Dosarele a 214.000 pensionari, iesiti din serviciu pana in 1980, trebuie recalculate pana la 28 februarie, urmand ca din 14 martie acestia sa-si primeasca pensiile marite. Pana acum au fost rezolvate aproape jumatate dintre dosare, cel mai mare volum de munca fiind in Bucuresti, unde in luna februarie trebuie rezolvate 28.000 dosare, adica 1.000 pe zi.

Niciodata functionarii caselor de pensii nu au avut atat de mult de lucru ca in aceste zile cand toate problemele s-au redus la una singura: recalcularea pensiilor, un adevarat pariu pus de actuala guvernare. Functionarii din cele 6 case de pensii din Bucuresti lucreaza acum si la sfarsit de saptamana pentru a rezolva toate dosarele celor care au iesit la pensie pana in 1980.

Pana acum au fost calculate 12.000 dosare si vor intra in lucru alte 28.000. "Am primit 106 calculatoare si avem detasati 79 salariati din cadrul institutiilor subordonate Ministerului Muncii. Pana la 28 februarie vom incheia prima parte a acestui proces, urmand ca din martie sa incepem rezolvarea altor dosare. Acum am inceput sa lucram cam 1.000 dosare pe zi, si sambata si duminica.

Din recalcularile facute pana acum au reiesit majorari intre cateva sute de mii si chiar doua milioane lei", ne-a spus Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti. Dosarele sunt supervizate de 50 de specialisti, pentru a nu exista dubii asupra corectitudinii rezultatelor.

Potrivit unor surse din cadrul Casei Nationale de Pensii, in luna februarie vor fi analizate peste 100.000 de dosare. Urmatoarele dosare de pensii care vor intra in procesul recalcularii vor fi ale celor iesiti la pensie dupa 1981.

Recalcularea, prognozata a se incheia anul acesta, va cuprinde persoanele iesite din serviciu pana in anul 2001, cand a intrat in vigoare noua lege a pensiilor, si un mod de calcul mai just al drepturilor, care ia in considerare intreaga perioada de cotizare.

Cresterile de preturi anuntate pentru urmatoarele luni, indeosebi la utilitati, vor face ca bucuria varstnicilor, datorata recalcularii, sa fie insa de scurta durata.

Incepe colectarea documentelor

Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti informeaza ca incepand de azi colectarea formularelor si a eventualelor documente necesare recalcularii pensiilor pentru toate cele 6 sectoare ale Capitalei se efectueaza la sediul din bd. Lacul Tei nr. 17, sector 2. Reamintim ca la adresa mai sus-mentionata a fost mutata din Piata Amzei nr. 13, sector 1, Casa Locala de Pensii sector 1.

Programul de lucru cu publicul este urmatorul: luni, marti si joi - orele 9-19 miercuri, vineri - orele 9-17 sambata - orele 9-14 Informatii suplimentare se pot obtine la telefonul pensionarului 326.05.56 sau la telefoanele 326.83.64 si 326.05.40. De asemenea, se pot adresa intrebari si solicita precizari la numarul gratuit de telefon 0800.826.

727, care functioneaza la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.