Dan Lupascu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doreste ca toti membrii forului pe care il conduce sa fie verificati de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Lupascu doreste acest lucru pentru a inlatura suspiciunile legate de apartenenta unora dintre membrii consiliului la structurile fostei Securitati.

In acest sens, presedintele CSM a solicitat sefului CNAS sa ii verifice pe toti membrii Consiliului, precum si pe secretarul general si adjunctul acestuia.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, si-a exprimat, la randul ei, in repetate randuri, intentia de a solicita CNSAS sa dispuna verificarea membrilor CSM. In mod expres, Dan Lupascu va cere Serviciului Roman de Informatii si procurorului general al Romaniei sa verifice informatiile aparute, in ultima perioada, in presa, referitoare la procurorul Ilie Piciorus.

Acesta a fost acuzat ca a fost, inainte de Revolutie, ofiter de Securitate. Intr-o adresa oficiala din data de 27 ianuarie, presedintele CSM cerea SRI sa comunice daca Piciorus "figureaza in structura fostelor organe de Securitate si in ce calitate".

Piciorus a fost ales, in 17 ianuarie, in functia de secretar general adjunct al Consiliului, desemnare care a fost criticata de presa si de societatea civila. Numele procurorului apare in dosarul disidentului Gheorghe Ursu si magistratul Cristian Panait.

Relatia ministerului cu CSM, «neprietenoasa»

In alta ordine de idei, Monica Macovei, ministrul justitiei, a recunoscut ca relatia dintre minister si Consiliul Superior al Magistraturii nu este una tocmai buna. Demnitarul a precizat, insa, ca aceasta relatie trebuie sa se imbunatateasca, deoarece toate organele judiciare ale statului trebuie sa conlucreze.

Aici, ministrul a nominalizat si Baroul, institutie care se bucura, dupa cum a precizat Monica Macovei, de tot sprijinul institutiei pe care o conduce.

In schimb, aceasta a solicitat avocatilor sa o ajute in realizarea reformei in Justitie si la indeplinirea conditiilor impuse de Uniunea Europeana Romaniei, in vederea aderarii din 2007.

Avocatii, nemultumiti de sistemul judiciar

Avocatii bucuresteni se declara nemultumiti de Justitia romana, in special in privinta lipsei de comunicare dintre acestia si restul organelor judiciare.

De asemenea, avocatii au criticat managementul slab al persoanelor cu factor de decizie, conditiile in care sunt obligati sa isi desfasoare activitatea, precum si faptul ca sunt acuzati de coruptie.

Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a declarat, in cadrul sedintei de bilant a acestei institutii, ca este obligatorie o initiativa legislativa pentru modificarea sistemului jurisdictional si infiintarea unuia in care avocatii si magistratii sa lucreze impreuna pentru infaptuirea actului de justitie.

Iordanescu considera ca avocatii, judecatorii si procurorii fac parte din acelasi sistem, comunicarea dintre ei fiind obligatorie.

Salariile magistratilor, subiect de disputa

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) s-a declarat indignata de hotararea Ministerului Finantelor Publice de respingere a ordonantei privind salarizarea magistratilor, prin care se urmarea recorelarea veniturilor salariale din sistem.

Reprezentantii AMR au precizat ca judecatorii si procurorii sunt nemultumiti de faptul ca, prin respingerea acestei ordonante, vor fi incadrati in categoria bugetarilor si vor primi salarii asimilate celor ale functionarilor publici.

Modificarile legislative privind salarizarea, astfel cum au fost discutate in decembrie 2004, prevedeau o recorelare a salariilor magistratilor, la nivelul celor ale colegilor lor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la PNA. In replica, Ministerul Justitiei a anuntat ca respectiva ordonanta de urgenta nu a fost respinsa, nefiind luata nici o decizie pana in prezent.

Mai mult, reprezentantii ministerului au precizat ca inteleg nemultumirile magistratilor, dar spun ca deciziile legate de salarizari sunt luate, in principal, de constrangerile bugetare.