Valoarea contractului dintre CNAS si Compaq-HP pentru sistemul informatic este de 119,55 milioane de euro. Din aceasta colosala suma, 30,5 milioane reprezinta faza de investitii in echipamente, software de uz general si aplicatii specifice. Aceasta faza trebuia sa se deruleze pe parcursul primilor doi ani de la incheierea contractului.

Restul sumei este esalonat pe o perioada de 13 ani de la incheierea primei faze si consta in operarea sistemului, intretinerea, actualizarea aplicatiilor, tehnologiilor si echipamentelor, precum si in dotarea furnizorilor de servicii cu echipamente si software. CNAS sustine ca, pana la ora actuala, s-au livrat echipamente pentru 14 case judetene de asigurari de sanatate, plus pentru Bucuresti.

CNAS nu a realizat ca, de fapt, este vorba despre o achizitie de hardware, care se face cu mult inainte ca aplicatiile software, care vor rula pe aceste echipamente, sa fie realizate.

Mai multe case judetene de asigurari au primit doar calculatoare, dar livrarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) al Asigurarilor de Sanatate din Romania, in forma functionala, va fi posibila cel mai devreme in martie 2005.

Tehnologie invechita

Contractul dintre CNAS si Compaq-HP prevede livrarea de tehnologie Alpha. O tehnologie - in opinia specialistilor - depasita moral. Conducerea CNAS se considera acoperita juridic, deoarece in contract sunt prevazute doua actualizari tehnologice, tot pe banii contribuabilului.

Reprezentantii Compaq-HP sustin ca tehnologia Alpha a fost proiectata pentru o evolutie de 25 de ani, aceasta fiind disponibila pana in 2011 si mentinuta la nivel de service inca cinci ani de atunci incolo. Dar informatiile publicate pe site-ul companiei arata ca platforma AlphaServer va fi disponibila comercial doar pana in 2006, ceea ce inseamna livrarea de tehnologie invechita.

Conducerea CNAS declara ca se vor efectua actualizari tehnologice periodice, ignorand faptul ca acestea nu ar mai fi fost necesare daca se opta de la inceput pentru solutia optima.