In primele 21 de zile de activitate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) din acest an, 2.200 de noi clienti si-au deschis conturi pentru tranzactionarea la bursa. "Acesta reprezinta un record in activitatea bursei. Cresterea spectaculoasa a bursei din acest an a atras atentia multor persoane", ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Dintre cei 2.

200 de noi clienti, majoritatea (87 la suta) sunt persoane fizice. La aceasta opinie subscriu si brokerii, care sustin ca, de la inceputul acestui an, numarul clientilor care le trec pragul este in continua crestere. Cu toate acestea, numarul total al investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti ramane redus, de circa 10.

000 de persoane, in comparatie cu numarul celor care opteaza pentru alte tipuri de plasamente financiare sau cu situatia din alte tari, SUA detinand recordul in domeniu - 43 la suta din populatia adulta are un cont la cea mai mare bursa din lume - New York Stock Exchange.

O veste mai putin buna pentru cei care joaca la bursa sau intentioneaza sa faca acest lucru in perioada urmatoare este ca, de la jumatatea acestui an, conducerea BVB intentioneaza sa perceapa un comision pentru vizualizarea unor informatii, in timp real, de pe site-ul bursei.

Astfel, pentru a vedea, pe parcursul sedintei de tranzactionare, evolutia unui simbol bursier - numar de actiuni tranzactionate, numarul de tranzactii, numarul de actiuni aflate la vanzare/cumparare, cei interesati vor fi nevoiti sa plateasca. "Nici o bursa din strainatate nu ofera in mod gratuit accesul la acest tip de informatii.

Circa 30-40 la suta din veniturile burselor din strainatate sunt obtinute din vanzarea de informatii", ne-a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. Decizia va fi luata de la jumatatea acestui an, odata cu trecerea tuturor actiunilor in noul sistem de tranzactionare - Arena, dezvoltat de specialistii BVB.

Acest sistem va inlocui actualul sistem de tranzactionare - Horizon, realizat de o firma australiana.