Octavian Belu s-a suparat pe Romania. Cel mai titrat antrenor din istoria gimnasticii feminine romanesti si-a dat demisia de la lotul national si a anuntat ca va pleca spre alte tari mai primitoare. Motivul: scandalurile de presa in care a fost implicat marele antrenor.

Ziarele au scris despre legatura lui Belu cu Mariana Bitang, colaboratoarea sa de la lot, si despre procesul cu Oana Petrovschi. In timpul procesului, Octavian Belu a recunoscut ca a primit de la fosta sa eleva diverse "cadouri" cash insumand 3.000 de euro.

Inainte de aceste scandaluri, Belu avea o pozitie unica in sportul romanesc. Antrenorul care in 24 de ani si-a trimis mereu si mereu elevele pe podiumurile de premiere era un titan al gimnasticii, un facator de zeite ale flacarii olimpice, omul care, prin munca si talent, clona noi Nadii pentru Romania.

Pe langa aceasta performanta extraordinara, obtinuta intr-o tara care nu prea are performante in alte domenii, imaginea lui Belu era asociata cumva cu puritatea gimnasticii, sportul fara dopati, prin care vechii greci, cu pieptul gol in bataia vantului, voiau sa atinga acel "kalos kai agathos", idealul de armonie si frumusete al antichitatii.

Acum, Belu, suparat ca imaginea sa a fost maculata de presa, vrea sa plece din tara. Incontestabil, demisia sa este o lovitura dura incasata de gimnastica romaneasca. Imediat, s-a lansat teoria conspiratiei. Forte oculte, "de peste Ocean", au organizat aceasta campanie dirijata de calomnii pentru a ne descompleta patrimoniul national, pentru a distruge gimnastica romaneasca.

Federatia de specialitate a fost acuzata ca "n-a facut totul" pentru a-i pastra pe Belu si Bitang. Dar ce putea fi facut pentru ca cei doi sa nu mai fie suparati? O solutie in acest sens a fost gasita de doamna Bitang.

Presa asta, care mai scrie si de mistretii impuscati de persoana publica Adrian Nastase, de gafele persoanei publice Traian Basescu, cand ajunge la Belu si Bitang trebuie sa intre in silenzio stampa.

Nu conteaza ca Belu, antrenorul lotului national feminin de gimnastica, omul care a primit de la buget 300.000 de euro pentru medaliile de la Atena, e o persoana publica, "mai sunt patru luni pana la Europene si nu trebuie sa ne tinem de scandaluri".

La fel, in privinta procesului cu Oana Petrovschi trebuie data o lege, trebuie dat ceva pentru a se pune capat marsaviei. Belu, spre deosebire de toti ceilalti cetateni dati in judecata, nu trebuie sa piarda timpul prin tribunale ca sa gaseasca dreptatea pentru ca are performante de facut. Mai ales ca, asa cum s-a vazut in timpul procesului, dreptatea asta e relativa.

In noiembrie, Octavian Belu declara ferm ca taxa de 30% pe care antrenorii ar fi perceput-o din premiile gimnastelor obtinute la competitiile private e o aberatie.

Acum cateva zile, "aberatia" a devenit un gest firesc, un cadou benevol ce tine de Codul bunelor maniere, pentru ca "fetele nu se antreneaza singure", iar la noi nu sunt legi care sa reglementeze problema, ca-n alte tari occidentale.

In aceste conditii, de vina e presa. Aceasta presa fara fibra patriotica a considerat un subiect faptul ca niste fetite provenite in general din familii sarace, dupa ce muncesc din greu la antrenamente, dupa ce se lupta cu cantarul si tentatia prajiturilor interzise, daca castiga, sunt "taxate" de antrenorul lor.

Din punct de vedere financiar, fostul antrenor al lotului national are perfecta dreptate. Probabil ca, daca ar fi antrenat in strainatate, ar fi castigat mult mai mult ca-n Romania. Dar, din punct de vedere moral, lucrurile stau altfel.

Datorita performantelor sale extraordinare, Belu era perfect indreptatit sa ceara federatiei un munte de bani pana la cer. Abia dupa aceea, daca Federatia, Guvernul nu-i puteau satisface pretentiile exprimate clar, printr-un contract, marele antrenor era liber sa plece spre zari mai calde.

Dar, in loc sa faca asa ceva, desi era in pozitia de a impune un astfel de contract explicit, Belu a preferat sa-si completeze veniturile cu "atentii", cu mici ciubucuri olimpice. Faptul ca o buna parte din Romania face la fel nu-i o scuza tocmai pentru ca Belu e un model de succes pentru o tara intreaga.

Tocmai de aceea, inainte de a parasi gimnastica romaneasca, Octavian Belu ar trebui sa se gandeasca ca, in Occident, unde e posibil sa ajunga si unde visam toti sa ne integram, Fiscul e neiertator cu cei care lucreaza cu bani negri.