presedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruta, care este nasul judecatorului Alin Nicolescu, cel care a decis arestarea lui Mischie pentru 5 zile.

Ion Duguleanu, un alt judecator din complet, este cel care i-a primit si inregistrat candidatura lui Nicolae Mischie la alegerile parlamentare din toamna.

Conform procurorul Gheorghe Constantinescu, azi urmeaza sa se judece cererea depusa de Nicolae Mischie privind inlocuirea masurii de arestare preventiva cu interdictia de a parasi localitatea, precum si cererea Parchetului de pe langa Judecatoria Tg. Jiu de prelungire a masurii de arest preventiv cu inca 24 de zile.

Curios este ca avocatii lui Mischie nu stiau nimic despre cererea depusa de acesta de judecare in libertate cu interdictia de a parasi localitatea. Joi seara, Judecatoria Tg. Jiu a respins cererea procurorilor de efectuare a unei perchezitii la domiciliile lui Nicolae Mischie. Ca urmare a acestui refuz, procurorii nu au putut ridica armele lui Nicolae Mischie.

Conform legii, cand o persoana este pusa sub urmarire penala, pierde dreptul de a mai detine o arma. Nicolae Mischie a avut ocazia sa vorbeasca ieri, in fata instantei, pentru prima data de cand a fost audiat.

Acesta a spus ca nu a lezat in nici un fel interesele Consiliului Judetean si ca semnaturile care apar in dosarele in care este inculpat, pe numeroase acte de receptie a diferite lucrari - fie de drumuri sau de la Casa Ganescu - sunt ale vicepresedintelui de atunci, Ion Calinoiu, cel care ocupa acum postul de presedinte al Consiliului Judetean.

Mischie i-a acuzat pe procurori ca "vor sa contrafaca probe impotriva mea".

Acesta spune ca institutia pe care a condus-o a fost controlata anual de Curtea de Conturi si nu i s-a reprosat nimic, fiind descarcat de gestiune de fiecare data: "In privinta sporului de 15%, pentru titlul de doctor in istorie, nu am stiut niciodata ca nu am dreptul sa il incasez de la Consiliu, puteam sa-l iau de la Universitatea Constantin Brancusi. Curtea de Conturi nu a gasit nimic ilegal.

Ca doar nu eram eu borfasul borfasilor sa iau bani de la Consiliul Judetean pe nedrept, mai ales ca stiam ca presa e cu ochii pe mine si, daca faceam ceva ilegal, amplifica acest lucru. Si ii multumesc ca a fost vigilenta". In final, fostul presedinte al Consiliului Judetean a declarat ca impotriva sa "se lucreaza cu patima" si ca nu e vinovat cu nimic.

Procurorul de sedinta a pledat pentru mentinerea in arest a lui Mischie, considerandu-l "pericol public". In timpul procesului, cei doi avocati ai lui Nicolae Mischie au sustinut ca la dosar nu exista probe concrete - "sunt doar pretinse probe, doar niste copii xerox", ca se vehiculeaza un prejudiciu ipotetic si nu unul cert, avand in vedere ca nimeni nu s-a constituit parte civila in proces.

Acestia au amintit in proces faptul ca Nicolae Mischie a fost parlamentar, este prorector si autor a numeroase carti si se bucura de un prestigiu aparte: "De la sublim la ridicol nu e decat un pas. E un om parasit de toata lumea. Nimeni nu il mai baga in seama. Poate fi judecat in stare de libertate. Sa i se supravegheze toate miscarile de organele de ancheta, inclusiv ascultarea telefoanelor.

Nu poate fi considerat pericol public. Ca doar nu o sa se posteze in fata unor oameni si sa plece la Bucuresti ca Miron Cozma. Nu poate sa rastoarne ordinea publica chiar si cu cei 3.000 de oameni care l-au sprijinit la alegeri".