S-au adunat ani buni de cand antrenorii lotului olimpic feminin de gimnastica artistica, Octavian Belu si Mariana Bitang au fost personajele principale ale unor anchete jurnalistice. Mai mult sau mai putin obiective. Refomarea intregii miscari sportive neaose a contribuit din plin la controversa de idei.

Mentalitati greu de modificat peste noapte, legea marii performante fiind singura care a actionat spontan, fenomen ramas adesea indescifrabil pentru neinitiati. In urma fiecarui val mediatic, cei mai titrati tehnicieni romani ai momentului au avansat ideea renuntarii. In urma eforturilor depuse de catre conducatorii sportului romanesc, cei doi au revenit asupra deciziei.

Iar rezultatele sportive obtinute ulterior au stat gaj pentru competenta indubitabila a celor doi antrenori. O cariera impresionanta in care s-au adunat ceva mai mult de 300 de medalii olimpice, mondiale si europene.

De aceasta data insa, imixtiunea in intimitatea cuplului, picanterii scoase la iveala taman inaintea procesului cu fosta gimnasta Oana Petrovschi, dar mai ales atingerile aduse unor persoane din familie, au declansat un nou scandal.

Soldat cu o demisie intempestiva a lui Octavian Belu din postul de antrenor coordonator, trimisa prin fax catre FR Gimnastica, duminica dupa amiaza, in care nu sunt stipulate motivele acestei decizii. Document de care conducatorii FRG au aflat din mass-media. In solidar cu Belu, Mariana Bitang a hotarat sa inceteze la randu-i activitatea de la lot.

Totodata, tripla campioana olimpica de la Atena, Catalina Ponor, a afirmat ca se va retrage din activitatea sportiva daca Belu si Bitang nu vor mai fi la carma lotului national. In cursul zilei de ieri, Monica Rosu, detinatoare a doua titluri olimpice si-a declarat aceeasi intentie.

Absenti de la Gala Sportului Romanesc

Ieri dupa-amiaza, in Sala Florentina a Hotelului Intercontinental, antrenorii demisionari ai lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu si Mariana Bitang, au sustinut o conferinta de presa, in care au tinut sa explice gestul lor, Octavian Belu fiind transant, inca de la inceput: "De multa vreme, dar mai ales in ultimul timp, este o campanie nu impotriva mea, ci impotriva sportului

romanesc, a gimnasticii, a sportului de performanta, o campanie dirijata, pregatita cu mare atentie, cu mari cheltuieli, cu tinta precisa. Iata, asa cum am dat satisfactie iubitorilor sportului, dau acum satisfactie celuilalt segment, care asteapta acest gest" (al demisiei).

De altfel, Mariana Bitang a subliniat la randul ei: "Atacurile concertate din ultimii ani impotriva gimnasticii, trecandu-se din sfera profesionala in cea intima, inclusiv la copiii nostri, au fost determinante in decizia luata. Chiar eram intrebati: Cat mai rezistati? Iata, in final, suntem si noi oameni si nu mai rezistam!".

De altfel, cei doi tehnicieni considera ca la baza acestor denigrari repetate ar sta oponenti "fara fata" atat din interior, cat si din exterior.

"Nu stiu daca a fost intamplator sau nu, dar primul telefon pe care l-am primit dupa anuntarea demisiei a fost din America!", a precizat Bitang, care a adaugat ca "toate atacurile presei indreptate impotriva noastra, care se succed cu o anumita ritmicitate din 2002 incoace, au fost ca picatura chinezeasca, iar acum s-a umplut paharul!".

Cei doi au acreditat ideea ca au existat mai multe cauze care au determinat aceasta decizie printre care si cea a contractelor cu FRG, semnarea acestora fiind tergiversata de mult timp. "Din data de 31 august 2004, noi nu am mai primit busele de excelenta.

