de Russell Mokhiber si Robert Weissman, Multinational Monitor http://www.multinationalmonitor.org

Cand “juriul” Multinational Monitor se intruneste pentru a alege cele mai “rele” 10 corporatii ale anului, una dintre dispozitiile sale este: nu puneti pe lista nici una din firmele care au aparut anul trecut.

Pentru lista din 2004, asta inseamna fara Bayer (desi in 2004 compania a facut presiuni pentru importul orezului modificat genetic in UE, a poluat apa intr-un oras din Africa de Sud cu crom hexavalent cancerigen si a fost afectata de dezvaluiri ca analgezicul sau Aleve (naproxen) creste riscul de infarct, printre altele),

fara Boeing (cu toate dovezile privind implicarea intr-o serie de scandaluri de fraudare a banului public),

fara Clear Channel [http://www.clearchannel.com/] (chiar daca lantul de canale radio/tv a ajuns la noi “performante” in 2004 cu concursul “Breast Christmas Ever” care promite sa plateasca implante pentru sani pentru 12 castigatoare ale concursului), si fara Halliburton (amestecat intr-o noua serie de contracte frauduloase anul trecut).

Oricum insa, raman destui candidati “merituosi”. Din gramada de hrapareti, poluatori, distrugatori de sindicate, finantatori ai dictatorilor, fraudatori, otravitori, mincinosi si ticalosi, am ales pe urmatoarele – prezentate in ordine alfabetica – drept cele mai “rele” corporatii ale anului 2004.

ABBOTT LABORATORIES:

A crescut pretul la Norvir, un important medicament pentru SIDA - creat cu substantiala contributie din bani publici - cu…400%. Majorarea nu se aplica daca Norvir este cumparat impreuna cu alte produse Abbott, dandu-i companiei un avantaj net si necinstit fata de competitori si fortand consumatorii sa foloseasca produsele sale.

AIG:

Liderul mondial al asigurarilor, American International Group Inc. (AIG) a fost acuzat pentru ajutarea si incurajarea PNC Financial Services [http://www.pnc.com/] intr-o tranzactie frauduloasa pentru transferul “cuminte” a 750 milioane USD din imprumuturi riscante si investitii aventuroase. AIG a fost de acord sa plateasca 126 milioane USD pentru a scapa cu fata curata.

Deocamdata se afla sub supraveghere, urmand ca acuzatiile sa fie retrase daca AIG nu se abate de la termenii intelegeri in urmatoarele 12 luni.

COCA-COLA:

Muncitorii de la fabrica de imbuteliere din Colombia sunt terorizati de ani intregi de forte paramilitare. O comisie insarcinata cu cercetarea cazului, condusa de un consilier al orasului New York, a gasit printre altele ca “in total s-au petrecut 179 de violari majore ale drepturilor omului, inclusiv noua asasinate. Membrii familiei sindicalistilor fusesera abuzati si torturati.”

Coca-Cola spune ca se opune violentei contra membrilor de sindicat, si ca in tot cazul nu avea control asupra fabricii (desi acum are, dupa ce a cumparat compania columbiana de imbeteliere). O parte din conducerea companiei a demisionat in 2004, mentionand printre motive si refuzul Coca-Cola de a sustine o investigatie independenta asupra evenimentelor din Columbia.

DOW CHEMICAL:

Cel mai mare producator de mase plastice din lume a cumparat Union Carbide in 1999. Pe 2 decembrie 1984, 27 tone de gaz letal s-au scurs dintr-un tanc al fabrcirii UC din Bhopal, India, omorand circa 8.000 de oameni

[n.A.M.: cifra este mult exagerata, amanunte pe larg in studiul Mostenirea Bhopal [http://www.altermedia.ro/bhopal/] realizat de A.M.] si otravind circa 150.000 de oameni care sufera azi de efecte datorate expunerii la gaz, printre care cancer, afectiuni neurologice, dereglari hormonale si boli mentale. Dow refuza sa accepte vreo responsabilitate.

Intr-o declaratie de presa compania arata “desi Dow nu a detinut si nu a operat aceasta fabrica, noi – impreuna cu restul industriei – am invatat din acest tragic incident, si am incercat sa facem tot ce putem pentru a ne asigura ca asemenea evenimente nu vor mai avea loc.”

GLAXO-SMITHKLINE:

Dezvaluirile privind efectele adverse ale produsului Paxil (ca si ale altor medicamente din aceeasi clasa) – in special ca ele dau dependenta si cresc predispozitia la sinucidere la tineri [!!!, n. AM] – au ajuns la cunostinta opiniei publice americane in 2004.

In iunie, procurorul general al statului New York, Eliot Spitzer, a deschis actiune in justitie contra Glaxo, prezentand dovezi zdrobitoare ca Paxil este daunator copiilor si producatorul induce in eroare medicii. Glaxo a negat acuzatiile, insa a acceptat ca de acum inainte sa faca publice rezultatele testarilor clinice pentru produsele sale.

In octombrie, U.S. Food and Drug Administration (FDA) [http://www.fda.gov/, autoritatea nationala in materie de medicamente si alimente, n.A.M.] a ordonat Glaxo sa includa pe cutiile de produse din clasa Paxil un avertisment.

HARDEE'S [http://www.hardees.com/]:

Lantul de fast-food se lauda cu cat de nesanatoasa este ultima sa inventie culinara, Monster Thickburger: “Intai au fost burger-ii. Apoi, Thickburger-ii. Acum Hardee's va prezinta mama tuturor chiftelelor - Monster Thickburger. Cantarind doua treimi de pfund, acesta este un monument al decadentei.”

Monster Thickburger are 1.420 de calorii, adica de doua ori cat Big Mac si de cinci ori cat un hamburger obisnuit de la McDonald's!

