Agentia SAPARD a autorizat, in ultima saptamana, plati pentru beneficiari in valoare de 78 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta 38% din fondurile alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, Programului SAPARD prin alocarea financiara din 2001.

Valoarea totala a acestei alocari este de 208,3 milioane de euro, valoare care include cofinantarea Uniunii Europene (156,3 milioane de euro) si cea a Guvernului Romaniei (52 milioane de euro) si care trebuie absorbita integral pana la finele anului 2005. Platile efectuate pana la aceasta data de Agentia SAPARD pentru Masura 3.

1 aInvestitii in exploatatii agricole" catre beneficiari se ridica la mai mult de 3 milioane de euro. Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative este o alta masura (3.4), suma platita de agentie atingand 221 mii de euro. Prin Masura 2.

1 aDezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale"), ai carei beneficiari sunt consiliile locale, au fost platite 201 milioane de euro. Toate fondurile alocate acestei masuri pentru intreaga perioada de implementare au fost epuizate. Masura 1.

1 aImbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole", care se adreseaza asociatiilor si grupurilor de producatori cu personalitate juridica, cat si societatilor comerciale cu capital 100% privat, include proiecte contractate pentru care s-au efectuat plati in valoare totala de 33 milioane de euro. In cadrul Masurii 4.

2, aAsistenta tehnica", Agentia a platit 240 mii de euro pana la aceasta data. Astfel, totalul platilor efectuate de Agentia SAPARD catre beneficiari pentru toate cele cinci masuri, in aproximativ doi ani de la acreditarea Programului SAPARD, este de 316 milioane de euro. Valoarea totala include si platile autorizate care au fost efectuate in ultima zi a saptamanii trecute.