Am inteles ca fostul COR s-a restructurat, ca au avut loc alegeri si nu am facut nici o presiune, dar sa nu uitam ca de mai bine de jumatate de an nu suntem platiti, ca am efectuat o munca benevola", a marturisit Belu, care a tinut sa precizeze, totusi, ca pentru prima oara, premierea de care a beneficiat dupa JO de la Atena a fost corecta.

"Nu am mai fost un procent din suma sportivelor si m-am simtit important alaturi de elevele mele!". Intrebat daca nu va reveni cu privire la demisie, Belu a conchis: "Atata timp cat sunt o persoana controversata ma voi tine departe!".

In acest sens, Belu si Bitang au anuntat ca nu vor fi prezenti la Gala Sportului Romanesc, festivitate desfasurata ieri seara la Opera: "In aceste conditii, nu pot sa urc pe scena si sa primesc un trofeu, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Le multumesc celor care s-au gandit sa ne premieze, ii felicit pe toti laureatii si sper ca gestul meu sa fie inteles cum trebuie".

Dobrescu: "Nu s-au intamplat lucruri ireparabile"

Secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Ioan Dobrescu, ne-a declarat ieri telefonic ca, din nefericire, de aceasta data, nu este vorba despre o problema strict tehnica. "Are conotatii speciale, dar este cert ca pozitia forului olimpic este de sprijin.

Nu ne mai putem permite sa pierdem specialisti de asemenea calibru, in conditiile in care lipsa tehnicienilor este marea problema cu care se confrunta sportul romanesc. Suntem dispusi sa facem orice este nevoie pentru ca antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang sa nu paraseasca lotul de gimnastica.

Impreuna cu presedintele Octavian Morariu vom interveni ca mediatori in aceasta situatie de criza, incercand sa rezolvam lucrurile", a subliniat Dobrescu. "Ca o parere strict personala, consider ca intimitatea oricui trebuie respectata", a adaugat oficialul COSR.

In plus, Dobrescu, care este legat printr-o prietenie veche de Belu, datorata nu numai obarsiei comune ploiestene, ne-a confirmat ca a avut o discutie mai lunga cu "magicianul". "Mi-a cerut o zi doua de gandire.

Oricum, in aceasta saptamana, Comisia Tehnica a COSR va lua in discutie planurile de pregatire ale lotului, urmand ca in maximum zece zile dupa aprobare sa fie definitivate si semnate contractele cu antrenorii si sportivele. Nu este cazul sa mai involburam apele. Acum este nevoie de calm. Nu cred ca s-au intamplat lucruri ireparabile.

A te supara pe toata lumea nu cred ca este varianta cea mai corecta. Se pot supara pe cei care au scris ceva despre ei, dar nu pe lumea sportului, care ii iubeste si este alaturi de ei", a punctat Ioan Dobrescu.

Stoica: "Nu am stiut ca antrenorii retineau bani de la sportive"

Secretarul general al Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, a precizat ca lotul national trebuie sa isi continue activitatea, chiar daca antrenorul Octavian Belu nu va reveni asupra deciziei de a demisiona. "Trebuie sa ne continuam activitatea chiar daca domnul Belu, in acest moment, este determinat de anumite situatii sa nu poata participa la pregatire. Exista mai multe variante.

Nu as putea spune ca aceste variante ar fi ceva spectacular. E greu de spus in acest moment, dar ne preocupa rezolvarea acestei probleme. In cazul in care nu se va razgandi, vor trebui folosite niste nume, niste oameni. Eu am convingerea ca domnul Belu nu va parasi gimnastica pe usa din dos. Inca nu a spus tot ce avea de spus in aceasta disciplina", a declarat Adrian Stoica.

"Oameni de talia domnului Belu nu avem, caci, daca am avea, am fi primii la export. La nivelul acesta este greu de avut rezerve de cadre. Insa o sa incercam sa ducem pregatirea pentru ca este normal sa raspundem investitiilor care se fac in gimnastica. Nu s-a pus problema unor oferte din strainatate.

Domnul Belu este mult prea legat de gimnastica romaneasca pentru a putea gandi ca va face acelasi lucru in alta parte", a subliniat Stoica.