Adaugati 600 de calorii cat au cartofii prajiti Hardee's, si veti obtine mai mult decat cele 2.000 de calorii cat constituie necesarul zilnic al unui om. Si asta dintr-o singura masa! (Michael Jacobson de la Center for Science in the Public Interest [http://www.cspinet.org/] numeste Thickburger-ul “pornografie culinara.”)

MERCK:

Dr. David Graham, oficial de la Food and Drug Administration, o numeste “probabil cea mai mare catastrofa in ce priveste securitatea medicamentelor din aceasta tara.” Depunand marturie in fata unei comisii a Senatului in noiembrie, dr. Graham a estimat numarul de americani care au suferit un atac cardiac ca rezultat al utilizarii produsului pentru artrita Vioxx, ca fiind intre 88.000 si 139.000.

Patruzeci la suta din acesti oameni au murit, a spus Graham. Riscurile cardiovasculare inacceptabile ale Vioxx era evidente inca din 2000 – patru ani inainte ca medicamentul sa fie, in sfarsit, retras de pe piata de producatorul sau, Merck, dupa acum arata un studiu realizat de The Lancet [http://www.thelancet.com/journal] (British medical journal).

Merck spune ca a decis oprirea productiei imediat ce dovezile privind riscurile au fost concludente...

MCWANE:

McWane Inc. este o mare companie privata de foraj de puturi, canalizare si productie de conducte si trasee de apa. Intr-o serie de articole devastatoare, New York Times a dezvaluit starea catastrofala a protectiei muncii la aceasta companie, si esecul agentiilor de control de a opri accidentele de la siturile de munca ale McWane.

Noua angajati si-au pierdut viata in accidente din 1995 incoace [http://www.injuryboard.com/view.cfm/Topic=9939] – trei dintre ei, ca urmare a incalcarii de catre companie a unor reguli elementare de securitate. Peste 4.600 de accidente cu ranire s-au petrecut printre cei 5.000 de angajati.

Conform the Times, McWane le-a dat praf in ochi investigatorilor, plimbandu-i pe la portile fabricii si ascunzand echipamentul defect. Adesea locul accidentelor a fost alterat inainte ca inspectorii sa il poata cerceta, ceea ce este contra legilor federale.

Cand oficialii guvernamentali au descoperit serioasele probleme, relateaza the Times, “sanctiunea aplicata a fost atata de mica, incat McWane a putut sa o trateze ca pe un simplu cost asociat al afacerilor sale.”

RIGGS BANK:

Un raport exploziv conceput de o Comisie a Senatului SUA (U.S. Senate Permanent Subcommittee on Investigations of the Committee on Governmental Affairs), difuzat in iulie, a dezvaluit ca Riggs Bank [http://www.riggsbank.com/], cu sediul in Washington D.C.,

a operat ilegal conturi bancare ale fostului dictator chilian Augusto Pinochet, si ca a ignorat dovezile de practici corupte in cazul a peste 60 de conturi ale guvernului din Guineea Ecuatoriala.

Desi asemenea activitati incalca regulile bancare din SUA, Office of the Comptroller of the Currency (OCC) [agentie guvernamentala de control financiar, n.A.M.] nu a luat masuri impotriva bancii dupa ce a fost instiintat in 2002 de aceste probleme.

Probabil nu a fost o coincidenta ca inspectorul principal OCC care a efectuat controlul la Riggs a fost curand dupa aceea transferat la aceasta banca… In mai 2004, Riggs a platit 25 milioane USD amenzi, pentru spalarea de bani efectuata in operarea unor conturi detinute de guvernele Guineei Ecuatoriale si Arabiei Saudite, iar acum este subiectul unor investigatii la nivel federal.

WAL-MART:

Desi Wal-Mart pare a fi in defensiva din punct de vedere al relatiilor publice din pricina numeroaselor acuzatii si scandaluri din ultimii ani, compania ramane cel mai mare colos american (si din ce in ce mai mult, global) al vanzarilor cu amanuntul, inregistrand un profit echivalent cu 2% din PIB-ul SUA.

In ultimii doi ani, revista Fortune [http://www.fortune.com/fortune/] a desemnat Wal-Mart “cea mai admirata companie din SUA”. Este, probabil, compania ce defineste cel mai bine epoca actuala. Un component-cheie al “modelului” Wal-Mart este subcompensarea angajatilor si externalizarea costurilor spre societate.

Un raport din februarie 2004 semnat de George Miller, membru al Camerei Reprezentantilor din California, scoate la lumina unele din aceste costuri: un singur hipermagazin Wal-Mart cu 200 de angajati poate costa bugetul federal 420.750 USD anual – adica 2.103 USD per angajat.

Aceste costuri publice includ pranzuri gratuite sau la pret redus pentru familiile angajatilor, asistenta pentru locuinte, credite federale si deduceri de impozit pentru familii cu buget mic si contributii la programele de asigurari medicale pentru copiii defavorizati.

Russell Mokhiber este editorul Corporate Crime Reporter, [http://www.corporatecrimereporter.com/]. Robert Weissman este editorul Multinational Monitor [http://www.multinationalmonitor.org/] si consilier pentru Essential Inventions, un ONG implicat in disputa privind preturile discutata mai sus in cazul Abbott.

Multinational Monitor supravegheaza activitatea corporatiilor, in special in Lumea a Treia, cu accent pe exportul de substante periculoase, conditiile de munca, uniunile sindicale si problemele de mediu.

Mokhiber si Weissman sunt co-autorii cartii On the Rampage: Corporate Predators and the Destruction of Democracy [http://www.amazon.com/

exec/obidos/tg/detail/-/1567512143/103-7221205-8468630?v=glance]

(Monroe, Maine; Common Courage Press).

Traducere si adaptare Bogdan I. Stanciu