Ordinul nr. 1941 din 28 decembrie 2004 privind Procedura acordarii deducerilor din venitul anual global potrivit art. 86 alin. (1) lit. d)-f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si Procedura de alocare a unei sume reprezentand pana la 1 % din impozitul pe venitul anual datorat potrivit art. 90 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Procedura din 28 decembrie 2004 a acordarii deducerilor din venitul anual global potrivit art. 86 alin. (1) lit. d) - f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Art. 86 din Codul Fiscal, nemodificat de Ordonanta de Urgenta 138/2004: Stabilirea venitului anual global

Venitul anual global impozabil se stabileste prin deducerea din venitul anual global, in ordine, a urmatoarelor:

d)prime de asigurare pentru locuinta de domiciliu, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;

e)contributii la schemele facultative de pensii ocupationale, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;

f)contributii pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an;

Procedura:

Pentru a beneficia de deducerea reprezentand prima de asigurare pentru locuinta de domiciliu, prevazuta la art. 86 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 571/2003, este necesara anexarea la declaratia de venit global a urmatoarelor documente in copie: contractul de asigurare, documentul de atestare a platii primei de asigurare, actul de proprietate, si actele de stare civila, dupa caz.

Documentele de plata a primei de asigurare pot fi emise pe numele unuia sau al ambilor soti, in situatia in care locuinta este dobandita in timpul casatoriei.

Deducerea reprezentand prima de asigurare pentru locuinta de domiciliu se acorda persoanei fizice care o detine in proprietate, astfel:

- pentru locuinta detinuta de o singura persoana, deducerea se acorda proprietarului;

- daca locuinta este detinuta in comun, deducerea se acorda fiecarui coproprietar contribuabil.

Procedura din 28 decembrie 2004 de alocare a unei sume reprezentand pana la 1% din impozitul pe venitul anual datorat potrivit art. 90 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Art. 90 din Codul Fiscal, nemodificat de Ordonanta de Urgenta 138/2004: Stabilirea si plata impozitului pe venitul anual global

(1)Impozitul pe venitul anual global datorat este calculat de organul fiscal competent, pe baza declaratiei de venit global, prin aplicarea baremului anual de impunere prevazut la art. 43 alin. (2), respectiv alin. (4), asupra venitului anual global impozabil din anul fiscal respectiv.

(2)Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 1 % din impozitul pe venitul anual datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit care functioneaza in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procedura:

In sensul prevederilor art. 90 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin sponsorizarea entitatilor nonprofit se intelege optiunea contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 1% din impozitul pe venitul anual datorat.

Pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 1% din impozitul pe venitul anual datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului nr.

26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, contribuabilii pentru care angajatorul are obligatia efectuarii regularizarii anuale a impozitului pe veniturile din salarii, respectiv contribuabilii care au obligatia depunerii declaratiei anuale de venit global.

Contribuabilii care doresc sa dispuna asupra destinatiei unei sume de pana la 1% din impozitul pe venitul anual datorat pentru sponsorizare vor depune la organul fiscal competent declaratia de venit global, completand in acest sens pozitiile corespunzatoare din aceasta declaratie.

Daca suma inscrisa in declaratia de venit global ce urmeaza a se vira catre entitatea nonprofit, cumulata, dupa caz, cu suma admisa drept cheltuiala pentru bursa privata depaseste plafonul de 1% din impozitul pe venitul anual datorat, atunci suma totala luata in calcul este limitata la nivelul acestui plafon diminuat cu cheltuiala efectuata cu bursa privata.