LAREX: «PERLA», IN AFARA LEGII

Un scandal de proportii sta sa izbucneasca pe piata apelor minerale din Romania. Autoritatile in domeniu au stabilit, desi mult prea tarziu, ca firma Vitarom Impex, care imbuteliaza marca "Perla", a incalcat legislatia in vigoare.

Spunem prea tarziu pentru ca deja milioane de sticle cu apa marca "Perla" au fost distribuite si vandute pe piata, fara ca firma Vitarom sa aiba avize in acest sens. Este vorba despre produsul "Perla", comercializat, la oferta, cu sticlele de "Pepsi Cola". In plus, societatea a incalcat si directivele europene.

Bomboana pe coliva a pus-o laboratorul de expertize al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, LAREX, unde, in urma testelor, s-a descoperit o substanta inca necunoscuta in sticlele cu apa "Perla".

Oficiul pentru Protectia Consumatorului Bucuresti nu a intervenit pana acum, desi a primit numeroase sesizari si, in plus, a fost anuntat ca firma care imbuteliaza apa nu are nici un aviz de livrare si comercializare.

Situatia este cu atat mai scandaloasa daca ne gandim ca firma care distribuie pe piata apa "Perla" este Quadrant Amroq Beverage, adica societatea care are licenta de productie pentru marca "Pepsi Cola". Implicand acest brand cu renume, cele doua societati pot atrage uriasa companie "Pepsi Cola" intr-un scandal de proportii pe plan international.

Indiferent de ce alegem ca sa ne stingem setea, totul se reduce la apa. Fie ca bem o bere, un suc sau o apa minerala ori una de masa (cea de la robinet), tot la apa ajungem. Important este ca aceasta sa fie pura si sa nu aiba gust sau miros ciudat. Ea nu trebuie sa-si schimbe calitatile. Daca se intampla asa, situatia trebuie privita in modul cel mai serios.

Este mai grav cand, din cauza acestor schimbari, este afectata sanatatea consumatorului. Pentru problema de fata, cea a apei "Perla”, am consultat specialisti in domeniu, autoritati competente sa solutioneze aceasta situatie.

Comercializare fara aviz

Firma Vitarom Impex este cea care extrage apa si o distribuie prin intermediul societatii Quadrant Amroq Beverage, exact cea care are licenta pentru producerea marcii Pepsi Cola, deci o companie cu renume. Vom prezenta punctual problemele pe care le ridica imbutelierea si comercializarea apei "Perla".

In primul rand, dupa cum puteti observa, nu folosim sintagma "apa minerala naturala", asa cum scrie pe eticheta "Perlei" (si vom refuza sa o folosim pana cand totul intra in normal si in limitele legii), pentru ca, deja, aceasta ar fi prima incalcare a legislatiei. Trebuie spus ca, aici, intervin deja doua aspecte importante, dar legate unul de altul.

Pe de o parte, este vorba despre faptul ca o apa minerala naturala poate fi comercializata numai in urma unui aviz dat de Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM). Acest aviz se acorda dupa o perioada indelungata de timp, in care se fac experimente. La inceput, este data o licenta de explorare.

In cadrul acestei etape, ulterior, este acordata licenta de exploatare experimentala, adica apa extrasa din subteran este imbuteliata doar experimental, timp de un an, doi sau trei, in care se testeaza stabilitatea apei. In momentul in care apa ramane stabila chimic si organoleptic in recipiente, atunci poate fi scoasa pe piata si consumata.

Atunci este primit si avizul de comercializare ca "apa minerala naturala". Tocmai acest aviz nu a fost obtinut de firma Vitarom Impex de la ANRM si prezentam in facsimil chiar documentul acestei autoritati in domeniu.

Inducere in eroare

De acest aspect se leaga si cel privind vadita inducere in eroare a consumatorului prin sintagma care apare pe eticheta ambalajului, respectiv "apa minerala naturala carbogazificata", sub denumirea produsului, marca sau brandul. Bineinteles, consumatorul este atras, in primul rand, de marca de renume "Perla".

In al doilea rand, el vede denumirea de "apa minerala naturala", dar nu stie ca firma nu are aviz de comercializare, deci nu poate sti ce bea, pentru ca, teoretic, acea sticla poate contine apa de masa (de la robinet) cu dioxid de carbon, ca la sifoane.

Practic, in sticlele "Perla" nu exista asa ceva, dar faptul ca apa nu a primit aviz de comercializare, intrucat testele de stabilitate nu au fost finalizate, inseamna ca nu poate fi numita "apa minerala naturala".

Incalcarea unei Directive europene

Inainte de a ne referi la alta inducere in eroare de pe eticheta "Perla", trebuie sa amintim de Directiva Consiliului Europei nr. 80/777 din 1980, ale carei prevederi se regasesc in Hotararea de Guvern 760/2001 privind regimul apelor minerale.

Astfel, potrivit articolului 20, alineat 1 din HG 760, "daca etichetele sau inscriptionarile de pe recipientele in care sunt oferite spre vanzare apele minerale naturale includ o denumire comerciala diferita de denumirea sursei sau a locului de exploatare, numele locului sau al sursei este prezentat cu caractere de acelasi tip, de cel putin o data si jumatate mai mari decat caracterele utilizate

in denumirea comerciala". Produsul "Perla" la care ne referim, comercializat alaturi de sticla de "Pepsi Cola", nu provine de la sursa Sancraieni, din Harghita, unde exista marca "Perla Harghitei", ci din sursa S5, din Covasna.