Secretarul general al FRG a lasat sa se inteleaga ca nu este exclus ca Octavian Belu sa revina asupra deciziei. "Din punct de vedere profesional a spus ca ar putea, linistit, sa se "bata" cu o lume intreaga, dar anumite chestiuni care tin de intimitatea oricarei persoane nu ii permit sa isi desfasoare activitatea normala.

Acesta este si motivul pentru care, pana la rezolvarea acestor probleme care il vizeaza in mod direct, si-a depus aceasta demisie, urmand ca in momentrul in care lucrurile vor intra pe un fagas normal sa reluam problemele legate de pregatire. Deocamdata demisia este definitiva, dar poate reveni, fiindca usa nu s-a inchis pe niciuna dintre parti.

Chei sunt si pe o parte si pe alta a usii, sunt si clante...", a spus Stoica, ce a adaugat ca demisia lui Belu nu are nici o legatura nici cu tergiversarea semnarii contractelor cu COSR.

In acelasi timp, Stoica sustine ca nu stia despre faptul ca sportivii dau antrenorilor un anumit procent din castigurile din cadrul concursurilor internationale. "Eu nu stiam. Acum am aflat. E o chestiune foarte clara din acest punct de vedere.

De ce credeti ca ar fi trebuit sa stim noi relatia stransa dintre sportivi si antrenori? Noi am discutat de foarte multe ori problema retinerii unor procente de la sportivi, nu in ideea de a ii imprastia catre antrenori, ci pentru a se recupera o parte din cheltuielile care se fac cu aceste sportive, dar in clipa in care am incercat sa luam in discutie aceasta problema, presa si exponenti

importanti ai lotului masculin au reactionat extrem de de dur", a precizat secretarul general al FRG.

Secretarul general al FRG a afirmat ca va fi convocata o sedinta extraordinara a Comitetului Executiv pentru a lua o decizie in privinta crizei din gimnastica romaneasca.

Petrovschi: "Cred ca decizia domnului Belu nu este definitiva"

Fosta gimnasta Oana Petrovschi, aflata in proces cu antrenorii lotului de gimnastica, a declarat ca regreta decizia tehnicianului Octavian Belu de a demisiona, dar nu crede ca ea ar avea vreo vina in aceasta decizie. Petrovschi crede ca este posibil ca la baza hotararii luate anuntate de Belu sa stea si procesul pe care ea l-a intentat tehnicienilor lotului national.

Aflata la Deva, unde este eleva in clasa a XII-a, Petrovschi spune insa ca nu se considera vinovata: "Nu voiam sa se ajunga aici, dar este decizia dansilor. Imi pare rau, nu am nimic personal cu antrenorul Belu, caruia i-am recunoscut totdeauna meritele. Eu n-am dorit altceva decat sa spun adevarul si sa se faca dreptate.

" Fosta gimnasta a mai afirmat ca atat ea, cat si avocata care o reprezinta in procesul de la TMB au fost socate de rapiditatea cu care antrenorul Belu a recunoscut acuzatiile ca a primit bani. "Ne asteptam la un proces indelungat, iar cand am aflat ca antrenorul Belu a recunoscut ca a luat bani de la mine, nu-mi venea sa cred. Oricum, nu voi continua la Parchet sau in alte instante.

Cred ca s-a dovedit dreptatea!", a mai afirmat fosta gimnasta. "Chiar daca e posibil sa nu mai fie aceleasi rezultate cu care ne-am obisnuit, mi-as dori ca echipa nationala sa fie condusa de antrenori carora sa le pese cu adevarat de sportive. Prefer sa nu dau nume de antrenori care ar putea ajunge la Deva, dar, deocamdata, eu zic ca decizia antrenorului Belu nu e definitiva.

Nici nu ma incanta, nici nu sunt trista", a mai spus cea care i-a acuzat in instanta pe antrenorii Belu si Bitang, in solidar cu FR Gimnastica, de rele tratamente si tratamente inumane pe care ar fi fost nevoita sa le suporte in timpul antrenamentelor.