Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute o serie de concluzii ale controlului la fondul de vanatoare Balc din judetul Bihor. Acesta considera ca atribuirea fondului de vanatoare s-a facut in afara legii vanatorii (Legea nr. 103 din 1996), pentru ca nu a fost organizata licitatie publica deschisa.

Din punctul de vedere al organizarii efective a vanatorii si al functionarii fondului de vanatoare Balc, nu exista probleme referitoare la incalcarea legii.

"Atribuirea temporara", o gaselnita a RNP

Istoria acestui fond de vanatoare are ca moment important toamna anului 2001, atunci cand Regia Nationala a Padurilor (RNP) a renuntat la fondul de vanatoare Balc motivand ca intampina greutati in gestionarea lui. Ministrul Gheorghe Flutur considera suspecta aceasta renuntare.

Dupa renuntare urmeaza "atribuirea temporara" de catre RNP si conducerea ministerului a fondului de vanatoare catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul. Ministrul Gheorghe Flutur considera aceasta "atribuire temporara" o gaselnita a fostei conduceri a ministerului, care pune mari semne de intrebare in privinta corectitudinii.

El a declarat ca pentru acest act sunt raspunzatori fostul director al RNP Filip Georgescu, fostul secretar de stat Ghelase si fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu.

Ministrul Gheorghe Flutur a precizat ca mai exista 69 de fonduri de vanatoare incredintate fara licitatie la care urmeaza sa fie facute verificari. El a afirmat ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va consulta o serie de juristi pentru a vedea modalitatile de intrare in legalitate in aceste chestiuni.