Un roman de numai 31 de ani afirma ca peste o luna va schimba radical televiziunea. Liviu Iane sustine ca este capabil de o revolutie in acest domeniu. Afacerea sa este estimata de expertii internationali la o suma astronomica. Inventia este deocamdata protejata de o secretomanie totala si aprecierile facute il determina pe Liviu Iane sa creada ca in scurt timp Bill Gates va fi invidios pe el.

“Raportul de evaluare internationala este comparativ cu Microsoft”, spune el. In maximum o luna, patronul anunta ca va revolutiona televiziunea prin lansarea “Jurnalului on-line”, un post care nu va face concurenta celorlalte, ci, din contra, le va ajuta!

La prima vedere, Liviu Iane este un om de afaceri absolut normal. Imbracat intr-un costum elegant, ne da explicatii in cochetul sau birou. “In cinci ani veti vedea ca presa internationala il va cita pe Bill Gates, care se va interesa de Liviu Iane. Pe cuvint, in scurt timp, e posibil ca scorul dintre compania MLM Network si Microsoft va fi de 1 la 0”.

Suna a megalomanie si il privesc ciudat. Totusi, actele puse la dispozitie ma mai linistesc. Nu multi romani se pot lauda cu o afacere estimata de experti evaluatori internationali la peste 400 milioane de euro. In plus, compania pe care o conduce are un capital de 77 de miliarde de lei, o suma care impresioneaza chiar si un bogatas de pe Wall Street.

“Dupa parerea mea si a altor specialisti in domeniu, se pare ca este cea mai puternica inventie facuta vreodata in Romania. Este un lucru revolutionar, este cu totul si cu totul altceva. Practic, odata pornit, posibilitatile sint imense”, spune inventatorul-om de afaceri, care ocupa postul de presedinte-director general.

Trei ani pentru o idee

Tinarul om de afaceri, care are mai multe inventii brevetate, a lucrat timp de trei ani la o inventie despre care spune ca va revolutiona mass-media internationala. Desi se afirma ca in mass-media, in general, si in televiziune, in particular, nu mai este nimic de inventat, Iane sustine contrariul. “Inventia mea este protejata international, prin patru protectii, inclusiv OSIM.

De fapt, este vorba despre un post de televiziune care are la baza aceasta inventie pur romaneasca. Un post care va functiona in baza acestei inventii autohtone, al unei companii autohtone, cu ajutorul unei investitii autohtone. La aceasta televiziune difera insa faptul ca va functiona pe un suport inovator.

Noi il numim post de televiziune, dar, de fapt, este un amalgam de idei luate din mass-media si puse pe un sistem inovator, unic in lume. Este pentru prima oara cind se pune in practica asa ceva. In premiera, postul nostru de televiziune se va constitui intr-un sprijin, va fi un suport pentru alte posturi TV, dar si pentru radio sau presa scrisa.

Nu va rupe din piata, ci, din contra, va fi un suport. Adica o veriga lipsa a acestui lant media”, ne-a declarat Iane.

Un atu in plus ca omul vorbeste serios este unul dintre rapoartele de evaluare facute de specialisti - inventia a fost recunoscuta de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

Inventia, in care sint coautori sint si Monica Toma, si Florentina Turcitu, se va baza in primul rind pe echipamente “ce n-a vazut Parisul”. Intr-un cuvint, toate echipamentele sint noi, produse pentru prima oara in Romania, dar si in lume.

“Jurnal online”

Patronul sustine ca firma MLM Network SA va emite in maximum o luna, sub titulatura “Jurnal on-line”. “Am ales aceasta denumire pentru ca nu trebuie tradusa in nici o limba straina”, spune el.

O vizita in cochetul sediu cu patru niveluri te lamureste - la prima vedere este vorba despre o televiziune, desi patronul sustine “ca este vorba de o televiziune... si nu chiar televiziune”.

La toate nivelurile intilnim aparate necesare unei televiziuni: studiouri, camere de luat vederi, grupuri de montaj, angajati care lucreaza “in orb”, prezentind stirile. Si cu toate acestea, conform unei hirtii emise de Ralu Filip, postul lui Liviu Iane nu are nevoie de licenta sau aprobare de la CNA!

“Am deocamdata 40 de oameni, dar in curind vom avea 100. Am luat oameni care puteau lucra in alte televiziuni, dar nu au facut-o. Deci oameni absolut noi. Nici chiar prezentatoarele nu au aparut niciodata “pe sticla”, cum se spune. Totul este pus la punct. Noi lucram acum, practic emitem la perete, lucram in orb.

Va asigur ca va fi o lansare exceptionala, la care vor participa toate posturile importante din lume - CNN, CBS, BBC vor fi prezente. Va fi invitat presedintele, membri ai guvernului. Va fi cu mare tam-tam, iar de atunci va incepe adevarata aventura a acestei inventii. De altfel, mai aveti putin timp si veti afla”, spune Iane.