Atata vreme cat locul de origine sau sursa sunt diferite fata de numele produsului comercializat, potrivit legii, sursa trebuia scrisa cu litere mai mari decat marca. Asa cum puteti vedea pe eticheta, locul de origine este scris astfel: sursa, cu litere mai mari decat denumirea produsului, iar locul, cu litere de cel putin zece ori mai mici decat marca "Perla".

Substanta volatila din apa

Bomboana pe coliva a fost pusa chiar de Laboratorul de expertize al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, LAREX. Aici, dupa ce OPC Bucuresti a fost sesizat despre gustul si mirosul ciudat al apei "Perla", au fost facute teste in urma carora a rezultat existenta in apa a unei substante volatile ce nu ar trebui sa se gaseasca intr-o apa minerala naturala.

Specialistii LAREX nu au reusit inca sa stabileasca exact ce substanta este aceasta, dar, potrivit, directorului LAREX, Vladimir Soare, astazi, se spera finalizarea cercetarilor.

Pana la epuizarea stocului

Inca nu stim de ce nu s-au luat masuri pana in prezent, poate din ignoranta, poate din cauza vidului legislativ.

Oficiul pentru Protectia Consumatorului Bucuresti, care a fost sesizat despre mirosul si gustul nespecific al apei "Perla", nu poate interveni pe piata pana nu primeste rezultatele expertizelor. Oricum, totul este prea tarziu, pentru ca, in numai o luna, au fost vandute (si, implicit, consumate) milioane de sticle. Firma Vitarom Impex a anuntat sistarea productiei pana la epuizarea stocului.

Deci, apa "Perla" va continua sa fie comercializata pana cand intreg lotul de sticle va fi epuizat, iar consumatorii vor continua sa bea aceasta apa. Asta, in cazul in care ANPC si OPC nu vor interveni pe piata pentru retragerea produsului, desi ANRM a comunicat faptul ca Vitarom Impex nu are aviz de comercializare.

Directorul LAREX: Apa «Perla» se afla in afara conditiilor normale de a fi numita apa minerala naturala

Sticlele extrase dintr-un lot au fost deschise aici, la Larex. La unele se verifica impresia consumatorilor ca au un miros care nu ar avea ce cauta la o apa minerala, la altele, nu. Lotul ar trebui sa fie uniform, adica toate produsele, sticlele, sa aiba aceleasi caracteristici. Acest lot nu este uniform.

Sunt probleme in analizele pe care le facem, adica, noi trebuie sa gasim diferenta sau, mai bine zis, care este substanta care provoaca mirosul acela. In acest caz, iesim din analizele de rutina.

O substanta volatila

O apa minerala, spre deosebire de o apa, tot potabila, trebuie sa-si mentina, in timp, compozitia. Societatea Nationala a Apelor Minerale supravegheaza sursele, le monitorizeaza pe perioade lungi de timp si, cand constata ca niste surse se inscriu in parametrii de "sursa stabila", da autorizatia de exploatare.

Ce ajunge pe piata in sticlele astea de apa minerala ar trebui sa semene leit ce este in stanga cu ce e in dreapta. Ba mai mult, ce in sticla de anul asta, sa fie si in cea de anul viitor, si in cea de acum patru ani. Nu este la locul lui faptul ca asta miroase, asta nu miroase si se afla clar in afara conditiilor normale de numire a unei ape minerale.

Noi am gasit ceva ca diferenta intre apa care are un miros ciudat, neplacut, si apa care nu prezinta o asemenea caracteristica, dar este devreme sa spun ce este. Din ce am aflat noi pana acum, si a fost greu sa gasim, este o substanta destul de volatila, o substanta care are punct de fierbere intre 30 si 40 de grade Celsius.

Gradul de periculozitate

Suntem in pline cercetari. Cu alte cuvinte, daca am lasa un pahar neacoperit, de seara pana dimineata, nu s-ar mai gasi acea substanta. Stim ce este, am gasit-o in bibliotecilor aparatele noastre. Nu ma intrebati cum ar putea ajunge o asemenea substanta intr-o apa minerala. Inca scotocim. Nu va pot spune, pentru ca nu suntem siguri de aceasta substanta.

In momentul in care aparatul o identifica, o identifica cu un anumit grad de probabilitate. Daca aparatul gaseste suficienta substanta in continutul apei, atunci poate sa stabileasca gradul de probabilitate. A trebuit sa improvizam niste metode pentru a gasi aceasta substanta, pe care, la inceput, nici nu o gaseam.

Pentru cresterea gradului de probabilitate, am dat spre analize apa si altui laborator. Din ce stiu, pana acum, aceasta substanta nu face parte din categoria celor stabilite de lege ca fiind toxice. Gradul de periculozitate al unor substante este stabilit de cantitatea ingerata. Este prea devreme sa discutam despre asa ceva, in acest caz. Au mai fost cazuri cand s-a exagerat.

De data aceasta, este vorba despre o prezenta certa a unei substante care nu ar trebui sa se gaseasca in apa minerala. Faptul ca lotul de apa minerala este neuniform si ca exista diferente intre sticle, chiar si din punct de vedere organoleptic (gust, miros – n.r.) este incontestabil. In ce consta diferenta, nu pot sa spun inca.

Nu stim care este natura substantei, dar cel care imbuteliaza apa minerala trebuie sa stabileasca cum de a ajuns acea substanta in sticle. Daca nu i se datoreaza lui, ci vine de undeva, din panza de apa freatica sau din zona de protectie sanitara, atunci nu stiu a cui e problema.

Trebuie vazut daca exista un sistem de protectie sanitara si daca sursa este tinuta sub control macar din punct de vedere organoleptic, pentru ca, uneori, nu este de neglijat.