Un secret pazit cu strasnicie

Secretul inventiei este pastrat cu strasnicie de Liviu Iane, care vorbeste chiar de amenintari primite la adresa sa. Angajatii sai, care sint in numar de 40 si care vor ajunge la circa 100 in maximum o luna, sint obligati sa pastreze secretul, avind o clauza de confidentialitate contra unei sume extrem de importante. “Cum observa ca intra o persoana straina in sediu, oamenii stiu ce au de facut.

Imediat se schimba imaginile, secretara imi stringe toate hirtiile de pe masa... Ce sa fac? Ce pot sa va spun este ca doresc sa deschid filiale in tara, prin franciza. Si uite asa am dat de un patron de fabrica, om serios, cu afaceri cinstite, nu inginerii din astea financiare.

Ei bine, acest om, caruia nu pot sa-i dau numele, dupa ce i-am spus despre ce este vorba s-a inchis in casa trei zile si a studiat. Nu a mai raspuns la telefon, a disparut. Dupa astea trei zile, a venit la mine si mi-a spus ca baga toti banii, ca posibilitatile care se deschid sint nelimitate.

Oricum, nu voi franciza doar in Romania, batalia mea este pentru cei de-afara, pentru strainatate”, spune Iane.

“Dorim sa devina un brand international, un brand romanesc in premiera, sa-l putem lansa in franciza pe piata internationala. Eu sint un nationalist, fara a face politica. Sint roman suta la suta, desi datorita numelui meu am fost facut machedon, sau mai stiu eu ce nationalitate.

De ce o afacere romaneasca nu poate avea succes si peste hotare? Eu va asigur ca va avea succes si nu ne desparte decit o luna pina la lansarea acestui post de televiziune”.

Insa, pina la lansarea oficiala, Liviu Iane este zgircit cu explicatiile. “Ceea ce pot sa va spun este ca am primit deja oferte pentru inventia mea, pe care le-am refuzat. Am primit oferte de peste 20 de milioane de dolari, dar nu vind absolut nimic”, spune incapatinat tinarul om de afaceri. “M-am chinuit prea mult, am investit prea mult si imi doresc ca afacerea sa ramina aici, in Romania.

Si apoi, eu cred ca Romania si nu America este tara in care inca poti sa te realizezi daca esti ambitios si nu cedezi greutatilor care apar, uneori chiar de la bun inceput. O sa vedeti ca nu gresesc”. Oricum, studiile comandate de compania romanului au fost deja evaluata de experti din mai multe tari si are peste noua zerouri, iar cind o citesti te apuca ameteala.

Propriul sau patron

La 31 de ani ai sai, Liviu Iane este casatorit de 11 ani si are un baiat de 9. Tatal sau a murit cind Iane era foarte tinar si a trebuit sa invete pe pielea lui ce inseamna scoala vietii. Nu a primit mosteniri, nu a avut rude in tara “unchiului Sam”, iar tot ce a agonisit a fost pe propria-i munca.

De cind se stie nu a lucrat niciodata la stat, nu a avut niciodata un sef si este mindru de acest lucru. “Am fost toata viata propriul meu patron”, spune el. De formatie este tehnician proiectant, dar nu a practicat niciodata aceasta meserie. A facut bani, dupa revolutie, din orice. A avut o firma de distributie in domeniul alimentatiei, a facut ceva afaceri cu uleiuri etc.

“In general, am facut bani din orice. Totul este sa ai afaceri cinstite, curate. Nu poti face business fara sa ai constiinta”, declara inventatorul. “Nu am primit nimic gratis, nu am in spate pe nimeni sau vreun sprijin politic. Dar niciodata nu m-am descurajat si mereu am avut puterea sa o iau de la capat, in ciuda greutatilor. Si nu au fost putine”, sustine omul de afaceri.

Instructor de scufundari

Liviu Iane este acum student la Facultatea de Management si Marketing. Nu pentru ca i-ar trebui, ci pentru ca “este de preferat ca in marile companii sa ai la C.V. asa ceva”.

Tinarul om de afaceri nu a facut de-a lungul vietii numai afaceri, ci a avut si hobby-uri ciudate, care demonstreaza ca este un nonconformist si un om dispus sa riste. El a fost de la 14 ani campion national la sah prin corespondenta, iar apoi instructor de scufundari.

In business-ul muzical, unde activeaza de ceva ani, Liviu Iane se ocupa de cariera solo a lui Vali Craciunescu, care de citva timp s-a despartit de Dan Helciug si trupa Spitalul de Urgenta. De cind se ocupa de el tinarul afacerist, look-ul lui Vali Craciunescu s-a schimbat radical. Trubadurul de altadata se imbraca in permanenta la costum, parca pentru a semnala o schimbare revolutionara.